Βγαίνει σιγά – σιγά απ’ το σκοτάδι η Κούβα: Στο 70% των νοικοκυριών έχει επανέλθει το ρεύμα μετά το ολικό μπλακ άουτ

epaselect epa11673371 People walk down a street during a blackout, in Havana, Cuba, 20 October 2024 (issued 21 October 2024). The restoration of electricity in the affected areas of Cuba, including Havana, is in progress, after Cuba’s Ministry of Energy and Mines reported on 20 October a third total failure of the National Electric System (SEN) in less than three days. EPA/ERNESTO MASTRASCUSA




Η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά σήμερα στην Κούβα, όπου πάνω από το 70% του πληθυσμού έχει πλέον ηλεκτρικό ρεύμα τέσσερις ημέρες μετά την τεράστια βλάβη στο σύστημα, η οποία είχε βυθίσει στο σκοτάδι τη νήσο.

«Σήμερα το πρωί (Τρίτη), το 70,89% των πελατών στην Κούβα διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα», ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας και Ορυχείων στον λογαριασμό του στο Χ, προσθέτοντας πως οι αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την «αύξηση της κάλυψης ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα».

Την Κυριακή, η κυβέρνηση είχε πει πως ήλπιζε να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση στη νήσο το βράδυ της Δευτέρας, το αργότερο σήμερα.

  • Την Παρασκευή, μια βλάβη στον κεντρικό σταθμό θερμοηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, που βρίσκεται στην επαρχία Ματάνζας (δυτικά), προκάλεσε την πλήρη κατάρρευση του δικτύου. Οι αρχές προσπαθούσαν έκτοτε να επαναφέρουν το ηλεκτρικό ρεύμα για τους πολίτες.

Χθες το βράδυ, οι δύο εκατομμύρια κάτοικοι της Αβάνας είχαν εκ νέου ηλεκτρικό ρεύμα και η πρωτεύουσα είχε επιστρέψει σε ένα σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων της, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

  • «Δεν μπορούμε παρά να είμαστε χαρούμενοι. Καιρός ήταν! Εδώ και ημέρες δεν κοιμόμουν καλά, χωρίς ανεμιστήρα», δήλωσε στο AFP η Μαγκαλίς Μανζάνο, ηλικίας 81 ετών, μια κάτοικος της συνοικίας της Παλιάς Αβάνας.

Η ενεργειακή κρίση, που πλήττει το νησί των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, επιδεινώθηκε από το πέρασμα του κυκλώνα Όσκαρ, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο 6 ανθρώπων στο ανατολικό τμήμα της νήσου και πολλές υλικές ζημιές.

Μπροστά στην ενεργειακή κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι αρχές ανέστειλαν τα μαθήματα και τη λειτουργία των μη αναγκαίων δημοσίων υπηρεσιών έως αύριο. Μονάχα τα νοσοκομεία και οι κρίσιμες για τον πληθυσμό υπηρεσίες εξακολουθούσαν να λειτουργούν.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αβάνα, Cuba

ΟΗΕ: Ο πληθυσμός της Ουκρανίας μειώθηκε κατά 8 εκατομμύρια μετά την εισβολή της Ρωσίας – Θάνατοι, μετανάστευση αλλά και υπογεννητικότητα οι κύριοι παράγοντες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: