Ο Άντονι Μπλίνκεν μιλούσε για ειρήνη (στη Γάζα) και ο Νετανιάχου του απαντούσε για πόλεμο (παντού): Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στην εκπομπή «Σήμερα» του Σκάι (video)

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στον Λευκό Οίκο, με τον Δημήτρη Οικονόμου και τον Ακη Παυλόπουλο. Φωτογραφία από βίντεο, SKAI News




Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συμφώνησε χθες με τους συνομιλητές του στην Ιερουσαλήμ και στο Τελ Αβίβ, από τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό μέχρι και τους υπουργούς, ότι απλά διαφωνούν.

Ο κ. Μπλίνκεν μιλούσε για ειρήνη και οι συνομιλητές του απαντούσαν για πόλεμο. Αυτή η αίσθηση εξάγεται από τις ενημερώσεις που έγιναν, αν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ιδιωτικά και ο υπουργός Εξωτερικών δημόσια επανέλαβαν και τόνισαν τη σιδηρά υποστήριξη της Ουάσιγκτον στο Εβραϊκό Κράτος, στην προσπάθεια του, βασικά, να προστατευθεί από το Ιράν, τους δορυφόρους και τους πληρεξουσίους του.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Μπλίνκεν τόνισε ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, του Γιαχία Σινουάρ, αποτελεί «μεγάλη ευκαιρία» για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας. Έχει σημασία η αναφορά στη Γάζα, διότι και οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η Χαμάς αποδυναμώθηκε πλέον και ότι δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για το Ισραήλ.

Τι λένε στους Ισραηλινούς; Σταματήστε τον πόλεμο με τη Χαμάς, πηγαίνετε σε μία εκεχειρία υπό τον όρο της απελευθέρωσης των ομήρων και -αυτό δεν το φωνάζουν- ασχοληθείτε με τους υπόλοιπους: τη Χεζμπολάχ βασικά, τους Χούθι και βεβαίως στην απάντηση στο Ιράν.

Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός έθεσε με τον πιο ισχυρό τρόπο την άμεση ανάγκη για τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Ο κ. Μπλίνκεν φέρεται να του είπε ότι η προειδοποίηση για τη διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας είναι στην πραγματικότητα απειλή. Και εννοεί αυτό που λέει, διότι πρόκειται υποχρέωση της κυβέρνησης του κ. Μπάιντεν έναντι του αμερικανικού Κογκρέσου.




Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, οι αξιωματούχοι μετέφεραν τη συζήτηση του Αμερικανού υπουργού με τον Νετανιάχου και τους συνεργάτες του, που κατά τη γνώμη μου είναι αποκαλυπτικότατη.

Ο Μπλίνκεν τον ρώτησε για ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο που υποστηρίζεται από ορισμένους Ισραηλινούς αξιωματούχους για να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της βόρειας Γάζας λιμοκτονώντας ή σκοτώνοντας Παλαιστίνιους που βρίσκονται σήμερα εκεί

Είναι μια πρόταση γνωστή ως «Σχέδιο των Στρατηγών» (“General’s Plan”), δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Του είπε ότι  υπάρχει μια «αντίληψη» ότι το Ισραήλ επιδιώκει μια στρατηγική απομόνωσης του Βορρά, «λέγοντας στους ανθρώπους ότι αν δεν φύγουν είναι ουσιαστικά στόχοι και αρνούνται να τους δώσουν φαγητό», είπε ο αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει το περιεχόμενο των ευαίσθητων συνομιλιών.

Ο Νετανιάχου και ο κορυφαίος βοηθός του, Ρον Ντέρμερ απάντησαν ότι αυτή «δεν ήταν απολύτως η πολιτική μας» και το γεγονός ότι αυτή η «αντίληψη υπάρχει» είναι «βαθιά επιζήμιο για εμάς».

Ο Μπλίνκεν είπε στον Νετανιάχου ότι θα πρέπει «να κάνει περισσότερα» για να «το πει δημόσια» αλλά αυτός αρνήθηκε να αναλάβει μια τέτοια δέσμευση.




Καταλαβαίνετε συνάδελφοι με ποιούς έχουν να κάνουν οι σύμμαχοι τους οι Αμερικανοί…

Απ’ εκεί και πέρα υπάρχει συμφωνία ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το Ιράν και είναι χαρακτηριστική η κουβέντα του Γκάλάντ, του υπουργού Άμυνας, ότι το Ισραήλ περιμένει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον «όταν επιτεθεί στο Ιράν».

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο Μπλίνκεν πήγε στην Ιερουσαλήμ, είδε, μίλησε και …απέρχεται με άδεια χέρια; Ο Μπίμπι θα επιτεθεί… Ο Μιχάλης Ιγνατίου στο δελτίο ειδήσεων του Σκάι με την Σία Κοσιώνη (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: