Απότομη αύξηση της παιδικής θνησιμότητας στις ΗΠΑ αφότου καταργήθηκε το δικαίωμα στην άμβλωση




Η παιδική θνησιμότητα αυξήθηκε απότομα στις ΗΠΑ, ιδίως εξαιτίας συγγενών ανωμαλιών, τους μήνες που ακολούθησαν την κατάργηση από το Ανώτατο Δικαστήριο της εγγύησης σε ομοσπονδιακό επίπεδο του δικαιώματος στην άμβλωση.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε νέα μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας χθες Δευτέρα, ενώ δεν απομένουν παρά δυο εβδομάδες ως τις προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Βάζοντας τέλος στο δικαίωμα αυτό, που αναγνωριζόταν επί μισό αιώνα στις γυναίκες, τον Ιούνιο του 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο, με καθαρή συντηρητική πλειοψηφία έπειτα από τους διορισμούς τριών δικαστών από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021), έδωσε στις πολιτείες τη δικαιοδοσία να νομοθετήσουν για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τουλάχιστον είκοσι από αυτές επέβαλαν έκτοτε αυστηρούς περιορισμούς ή απαγόρευσαν εντελώς τις επεμβάσεις τεχνητής διακοπής της εγκυμοσύνης.

Το ζήτημα απασχολεί, σε αξιοσημείωτο βαθμό, τη φετινή προεκλογική εκστρατεία. Την 5η Νοεμβρίου, οι Αμερικανοί και οι Αμερικανίδες καλούνται να αποφανθούν επίσης για την εγγύηση του δικαιώματος στην άμβλωση σε όχι λιγότερες από δέκα πολιτείες.

Η νέα μελέτη, που εκπονήθηκε από τη Μαρία Γκάλο και την Παρβάτι Σιγκ του πανεπιστημίου του Οχάιο κι αναρτήθηκε στην ψηφιακή έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης JAMA Pediatrics, αναλύει στοιχεία βάσης δεδομένων για τις συνέπειες των περιορισμών στην άμβλωση. Τα ευρήματα συνάδουν με άλλες δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα φέτος, αποκλειστικά για την πολιτεία Τέξας, όπου πλέον η άμβλωση είναι απόλυτα απαγορευμένη, ακόμη και σε περιπτώσεις που η εγκυμοσύνη είναι συνέπεια αιμομιξίας ή βιασμού.

Τους μήνες που ακολούθησαν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, «η παιδική θνησιμότητα στις ΗΠΑ ήταν πολύ πιο υψηλή απ’ ό,τι θα αναμέναμε», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαρία Γκάλο, καθηγήτρια επιδημιολογίας εξειδικευμένη στην αναπαραγωγική υγεία.

Τον Οκτώβριο του 2022, τον Μάρτιο του 2023 και τον Απρίλιο του 2023, ο δείκτης παιδικής θνησιμότητας ήταν 7% υψηλότερος από τον συνήθη σε εθνική κλίμακα, με 247 επιπλέον θανάτους κάθε έναν από τους συγκεκριμένους μήνες. Στην πλειονότητά τους, οι θάνατοι αποδόθηκαν σε συγγενείς ανωμαλίες.

Πρόκειται για «περιπτώσεις στις οποίες, πριν από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θα ήταν δυνατό να γίνουν αμβλώσεις μάλλον, παρά να ολοκληρωθεί η εγκυμοσύνη και (οι γονείς) να βιώσουν τον θάνατο του παιδιού τους», τόνισε η κυρία Γκάλο.

Το επόμενο στάδιο για τις δύο ερευνήτριες θα είναι να εξακριβώσουν αν η αύξηση αυτή παρατηρήθηκε σε όλες τις πολιτείες, ή ήταν επικεντρωμένη σ’ εκείνες που επέβαλαν περιορισμούς στην πρόσβαση στην άμβλωση.

«Υπάρχει ευρύτερος ανθρώπινος απολογισμός που πρέπει να λάβουμε υπόψη, συνυπολογίζοντας τις συνέπειες για την ψυχική υγεία» όταν δεν επιτρέπεται σε γυναίκες να κάνουν άμβλωση, όταν αναγκάζονται «να ολοκληρώσουν εγκυμοσύνη κατά την οποία το έμβρυο παρουσιάζει θανατηφόρα συγγενή ανωμαλία», σημείωσε η Παρβάτι Σιγκ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ουάσιγκτον, United States

Η χυδαιότητα στο απόγειό της από τον Τραμπ: Βρώμικες προσβολές, βρισιές, και αδιανόητα σόκιν… Ο φόβος της Κάμαλα, ο πανικός της αβεβαιότητας ή εκλογική στρατηγική; [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: