Στην Ελλάδα έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες Ισραηλινοί που φεύγουν από τον πόλεμο: Προσπαθούν να ξαναβρούν μια επίφαση «κανονικής ζωής»

epa11669267 Families of hostages held in Gaza and their supporters attend a protest calling for a ceasefire and for the release of hostages, near the Kirya in Tel Aviv, Israel, 19 October 2024. EPA, ABIR SULTAN




Από τις 7 Οκτωβρίου του 2023, αρκετές εκατοντάδες οικογένειες Ισραηλινών έχουν βρει καταφύγιο στην Ελλάδα, μια χώρα που τους προσφέρει την επιλογή μεταξύ διαφόρων τύπων βίζας.

Αυτό γράφει στην ανταπόκρισή από την Αθήνα η Marina Rafenberg, στη Le Monde, με τίτλο «Στην Ελλάδα, οι Ισραηλινοί που φεύγουν από τον πόλεμο προσπαθούν να ξαναβρούν μια επίφαση «κανονικής ζωής»».

  • Σύμφωνα με το ισραηλινό Channel 12, μεταξύ Νοεμβρίου 2023 και Μαρτίου 2024, περίπου 30.000 Ισραηλινοί έχουν εγκαταλείψει μόνιμα τη χώρα, αριθμός αυξημένος κατά 14% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ο ακριβής αριθμός των Ισραηλινών που έφτασαν στην Ελλάδα μετά τις 7 Οκτωβρίου είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να διευκολύνει τους Ισραηλινούς υπηκόους να παρατείνουν την τουριστική τους βίζα από 90 σε 180 ημέρες. Η ισραηλινή πρεσβεία επιβεβαίωσε ανεπίσημα την αύξηση του αριθμού των Ισραηλινών που ζουν στη χώρα.

Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης υποστηρίζει ότι ο αριθμός των «golden visa» που έχουν εκδοθεί σε Ισραηλινούς έχει αυξηθεί κατά περίπου 70% από τις 7 Οκτωβρίου 2023. Τα τελευταία έτη, οι Ισραηλινοί επενδυτές είχαν ήδη δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για ακίνητα στην Ελλάδα. «Όμως από τις 7 Οκτωβρίου, υπήρξε αύξηση των αιτήσεων για όλους τους τύπους βίζας.

Οι Ισραηλινοί θέλουν μια δεύτερη κατοικία σε μια ασφαλή χώρα όπου μπορούν να αποδράσουν γρήγορα. Ορισμένοι επιλέγουν βίζα εργασίας, για παράδειγμα αν είναι ψηφιακοί νομάδες. Αν κερδίζουν τουλάχιστον 3.500 ευρώ το μήνα, μπορούν να λάβουν άδεια παραμονής για δύο χρόνια, αλλά πρόκειται μόνο για μια μειοψηφία.

Οι περισσότεροι από αυτούς πρέπει να ανανεώνουν τη βίζα τους κάθε τρεις μήνες ή μπορούν να επωφεληθούν από το ευρωπαϊκό διαβατήριο του συζύγου ή συγγενή τους για να προσπαθήσουν να νομιμοποιήσουν την κατάστασή τους», σημειώνει ο δικηγόρος Κίμων Ζάκκας, ο οποίος εργάζεται κυρίως με Ισραηλινούς πελάτες.

Ο Haran Anjioni, ο οποίος αποφάσισε πριν από λίγες εβδομάδες να εγκατασταθεί στο νησί της Κρήτης, στην Ελλάδα, με τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά του εξηγεί: «Η πραγματικότητα έχει γίνει χαοτική. Επιλέξαμε να φύγουμε για να μπορέσουν τα παιδιά μας να έχουν μια φυσιολογική ζωή». Λάτρης της Ελλάδας, όπου έχει περάσει πολλές διακοπές, παραδέχεται ότι η χώρα είναι «μια τέλεια επιλογή για τους Ισραηλινούς»: «Το μεσογειακό κλίμα και η φύση είναι τα ίδια με αυτά που γνωρίζουμε (…) Οι Έλληνες είναι απίστευτα φιλόξενοι. Η χώρα απέχει λιγότερο από δύο ώρες πτήσης από το Τελ Αβίβ και το κόστος ζωής είναι λογικό».

Ωστόσο, όπως παρατηρεί η δημοσιογράφος, δεν είναι όλοι οι Ισραηλινοί τόσο ενθουσιώδεις. Η Ναόμι, μια ανύπαντρη γυναίκα, πέρασε τέσσερις μήνες στην Αθήνα προτού τελικά επιστρέψει για να ζήσει στο Ισραήλ, καθώς η περιπλάνησή της σε μια χώρα που δεν ήταν η δική της δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα της ανακούφισης. [..] Για εκείνη, η Αθήνα ήταν μια προκαθορισμένη επιλογή.

«Ο κόσμος μετά την 7η Οκτωβρίου δεν φαινόταν πολύ φιλόξενος για τους Ισραηλινούς και δεν θέλαμε να πάμε ούτε σε χώρες όπου οι αντισημιτικές επιθέσεις αυξάνονταν», ανέφερε, μεταξύ άλλων. [..]

Le Monde [En Grèce, des Israéliens, fuyant la guerre, tentent de retrouver un semblant de « vie normale »]

Ο Άντονι Μπλίνκεν μιλούσε για ειρήνη (στη Γάζα) και ο Νετανιάχου του απαντούσε για πόλεμο (παντού): Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στην εκπομπή «Σήμερα» του Σκάι (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: