Ποιο είναι το πιστωτικό ίδρυμα Al-Qard al-Hassan που έθεσε στο στόχαστρο το Ισραήλ: Η μεγαλύτερη τράπεζα μικροπιστώσεων του Λιβάνου με δίκτυο υηρεσιών εκπαίδευσης και υγείας

Smoke rises following Israeli strikes in the southern suburbs of Beirut, Lebanon, 28 September 2024. EPA/WAEL HAMZEH




Τουλάχιστον 11 ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν χθες τα νότια προάστια της Βηρυτού, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον τριών σε υποκαταστήματα τραπεζικού ιδρύματος που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.

Η επιδρομή έγινε μετά από ειδοποιήσεις του ισραηλινού στρατού ότι θα επιτεθεί σε «σημαντικούς οικονομικούς στόχους» που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ, εκδίδοντας εντολές εκτοπισμού προς τους κατοίκους των νότιων προαστίων της Βηρυτού και της κοιλάδας Μπεκάα να εγκαταλείψουν «πολλά κτίρια που βρίσκονται κοντά στις εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ».

«Θα χτυπήσουμε σε διάφορα σημεία και τις επόμενες ημέρες, θα αποκαλύψουμε πώς το Ιράν χρηματοδοτεί τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ, χρησιμοποιώντας ως κάλυψη κοινωνικοπολιτικούς θεσμούς και ενώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, ναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ανώτερος αξιωματούχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών συμπλήρωσε ότι τα πλήγματα στοχεύουν επίσης και «σε μονάδες εντός της Χεζμπολάχ που είναι υπεύθυνες για το οικονομικό σύστημα της οργάνωσης».

Η al-Qard al-Hassan, που ιδρύθηκε στον Λίβανο το 1983 ως Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), είναι ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα συνδεδεμένο με τη Χεζμπολάχ και αποτελεί τον μεγαλύτερο πάροχο μικροπιστώσεων της χώρας, ιδιαίτερα μεταξύ της σιιτικής κοινότητας.

Διαθέτει 30 υποκαταστήματα σε όλο τον Λίβανο, με τα 15 από αυτά να βρίσκονται στη Βηρυτό και τα προάστια της.

Το ίδρυμα ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα και απέκτησε δημοφιλία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του Λιβάνου, η οποία άφησε αφερέγγυο το μεγαλύτερο μέρος του παραδοσιακού τραπεζικού τομέα της χώρας.

Σε συμφωνία με τις αρχές χρηματοδότησης που υποστηρίζει η ισλαμική παράδοση, η al-Qard al-Hassan συγκεντρώνει άτοκες καταθέσεις και παρέχει άτοκα μικροδάνεια.

Παράλληλα, αποτελεί μέρος του δικτύου πρόνοιας της Χεζμπολάχ, το οποίο περιλαμβάνει όχι μόνο οικονομική υποστήριξη, αλλά και εκπαίδευση και ιατρικές υπηρεσίες.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο ισραηλινός στρατός πλέον θεωρεί ως στρατιωτικούς στόχους όλα τα ιδρύματα που συνδέονται κατά κάποιο τρόπο με τη Χεζμπολάχ.

Σε ενημέρωση που εξέδωσε η τράπεζα λίγο μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι το ίδρυμα θα δεχθεί επίθεση, ανέφερε ότι είχε λάβει «όλα τα κατάλληλα μέτρα από την αρχή του πολέμου, τα οποία είναι επαρκή για να διαφυλάξουν την εμπιστοσύνη του λαού και την ασφάλεια αποταμιεύσεων μιας ζωής».

Πηγές: Reuters, AFP, Al Jazeera

Το Ισραήλ κτυπά ανελέητα το “ταμείο” της Χεζμπολάχ, το αίμα τρέχει χωρίς σταματημό: Βομβάρδισε χρηματοπιστωτικό θεσμό στον Λίβανο, που συνδέεται με την οργάνωση

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: