Όταν το Ισραήλ «επιτεθεί στο Ιράν» αναμένει την υποστήριξη των ΗΠΑ: Τι είπαν ο Νετανιάχου στον Μπλίνκεν και ο Γκάλαντ στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας; (video)

Secretary Blinken Meets with Israeli Prime Minister Secretary Antony J. Blinken meets with Israeli Prime Minister Benyamin Netanyahu in Jerusalem, Israel, Tuesday, October 22, 2024. Official State Department photo by Chuck Kennedy




Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε χθες Τρίτη στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πως η χώρα του λογαριάζει στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον «αφού επιτεθεί στο Ιράν», σε αντίποινα για την επίθεση της Ισλαμικής Δημοκρατίας την 1η Οκτωβρίου με περίπου 200 πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον κ. Μπλίνκεν στο Τελ Αβίβ, ο κ. Γκάλαντ «αναφερόμενος στην ιρανική επίθεση και τις τρομοκρατικές δραστηριότητες του Ιράν μέσω των εντολοδόχων του σ’ όλη τη Μέση Ανατολή» υπογράμμισε τη «σημασία» που έχει οι ΗΠΑ να «υποστηρίξουν το Ισραήλ αφού θα έχει επιτεθεί στο Ιράν», σύμφωνα με ανακοίνωση που διένειμαν στον Τύπο οι υπηρεσίες του.

«Αυτό θα ενισχύσει την περιφερειακή αποτροπή και θα αποδυναμώσει τον ‘άξονα του κακού’», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Από την πλευρά τους, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συζήτησαν χθες την «ανάγκη» να «ενώσουν τις δυνάμεις τους» οι δύο χώρες απέναντι στην «ιρανική απειλή», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στην Ιερουσαλήμ «τέθηκε το ζήτημα της ιρανικής απειλής και της ανάγκης να ενώσουν οι δύο χώρες τις δυνάμεις τους για να την αντιμετωπίσουν» αναφέρεται στο κείμενο αυτό. Ο Νετανιάχου «ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους στον αγώνα ενάντια στον άξονα του κακού και της ιρανικής τρομοκρατίας», πρόσθεσε.




Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε επίσης «το είδος της κυβέρνησης στη Γάζα» μετά τον πόλεμο.

Ο Νετανιάχου είπε στον συνομιλητή του ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, που σκοτώθηκε στις 16 Οκτωβρίου από Ισραηλινούς στρατιώτες στη Ράφα, «θα μπορούσε να έχει θετικές συνέπειες για την επιστροφή των ομήρων», καταλήγει η ανακοίνωση.

  • Να “επωφεληθείς” από τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα και να απελευθερωθούν οι όμηροι

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προέτρεψε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να «επωφεληθεί» από τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Στη συνάντηση που είχε με τον Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να επωφεληθεί το Ισραήλ (από τον θάνατο του Σινουάρ) για να επιτύχει την απελευθέρωση όλων των ομήρων και να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα, κατά τρόπο που θα διασφαλίσει μια βιώσιμη ασφάλεια τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους, είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Ο Μπλίνκεν ζήτησε επίσης από τον Νετανιάχου να λάβει «πρόσθετα μέτρα» για να αυξηθούν και να διατηρηθούν οι ροές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Θα πρέπει επίσης να φροντίσει η βοήθεια αυτή να φτάνει στους αμάχους «απ’ άκρη σ’ άκρη» του θύλακα, πρόσθεσε ο Μίλερ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, ο Μπλίνκεν και οι συνεργάτες του ρώτησαν τον Νετανιάχου σχετικά με ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο που υποστηρίζεται από ορισμένους Ισραηλινούς αξιωματούχους για να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της βόρειας Γάζας λιμοκτονώντας ή σκοτώνοντας Παλαιστίνιους που βρίσκονται σήμερα εκεί

Είναι μια πρόταση γνωστή ως «Σχέδιο των Στρατηγών» (“General’s Plan”), δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. .

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στον Νετανιάχου ότι υπάρχει μια «αντίληψη» ότι το Ισραήλ επιδιώκει μια στρατηγική «απομόνωσης του Βορρά, λέγοντας στους ανθρώπους ότι αν δεν φύγουν είναι ουσιαστικά στόχοι και αρνούνται να τους δωσουν φαγητό», είπε ο αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει το περιεχόμενο των ευαίσθητων συνομιλιών.

Ο Νετανιάχου και ο κορυφαίος βοηθός του, Ρον Ντέρμερ απάντησαν ότι αυτή «δεν ήταν απολύτως η πολιτική μας» και ότι το γεγονός ότι αυτή η «αντίληψη υπάρχει» είναι «βαθιά επιζήμιο για εμάς».

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επέμειναν στη συνέχεια ότι ο Νετανιάχου θα πρέπει «να κάνει περισσότερα» για να «το πει δημόσια», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι Ισραηλινοί αρνήθηκαν να αναλάβουν μια τέτοια δέσμευση.

Washington Post
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Τελ Αβίβ, Israel
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Ιερουσαλήμ, Israel

Το Ισραήλ «κόβει» όλα τα κεφάλια της Χεζμπολάχ: Οι IDF επιβεβαίωσαν και το θάνατο του επικρατέστερου διαδόχου του Χασέμ Σαφιεντίν, επικρατέστερου διαδόχου του Νασράλα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: