Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι απόλυτος για τα φαινόμενα διαφθοράς και χειραγώγησης αγώνων: Μίλησε για μηδενική ανοχή, θα τιμωρηθούν όσοι παρανομούν…

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απευθύνει χαιρετισμό στην τελετή εγκαθίδρυσης της Εθνικής Σχολής Δεοντολογίας της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Υπάρχει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και χειραγώγησης αθλητικών αγώνων, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε χαιρετισμό του στην τελετή εγκαθίδρυσης της Εθνικής Σχολής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία.

Αρχικά, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνεχάρη θερμά την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, όχι μόνο για την ίδρυση της Εθνικής Σχολής Δεοντολογίας, αλλά και για τη σημαντική δουλειά που επιτελείται όλο αυτό το διάστημα και που αναγνωρίζεται από την κυπριακή κοινωνία.

«Θεωρούμε υποχρέωσή μας να στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε τέτοιες δράσεις, αποδεικνύοντας τη βούλησή μας για προώθηση των διαχρονικών αξιών του αθλητισμού στον τόπο μας, καθώς και την υλοποίηση πολιτικών που αναβαθμίζουν ουσιαστικά τον κυπριακό αθλητισμό προς την πρόοδο και την ανάπτυξη», τόνισε.

«Ο αθλητισμός συνιστά ένα σύστημα αγωγής και παιδείας με πολύ γερά θεμέλια τις αρχές και τις αξίες που κληρονόμησε η ανθρωπότητα από την αρχαία Ελλάδα και αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής ανάπτυξης κάθε λαού. Η σημασία του είναι πολυδιάστατη και επιδρά οριζόντια σε όλους τους τομείς της ζωής μας», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επικαλούμενος τον Νίκο Καζαντζάκη, ο οποίος είχε πει ότι «ο αθλητισμός υπηρετεί μεγάλο ηθικό σκοπό: Συνηθίζει τον άνθρωπο να υποτάξει την ατομικότητά του σε μια γενική ενέργεια, να μη νιώθει πως είναι άτομο ανεξάρτητο παρά μέλος της ομάδας, να υπερασπίζεται όχι μονάχα την ατομική του τιμή, αλλά ολόκληρη την τιμή της ομάδας όπου ανήκει, σχολή, πανεπιστήμιο, πόλη, έθνος».

Εν συνεχεία, εξέφρασε τη βούληση της Κυβέρνησης να προωθήσει, να διαφυλάξει και να προαγάγει στην Κύπρο, μέσω της σύστασης της Εθνικής Σχολής Δεοντολογίας, «έναν αθλητισμό καθαρό, μακριά από τις όποιες παράνομες εξαρτήσεις και δραστηριότητες. οικονομικές και άλλες, μακριά από φαινόμενα διαφθοράς και χειραγώγησης αθλητικών αγώνων». Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα».

Ακόμη, αναφερόμενος στη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία ήταν παρόντες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι τέθηκε και το θέμα της αθλητικής διαφθοράς. «Και με πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία των θεσμών, εκείνο που ζήτησα είναι να «τρέξουμε» σαφώς πιο γρήγορα διότι υπάρχουν υποθέσεις, οι οποίες είναι υπό ανάκριση». Όπως είπε, «δεν φτάνει μόνο να τα λέμε μεταξύ μας, πρέπει να πάμε στο επόμενο στάδιο, ώστε να υπάρξουν ανάλογες τιμωρίες σε αυτούς που έχουν ευθύνες».

Μοναδικός μας στόχος και επιδίωξη, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «είναι η διεξαγωγή καθαρών αθλητικών αγώνων, χωρίς τις όποιες σκιές, σε ένα ασφαλές, φιλόξενο και ευχάριστο περιβάλλον τόσο εντός όσο και εκτός των σταδίων, με θεατές, συμμετέχοντες και τοπικές κοινότητες μακριά από οποιαδήποτε φαινόμενα βίας και παραβατικότητας που σχετίζονται και με τη διαφθορά, με συλλογική δράση όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

«Ως Πολιτεία έχουμε ευθύνη και την αναλαμβάνουμε. Και η κοινωνία έχει ευθύνη, αλλά πρώτιστα και τα αθλητικά σωματεία και οι ομοσπονδίες», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «δεν μπορούν τα αθλητικά σωματεία και οι ομοσπονδίες να κρύβονται πίσω από ενδεχόμενες ανεξαρτησίες». Όπως είπε, «έχουν ιδιαίτερο, καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσουν στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου».

Ως Κυβέρνηση, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είμαστε απόλυτοι στην προσέγγισή μας και μέσα από πρωτοβουλίες για την προώθηση και εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων επιδιώκουμε την αποτελεσματική και ολιστική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων στους αθλητικούς χώρους και κατ’ επέκταση τη δημιουργία ενός αθλητικού πεδίου που θα παρέχει στους αθλητές μας, αλλά και στην κοινωνία, γενικότερα, τις προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη διαπαιδαγώγηση, κοινωνική ευημερία και πάνω από όλα αθλητικές επιτυχίες». Προς επίτευξη του εν λόγω στόχου, ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, υπέδειξε.

Ακολούθως, ανέφερε ότι «η ίδρυση και λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δεοντολογίας, που θα τελεί υπό την εποπτεία της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, σίγουρα θα συμβάλει ουσιαστικά και με ποικίλους τρόπους στην ενδυνάμωση της ακεραιότητας και της Δεοντολογίας στον Αθλητισμό, αποτελώντας σημαντικό εργαλείο για διαφώτιση, πρόληψη και αντιμετώπιση των παθογενειών που υπάρχουν».

«Μέσα από την επιμόρφωση ερευνώντων λειτουργών, την επιμόρφωση νέων στελεχών του αθλητισμού, αθλητών και κοινού, την επιμόρφωση για θέματα νομικής και οικονομικής διεκπεραίωσης του αθλητισμού και την επιμόρφωση παιδιών και εφήβων για εμπέδωση των ολυμπιακών αξιών, αποτελεί μια ουσιαστική δράση που θα ενδυναμώσει το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στον αθλητισμό της χώρας μας», επεσήμανε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Κώστας Παπακώστας είναι το κατάλληλο άτομο στην κατάλληλη θέση.

«Αν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα μακροπρόθεσμα σε αυτή τη χώρα, πρέπει να κτίσουμε κουλτούρα και, για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να ξεκινήσουμε από την Παιδεία», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. «Είμαστε στη διάθεσή σας για να συνεργαστούμε έτσι ώστε από κοινού να κτίσουμε την κουλτούρα που πρέπει», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα, εξέφρασε την έντονη πεποίθηση ότι «η λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δεοντολογίας θα αναπτυχθεί περαιτέρω και θα αγκαλιαστεί όχι μόνο από τον κόσμο του αθλητισμού αλλά και ολόκληρη την κοινωνία μας». Όπως είπε, «να είστε σίγουροι ότι κάποιοι θα σας πολεμήσουν, κάποιοι δεν θα θέλουν να πετύχετε τους στόχους σας, αλλά εμείς ως Πολιτεία είμαστε δίπλα σας, για να πετύχετε τους στόχους σας καθιερώνοντας εντονότερα την αθλητική κουλτούρα στον τόπο μας».

Ως Κυβέρνηση, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «στηρίζουμε ουσιαστικά, με πράξεις και όχι με λόγια, το πολύ σημαντικό έργο της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού και μέσα σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζουμε και την εγκαθίδρυση της Εθνικής Σχολής Δεοντολογίας στον Αθλητισμό». Τόνισε ότι «θα είμαστε εμπράκτως δίπλα σας με απόλυτο σεβασμό στην ανεξαρτησία του έργου σας».

Απευθυνόμενος στις αθλήτριες και τους αθλητές που βραβεύθηκαν στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τούς συνεχάρη θερμά για τα επιτεύγματα και τις διακρίσεις τους. «Νιώθουμε περήφανοι. Εμείς αυτό μπορούμε να κάνουμε από πλευράς Πολιτείας είναι να διασφαλίσουμε ότι σε αυτό τον δύσκολο, πολλές φορές μοναχικό δρόμο που καλείστε καθημερινά να αντεπεξέλθετε, θα επικρατούν καθαρές συνθήκες», κατέληξε.

ΚΥΠΕ – Παύλος Χατζηλοΐζου
Λευκωσία, Κύπρος

Ο Πρόεδρος της Κύπρου στηρίζει την πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας: Στο Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε ο Χριστοδουλίδης τον νόμο για τον Φορέα Κοινωνικής Στήριξης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: