Η τελευταία ευκαιρία των ΗΠΑ για ειρήνευση πριν τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου: Ο ειδικός απεσταλμένος του Μπάιντεν στο Λίβανο – Ο αρχηγός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Ισραήλ

epa11672883 US special envoy Amos Hochstein (C) arrives for a meeting with Lebanese caretaker Prime Minister Najib Mikati (not pictured) in Beirut, Lebanon, 21 October 2024. Hochstein arrived in Beirut for talks with Lebanese officials on a ceasefire deal between Israel and Hezbollah. According to the Lebanese Ministry of Health, more than 2,460 people have been killed and over 11,500 others have been injured in Lebanon since the start of recent escalations of hostilities. EPA/WAEL HAMZEH




Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πυρετώδεις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης ώστε μέσω άμεσων επαφών με τις εμπλεκόμενες πλευρές να δοθεί τέλος στον πόλεμο Ισραήλ – Χεζμπολάχ και ταυτόχρονα να “μπει στις ράγες” μια εκεχειρία για τη Γάζα.

Ενδεικτικό του κατεπείγοντος στις αποστολές της αμερικανικής διπλωματίας είναι ότι ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Μπάιντεν, Άμος Χοχστάιν, βρίσκεται στον Λίβανο πραγματοποιώντας επαφές με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου και τον πρωθυπουργό της χώρας – μιας χώρας αιχμαλώτου τόσο του στρατιωτικού όσο και του πολιτικού σκέλους της Χεζμπολάχ – ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν ξεκινά ένα μεγάλο διπλωματικό μαραθώνιο στο Ισραήλ και τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

  • Έτσι, εκτιμάται ότι η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν, ότι δεν πρόκειται να  δοθεί όσο διαρκεί το ταξίδι του Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή.

Ο ειδικός απεσταλμένος στον Λίβανο

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Έιμος Χόχσταϊν δήλωσε σήμερα στη Βηρυτό πως η Ουάσιγκτον εργάζεται για μια διευθέτηση “το ταχύτερο δυνατό” της σύγκρουσης Ισραήλ-Χεζμπολάχ στη βάση του ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ, όμως η δέσμευση των δύο πλευρών  ενα το εφαρμόσουν δεν είναι πλέον αρκετή.

Σε δήλωση στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι, σύμμαχο της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, ο Αμερικανός απεσταλμένος προειδοποίησε ότι “δεν είναι προς το συμφέρον του Λιβάνου” να συνδέεται η τύχη του “με άλλες συγκρούσεις στην περιοχή”.

Είναι η πρώτη επίσκεψη του Έιμος Χόχσταϊν, ο οποίος είπε ότι εργάζεται “χωρίς ανάπαυλα” για κατάπαυση του πυρός, αφότου η βία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ μετατράπηκε στις 23 Σεπτεμβρίου σε ανοικτό πόλεμο.

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να θέσουν τέλος στη σύγκρουση “το ταχύτερο δυνατό”, δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος.

“Η δέσμευση που έχουμε είναι να επιλύσουμε τη σύγκρουση αυτή στη βάση του ψηφίσματος 1701 (του ΟΗΕ), σε αυτό θα πρέπει να μοιάζει η λύση”, πρόσθεσε.

Το ψήφισμα αυτό που έβαλε τέλος στον πόλεμο ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και στο Ισραήλ το 2006 προβλέπει παύση των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο πλευρών και ορίζει ότι μόνον οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και ο στρατός του Λιβάνου επιτρέπεται να αναπτυχθούν στον νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το Ισραήλ.

  • “Το ψήφισμα 1701 κατάφερε να βάλει τέλος στον πόλεμο το 2006 αλλά (…) κανείς δεν έκανε τίποτα για το θέσει σε εφαρμογή”, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

“Η δέσμευση των δύο πλευρών να σεβαστούν το ψήφισμα 1701 δεν είναι αρκετή”, πρόσθεσε.

  • Σύμφωνα με τον Μπέρι, όπως μετέδωσε χθες βράδυ το σαουδαραβικό δίκτυο Al Arabiya, η επίσκεψη του Έιμος Χόχσταϊν είναι η τελευταία ευκαιρία πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου προκειμένου να επιτευχθεί λύση στον Λίβανο.

Ο Χόχσταϊν συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, που κάλεσε τον ΟΗΕ να εγκρίνει ψήφισμα για “άμεση κατάπαυση του πυρός” και να ανανεώσει τη δέσμευση εφαρμογής του ψηφίσματος 1701.

Η αποστολή Μπλίνκεν

Μετά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των ομήρων, θέμα που θα τεθεί στις επαφές του Άντονι Μπλίνκεν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζο Μπάιντεν, τόνισαν στους Ισραηλινούς ομολόγους τους πως πρέπει να κλείσουν το κεφάλαιο μετά τη δολοφονία των ηγετών της Χαμάς ώστε να ολοκληρωθεί η σύγκρουση που διαρκεί για περισσότερο από ένα χρόνο.

«Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε. Προχωρήστε, προχωρήστε προς μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, βεβαιωθείτε ότι θα κινηθούμε προς μια κατεύθυνση που θα είμαστε σε θέση να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα για ολόκληρο τον κόσμο» είπε ο Μπάιντεν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμα σαφές ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της εξόντωσης του Σινουάρ στις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων και την κατάπαυση του πυρός, όπως και κατά πόσο Νετανιάχου και Χαμάς είναι πραγματικά διατεθειμένοι να τερματίσουν τον πόλεμο.

Οι αξιώσεις του Ισραήλ για ειρήνη στον Λίβανο

Ένα έγγραφο με τις απαιτήσεις του για μια διπλωματική λύση που θα τερματίσει τον πόλεμο στον Λίβανο και θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους, φέρεται να περάδωσε στις ΗΠΑ το Ισραήλ.

Οι απαιτήσεις αυτές διαβιβάστηκαν στον Αμερικανό απεσταλμένο Άμος Χοχστάιν πριν από την επίσκεψή του στη Βηρυτό για συνομιλίες με Λιβανέζους αξιωματούχους, όπως αποκάλυψαν δύο Αμερικανοί και δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι στο Axios.

Το έγγραφο, που συντάχθηκε από τον Ισραηλινό υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, περιλαμβάνει το αίτημα να επιτραπεί στις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) να επιβλέπουν ενεργά ώστε η Χεζμπολάχ να μην επανεξοπλιστεί ή αναδιοργανώσει τη στρατιωτική της υποδομή στον νότιο Λίβανο. Το Ισραήλ ζητά επίσης ελευθερία δράσης της πολεμικής του αεροπορίας στον λιβανέζικο εναέριο χώρο.

Οι απαιτήσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με την Απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προβλέπει ότι οι Λιβανικές Ένοπλες Δυνάμεις και η UNIFIL (Ενδιάμεση Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο) θα επιβλέπουν την τήρηση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

Και ο αρχηγός της Σιν Μπετ στο Κάιρο

Ο επικεφαλής τηςΣ ιν Μπετ, των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, , Ρόνεν Μπαρ, επισκέφθηκε το Κάιρο την Κυριακή για να συζητήσει την απόπειρα αναβίωσης των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινγουάρ στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel.

Ο Σινγουάρ, θεωρείτο σημαντικό εμπόδιο σε μια συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων.

Ο θάνατός του πυροδότησε ελπίδες για μια νέα ευκαιρία να αναζωογονηθούν οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση 101 ομήρων που κρατά η Χαμάς και για τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής τρομοκρατικής ομάδας.

Ο Μπαρ συναντήθηκε με τον νεοδιορισθέντα αρχηγό πληροφοριών της Αιγύπτου, Χασάν Ρασάντ, μετέδωσε το ισραηλινό Channel 12, αφού ο προκάτοχός του Αμπάς Καμέλ επανατοποθετήθηκε ξαφνικά την περασμένη εβδομάδα ως ειδικός σύμβουλος του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Λέγεται ότι ο Μπαρ συναντήθηκε για τελευταία φορά με τον Κάμελ για να συζητήσε για τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους στις 14 Οκτωβρίου, πριν σκοτωθεί ο Σινγουάρ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνων των ημερών, η συνάντηση δεν οδήγησε σε κάτι σημαντικό.

 

Με πληροφορίες από AFP-Reuters/The Times of Israel

Αποκάλυψη από Axios: Τι ζητάει το Ισραήλ για να τερματίσει τον πόλεμο στον Λίβανο* Τα σημεία τριβής και οι απαιτήσεις που έρχονται σε αντίθεση με αποφάσεις του ΟΗΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: