Sky News Arabia: Ανώτερη υπάλληλος του αμερικανικού Πενταγώνου υπ’ αριθμόν ένα ύποπτη για την διαρροή απορρήτων εγγράφων περί της ισραηλινής απάντησης στο Ιράν

File Photo: Το κτίριο του αμερικανικού Πενταγώνου. EPA, PETE MAROVICH




Ανώτερη υπάλληλος στο γραφείο του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είναι η ύποπτη για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων στην Τεχεράνη, αποκάλυψε αξιωματούχος του Πενταγώνου στο Sky News Arabia σήμερα Τρίτη.

Το Πεντάγωνο φέρεται να κατονόμασε  την Αριάν Ταμπαταμπάι, ως την υπ’ αριθμόν ένα ύποπτη  για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων

Η Ταμπαταμπάι διαθέτει άδεια ασφαλείας που παρέχει πρόσβαση σε εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες και υπηρετεί ως διευθύντρια στο Γραφείο του Βοηθού Υπουργού Άμυνας για Ειδικές Επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, το Sky News Arabia αναφέρει ότι αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, είπε πως η έρευνα που διεξάγεται από τις υπηρεσίες πληροφοριών στην Ουάσιγκτον σχετικά με τη διαρροή εγγράφων αναφορικά με το ισραηλινό στρατιωτικό σχέδιο για τα αντίποινα εναντίον του Ιράν, οδηγεί σε «υποψίες » για την εμπλοκή μιας γυναίκας ανώτερης υπαλλήλου στο Πεντάγωνο.

  • Η Ταμπαταμπάι,  Αμερικανίδα ιρανικής καταγωγής, είναι επίσης αξιωματικός της αμερικανικής ναυτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέλη του Κογκρέσου έστειλαν  επιστολή το 2023 στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν κατά της διατήρησης της Ταμπαταμπάι στη θέση της.

Τα μέλη του Κογκρέσου είχαν προτρέψει τον υπουργό Όστιν να «αναστείλει αμέσως την άδεια ασφαλείας της Ταμπαταμπάι εν αναμονή περαιτέρω επανεξέτασης, όπως έκανε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον πρώην προϊστάμενό του, Ρόμπερτ Μάλεϊ», ανέφερε το ρεπορτάζ.

Το FBI έχει επίσης αρχίσει να ερευνά τη διαρροή ενός ζεύγους άκρως απόρρητων εγγράφων πληροφοριών που περιγράφουν τις προετοιμασίες του Ισραήλ για ένα αντίποινα στο Ιράν, ανέφερε σήμερα η Washington Post .

«Το FBI ερευνά την φερόμενη διαρροή απόρρητων εγγράφων και συνεργάζεται στενά με τους εταίρους μας στο Υπουργείο Άμυνας και την Κοινότητα Πληροφοριών», ανέφερε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών σε δήλωση που επικαλείται η Washington Post .

  • «Καθώς πρόκειται για μια συνεχιζόμενη έρευνα, δεν έχουμε περαιτέρω σχόλια», αναφέρεται περαιτέρω στην ανακοίνωση.

Την περασμένη εβδομάδα, δύο έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που φέρεται να αποκαλύπτουν το σχέδιο του Ισραήλ για μια πιθανή επίθεση αντιποίνων στο Ιράν διέρρευσαν και διαδόθηκαν σε κανάλι Telegram.

Το κανάλι ισχυρίστηκε ότι είχε λάβει τα έγγραφα μέσω μιας πηγής εντός της κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ.

Τα έγγραφα, που επισημάνθηκαν ως άκρως απόρρητα, άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο την Παρασκευή αφού δημοσιεύτηκαν στο Telegram από έναν λογαριασμό με το όνομα «Middle East Spectator». Τα έγγραφα, με ημερομηνία 15 και 16 Οκτωβρίου, προορίζονταν για προβολή μόνο από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της συμμαχίας “Five Eyes”, η οποία περιλαμβάνει την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μετά τη διαρροή, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ερευνούν το περιστατικό, το οποίο ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικό».

Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην ιρανικής επίθεσης της 1ης Οκτωβρίου, κατά την οποία η Ισλαμική Δημοκρατία εκτόξευσε περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της επίσημης έρευνας, ο αξιωματούχος εξήγησε ότι οι επιτροπές πληροφοριών και ενόπλων δυνάμεων στο Κογκρέσο έχουν ενημερωθεί για αυτό το θέμα, ειδικά επειδή η ύποπτη διαθέτει «υψηλού επιπέδου μυστική άδεια  που της δίνει πρόσβαση σε άκρως απόρρητες πληροφορίες.»

Το FBI ανακοίνωσε ότι ερευνά τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων που περιείχαν πληροφορίες σχετικά με τα πιθανά σχέδια του Ισραήλ για αντίποινα στο Ιράν, όπως μετέδωσε η Washington Post.

«Το FBI διερευνά την υποτιθέμενη διαρροή απόρρητων εγγράφων και συνεργάζεται στενά με τους εταίρους μας στο Υπουργείο Άμυνας και την Κοινότητα Υπηρεσιών Πληροφοριών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το FBI. «Δεδομένου ότι πρόκειται για μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχουμε περαιτέρω σχόλια».

Ο σύμβουλος Επικοινωνιών Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι δεν είναι σαφές εάν τα έγγραφα δημοσιοποιήθηκαν μέσω διαρροής ή κυβερνοεπίθεσης. Είπε ότι η κυβέρνηση δεν αναμένει να δημοσιοποιηθούν πρόσθετες απόρρητες πληροφορίες χωρίς εξουσιοδότηση.

Με πληροφορίες από The Jerusalem Post

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: