Το Ισραήλ χτύπησε το υπόγειο θησαυροφυλάκιο της Χεζμπολάχ κάτω από νοσοκομείο στη Βηρυτό: Ήταν και κρυψώνα του Νασράλα * Βρέθηκε χρυσός και μισό εκατ. δολάρια [videos]

Γράφημα που έδωσε στη δημοσιότητα ο IDF και δείχνει το υπόγειο κρησφύγετο και θησαυροφυλάκιο του Νασράλα και της Χεζμπολά κάτω από νοσοκομείο στην Βηρυό. Photo via IDF/




Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι έπληξε ένα υπόγειο κρησφύγετο – θησαυροφυλάκιο της Χεζμπολάχ που περιείχε «μισό εκατομμύριο δολάρια» στο πλαίσιο των επιχειρήσεών του στον Λίβανο εναντίον των οικονομικών συμφερόντων της σιιτικής οργάνωσης.

«Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε μια σειρά πληγμάτων ακριβείας εναντίον των οικονομικών συμφερόντων της Χεζμπολάχ», είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού  αποκάλυψε ότι το καταφύγιο του πρώην αρχηγού της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στην περιοχή Νταχιέ στη νότια Βηρυτό βρισκόταν κάτω από ένα νοσοκομείο – το οποίο είχε χρυσό και μισό εκατομμύριο δολάρια σε μετρητά.

Μία από τις κρύπτες βρισκόταν κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σαχέλ και χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο έκτακτης ανάγκης του Νασράλα, πρόσθεσε ο Χαγκάρι.

  • «Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους μας ήταν ένα υπόγειο θησαυροφυλάκιο που περιείχε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, σε χρυσό και σε νομίσματα. Τα χρήματα χρησίμευαν στη χρηματοδότηση των επιθέσεων της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει πού βρισκόταν ακριβώς αυτή η κρύπτη.

Ο στρατός προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν και νέα πλήγματα εναντίον της Χεζμπολάχ «τις επόμενες ώρες». «Θα συνεχίσουμε (…) να πλήττουμε στόχους της Χεζμπολάχ παντού στον Λίβανο, όπως στη Βηρυτό και τη Νταχιέ», είπε ο Χαγκάρι, αναφερόμενος στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας, που θεωρούνται προπύργιο της οργάνωσης.

Eκκενώθηκε το νοσοκομείο λόγω φόβων για ισραηλινό πλήγμα

Το Νοσοκομείο Σάχελ στα νότια προάστια της Βηρυτού εκκενώθηκε, μετά την δημοσιοποίηση των δηλώσεων του εκπροσώπου του στρατού του Ισραήλ ότι κάτω από το κτίριο κρύβεται το υπόγειο θησαυροφυλάκιο της Χεζμπολάχ, ανέφερε ο διευθυντής του, ο Φάντι Αλαμέχ.

Μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Αλαμέχ διέψευσε αυτήν την πληροφορία και κάλεσε τον στρατό του Λιβάνου να επισκεφθεί τον χώρο.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού πάντως, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ δεν θα πλήξει το νοσοκομείο Σάχελ, μολονότι νωρίτερα είπε ότι το χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ για να κρύβει εκεί χρήματα.

  • «Η Πολεμική Αεροπορία παρακολουθεί το συγκρότημα, όπως βλέπετε. Ωστόσο, δεν θα πλήξουμε το ίδιο το νοσοκομείο», είπε.

Από λιβανικές πηγές – όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία – από ισραηλινό πλήγμα κοντά στο νοσοκομείο τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν υ.

Τον απολογισμό αυτόν επιβεβαίωσαν και ομάδες διασωστών που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ.

 

Βίντεο και φωτογραφίες από τον ΙDF

Ρεπορτάζ του N12 ανέφερε ότι το καταφύγιο λειτουργεί ως η κεντρική αποθήκη χρημάτων της Χεζμπολάχ, όπου κρύβεται η συντριπτική πλειονότητα των χρημάτων της οργάνωσης που έχουν κλαπεί από Λιβανέζους πολίτες και χρησιμοποιούνται για την τρομοκρατία.

Ο IDF αποκάλυψε μια φωτογραφία και μια προσομοίωση βίντεο της δομής.

 

  • «Αυτό το καταφύγιο τοποθετήθηκε σκόπιμα κάτω από το νοσοκομείο», συνέχισε ο Χάγαρη. «Μπορείτε να δείτε τα κτίρια κάτω από τα οποία βρίσκονται τα φρεάτια εισόδου στο καταφύγιο.

Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν και μπορούν ακόμα να διατεθούν για την ανοικοδόμηση του κράτους του Λιβάνου. Αυτά τα χρήματα είχαν σκοπό να διατεθούν αποκλειστικά για τον εξοπλισμό της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και δεν είχαν κανέναν άλλο προορισμό”.

Ο Χάγκαρι αποκάλυψε επίσης ότι ο Ισραηλινός Στρατός εξάλειψε στη Συρία ένα ανώτερο στέλεχος του χρηματοπιστωτικού συστήματος της τρομοκρατικής οργάνωσης,.

Η τράπεζα ” Qard al-Hasan “, η οποία ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 ως φιλανθρωπικό ίδρυμα, έχει εξελιχθεί σε ένα ισχυρό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που εξυπηρετεί σήμερα πάνω από 200.000 ανθρώπους και διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας της Χεζμπολάχ, ανέφερε ο Μααρίβ.

«Καλούμε τους Λιβανέζους να πάρουν θέση»

“Απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες του Λιβάνου , στη λιβανική κυβέρνηση και στους διεθνείς θεσμούς – μην επιτρέψετε στη Χεζμπολάχ να κρατά τα κονδύλια της τρομοκρατίας κάτω από ένα νοσοκομείο. Ακόμη και τις επόμενες ώρες, θα συνεχίσουμε να επιτιθέμεθα σε στόχους της Χεζμπολάχ σε όλο τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού.

“Ο πόλεμος μας δεν είναι εναντίον των πολιτών του Λιβάνου – αλλά εναντίον μιας δολοφονικής τρομοκρατικής οργάνωσης που συνεχίζει να εξοπλίζεται και να ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα του καθεστώτος της Ισλαμικής Δημοκρατίας [του Ιράν]. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία ασφάλειας που θα επιτρέψει την επιστροφή των κατοίκων μας του βορρά στα σπίτια τους».

Με πληροφορίες από AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/The Jerusalem Post
Ι

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καταδικάζει τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες ζώνες στον Λίβανο * «Προκάλεσε ζημιές σε υποδομές και νέο κύμα εκτοπισμού»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: