Επιστολή Χριστοδουλίδη στον Γκουτέρες: Για άμεση σύγκληση διευρυμένης συνάντησης * Ενισχυμένος ο Πρόεδρος από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, λέει ο εκπρόσωπος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προεδρεύει σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου. pio.gov.cy




Επιστολή στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, απέστειλε, χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την οποία τον ευχαριστεί για την ανάληψη πρωτοβουλίας από πλευράς του και τη συνέχιση της προσπάθειας για το Κυπριακό, εκφράζοντας την ετοιμότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου έχουν διακοπεί, δήλωσε μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, την Τρίτη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε, επίσης, “την ανάγκη η διευρυμένη διάσκεψη να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν, αφού προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία”, σημειώνοντας πως “βρισκόμαστε στη διάθεση του ΓΓ στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, προς ενίσχυση των προσπαθειών του». Επεσήμανε, επίσης, πως «ο στόχος που έχουμε θέσει είναι πριν το τέλος του έτους να συγκληθεί αυτή η διευρυμένη κοινή συνάντηση».

Στης δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σημείωσε ότι πρόκειται για την τρίτη σύσκεψη του Σώματος σε μια περίοδο ενός μηνός περίπου και πως η ανταλλαγή απόψεων ήταν και πολύ συγκεκριμένη και πολύ εποικοδομητική.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη για τα αποτελέσματα της συνάντησης στη Νέα Υόρκη και υπογράμμισε με ικανοποίηση, «όπως και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας», την προσωπική προσήλωση του ιδίου του ΓΓ των ΗΕ στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πάντοτε εντός του συμφωνημένου πλαισίου, σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

  • Μέσα από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, συνέχισε, έχει επιτευχθεί η συνέχεια της προσπάθειας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, μέσα από τη σύγκληση μιας διευρυμένης συνάντησης στην παρουσία των τριών εγγυητριών δυνάμεων, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, για τη διερεύνηση προοπτικής διάνοιξης νεών σημείων διέλευσης.

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είναι ενισχυμένος από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας για τους χειρισμούς, ως προς την ανάληψη πρωτοβουλιών, αλλά και ως προς την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει συγκεκριμένη εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με τη διευρυμένη συνάντηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι έχουν καταθέσει εισηγήσεις, ώστε αυτή η συνάντηση να είναι όσο πιο παραγωγική γίνεται. «Αναμένουμε από τον ΓΓ των ΗΕ, σε αυτήν την περίοδο που έχουμε ενώπιόν μας, και το άτομο, το οποίο θα επιλέξει ο ΓΓ των ΗΕ ως συντονιστή αυτής της διευρυμένης συνάντησης, να έχουμε διαρκείς επαφές ως προς την ίδια τη συνάντηση. Δεν θα επεκταθούμε περισσότερο σε αυτό το σημείο μέχρι να πραγματοποιηθεί και επαφή από πλευράς των ΗΕ», ανέφερε.

Σε ερώτηση για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τατάρ, ανέφερε ότι «στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον ΓΓ των ΗΕ γίνεται αναφορά και στην ανάγκη σύγκλησης αυτής της συνάντησης με τον κ. Τατάρ το συντομότερο δυνατόν. Αντιλαμβάνεστε ότι πρακτικά είναι κάτι πολύ πιο εφικτό να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση το αμέσως επόμενο διάστημα και αυτός είναι ο στόχος τον οποίον επιδιώκουμε να γίνει η συνάντηση με τον κ. Τατάρ σύντομα», επεσήμανε.

Κληθείς να πει πότε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «αυτό εξαρτάται και από τον προγραμματισμό του κ. Τατάρ. Από πλευράς μας είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση. Έχουμε άλλωστε καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και στο παρελθόν για το θέμα της διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης», ανέφερε, προσθέτοντας πως είναι έτοιμοι η συνάντηση να γίνει «το αμέσως επόμενο διάστημα».

Ερωτηθείς αν θα έρθει στην Κύπρο η Αναπληρώτρια ΓΓ ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις και Ειρηνευτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι, Ντι Κάρλο, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι αυτό εξαρτάται από τις αποφάσεις του ίδιου του ΓΓ των ΗΕ για το ποιο θα είναι το άτομο από πλευράς των ΗΕ που θα αναλάβει τον ρόλο συντονιστή σε αυτή την προσπάθεια. «Δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε τις αποφάσεις του ΓΓ των ΗΕ. Αναμένουμε και από πλευράς των ΗΕ τα επόμενα βήματα», σημείωσε.

Απαντώντας, εξάλλου, σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι «η αποστολή αυτής της επιστολής είναι ουσιαστικά το εφαλτήριο, το έναυσμα και για τις δύο συναντήσεις, για την προετοιμασία και των δύο συναντήσεων».

Ερωτηθείς ποια σημεία διέλευσης προκρίνει η πλευρά μας για διάνοιξη, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι είναι γνωστό το αίτημα της τ/κ πλευράς για τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Μιας Μηλιάς και έχει τεθεί από δικής μας πλευράς η ταυτόχρονη διάνοιξη είτε του οδοφράγματος Πυρόι-Αθηένου, είτε του οδοφράγματος Κοκκίνων. «Είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τατάρ», επεσήμανε.

  • Είναι «είτε το ένα είτε το άλλο. Είναι το οδόφραγμα της Μιας Μηλιάς και ταυτόχρονα διάνοιξη είτε του οδοφράγματος  Πυροιου-Αθηένου, είτε Κοκκίνων», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν η εισήγηση της πλευράς μας αφορά συζήτηση σε τρία τραπέζια και κατά πόσον αυτό εκφράστηκε στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον ΓΓ των ΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι εκφράστηκε η βούληση και η επιθυμία να γίνει αυτή η πενταμερής, η διευρυμένη συνάντηση το συντομότερο δυνατόν και αφού προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία.

«Αυτή είναι η επιθυμία μας, αυτή εκφράζεται, αλλά και η επιθυμία μας για να συμβάλει καταλυτικά, καθοριστικά αυτή η συνάντηση στον επιδιωκόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί. Ως προς το πλαίσιο του τι θα συζητηθεί σε αυτή τη διευρυμένη συνάντηση, αντιλαμβάνεστε ότι με την παρούσα σύνθεση, δηλαδή στην παρουσία των τριών εγγυητριών δυνάμεων, μπορούν να συζητηθούν και θα συζητηθούν όλες οι πτυχές που άπτονται του Κυπριακού», ανέφερε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι, συνεπώς, μιλάμε τελεσίδικα για πενταμερή, δήλωσε ότι είναι «πέντε συν ένα. Στην παρουσία των τριών εγγυητριών δυνάμεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Τατάρ και ο ΓΓ των ΗΕ». Αυτό συμφωνήθηκε, πρόσθεσε, και στην κοινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη. Το είχε δηλώσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξερχόμενος από την συνάντηση το ίδιο βράδυ, σημείωσε.

Κληθείς να πει τι εννοεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την αναφορά στην επιστολή του προς τον ΓΓ των ΗΕ περί καλής προετοιμασίας, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν επαφές από πλευράς των ΗΕ με όλα τα μέρη που θα συμμετέχουν στη συνάντηση, ώστε σε αυτήν να συζητηθούν ζητήματα τα οποία άπτονται όλων των πτυχών του Κυπριακού «και να μπορέσει να έχει ως αποτέλεσμα την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Σε ερώτηση αν εμείς διαχωρίζουμε την ασφάλεια από τις εγγυήσεις, ο κ. Λετυμπιώτης απάντησε ότι η ασφάλεια με τις εγγυήσεις διαχωρίζονται εκ των πραγμάτων, αλλά διασυνδέονται ταυτόχρονα. Εκείνο το οποίο έχει σημασία, πρόσθεσε, είναι ότι στην παρούσα σύνθεση μπορούν να συζητηθούν όλες οι πτυχές που άπτονται του Κυπριακού και αυτό είναι που έχει σημασία. «Επίσης, εκείνο το οποίο πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι ότι ο ίδιος ο ΓΓ προσωπικά παραμένει προσηλωμένος σε αυτήν την προσπάθεια και ο ίδιος θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί», πρόσθεσε.

 

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΜΚ

 

Ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για την τριμερή στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Οι δηλώσεις των κομμάτων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: