Η CIA και άλλες υπηρεσίες παρακολουθούν τις προετοιμασίες των Ισραηλινών για το κτύπημα εναντίον του Ιράν: Απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ έγιναν “σουρωτήρι” στο Διαδίκτυο!!!

epa11669008 Smoke billows after an Israeli air strike on Dahieh, a southern suburb of Beirut, Lebanon, 19 October 2024. EPA, STRINGER




Οι Ηνωμένες Πολιτειες ερευνούν μια διαρροή άκρως απόρρητων πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ για τα αντίποινα εναντίον του Ιράν, αποκάλυψαν η ιστοσελίδα Axios και το καλωδιακό δίκτυο CNN.

Τρεις αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα, επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες. Ένας εξ αυτών, που είναι εξοικειωμένος με το ζήτημα, επιβεβαίωσε και τη γνησιότητα των εγγράφων.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι η διαρροή είναι «βαθιά ανησυχητική».

Τα έγγραφα, με ημερομηνίες 15 και 16 Οκτωβρίου, άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο την Παρασκευή, αφού αναρτήθηκαν στο Telegram από έναν λογαριασμό που ονομάζεται «Middle East Spectator».

Χαρακτηρίζονται ως άκρως απόρρητα και έχουν επισημάνσεις που υποδεικνύουν ότι προορίζονται να τα δουν μόνο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «Five Eyes» – Αυστραλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Περιγράφουν τις προετοιμασίες που φαίνεται να κάνει το Ισραήλ για ένα χτύπημα κατά του Ιράν. Ένα από τα έγγραφα, το οποίο αναφέρει ότι συντάχθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών, αναφέρει ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν τη μετακίνηση πυρομαχικών από το Ισραήλ.

Ένα άλλο έγγραφο λέει ότι προέρχεται από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας και περιγράφει ασκήσεις της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας που περιλαμβάνουν πυραύλους αέρος-επιφάνειας, που επίσης πιστεύεται ότι προετοιμάζουν ένα χτύπημα στο Ιράν.

Ένα άλλο έγγραφο αναφέρει ότι προέρχεται από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας και περιγράφει ασκήσεις της ισραηλινής αεροπορίας που περιλαμβάνουν πυραύλους αέρος-εδάφους, οι οποίοι πιστεύεται επίσης ότι προετοιμάζονται για επίθεση στο Ιράν.

Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρει ότι η έρευνα εξετάζει ποιος είχε πρόσβαση στο φερόμενο έγγραφο του Πενταγώνου.

Οποιαδήποτε τέτοια διαρροή θα προκαλούσε αυτόματα έρευνα του FBI παράλληλα με το Πεντάγωνο και τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Το FBI αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «αυτά τα δύο έγγραφα είναι κακά, αλλά όχι φρικτά. Η ανησυχία είναι αν υπάρχουν περισσότερα».

Δεν είναι σαφές πώς τα έγγραφα δημοσιοποιήθηκαν, ούτε αν διέρρευσαν σκόπιμα. Οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε κατάσταση συναγερμού για ιρανικές εκστρατείες hacking – οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δήλωσαν τον Αύγουστο ότι το Ιράν είχε χακάρει έγγραφα που ανήκαν στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ιστοσελίδα Axios αναφέρθηκε πρώτο στα έγγραφα που διέρρευσαν.

Η διαρροή έρχεται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ και είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσει τους Ισραηλινούς, οι οποίοι προετοιμάζονται να χτυπήσουν το Ιράν ως απάντηση στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραυλους του Ιράν την 1η Οκτωβρίου.

Ένα από τα έγγραφα υποδηλώνει επίσης κάτι που το Ισραήλ πάντα αρνιόταν να επιβεβαιώσει δημόσια: ότι η χώρα διαθέτει πυρηνικά όπλα. Το έγγραφο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ενδείξεις ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο εναντίον του Ιράν.

«Αν είναι αλήθεια ότι τα τακτικά σχέδια του Ισραήλ για απάντηση στην επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου έχουν διαρρεύσει, είναι σοβαρή παραβίαση», δήλωσε ο Μικ Μάλροι, πρώην αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας για τη Μέση Ανατολή και συνταξιούχος αξιωματικός της CIA.

Ο Mulroy πρόσθεσε ότι «ο μελλοντικός συντονισμός μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να αμφισβητηθεί. Η εμπιστοσύνη είναι ένα βασικό συστατικό στη σχέση και ανάλογα με το πώς διέρρευσε αυτή η εμπιστοσύνη θα μπορούσε να διαβρωθεί».

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι η αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν θα γίνει πριν από την ημέρα των εκλογών στις ΗΠΑ

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας παρέπεμψε το CNN στο Γραφείο του Διευθυντή των Εθνικών Πληροφοριών και στο Πεντάγωνο για σχολιασμό. Το Πεντάγωνο και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Το CNN απευθύνθηκε στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας για σχόλια.

Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι «αυτά τα δύο έγγραφα είναι κακά, αλλά όχι φρικτά. Το θέμα είναι αν υπάρχουν περισσότερα».

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς δημοσιοποιήθηκαν τα έγγραφα, ούτε εάν παραβιάστηκαν ή διέρρευσαν σκόπιμα. Οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε κατάσταση συναγερμού σχετικά με τις ιρανικές εκστρατείες πειρατείας — οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν τον Αύγουστο ότι το Ιράν είχε υποκλέψε έγγραφα που ανήκαν στην εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Μια σημαντική διαρροή πληροφοριών των ΗΠΑ πέρυσι επέτεινε επίσης τις σχέσεις των ΗΠΑ με συμμάχους και εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας και της Ουκρανίας, αφού ένας 21χρονος Εθνοφρουράς της Αεροπορίας δημοσίευσε άκρως απόρρητες πληροφορίες στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Discord.

«Οι ΗΠΑ θέλουν να δουν το Ισραήλ να περιορίζει μερικά από τα πλήγματά του στην Βηρυτό»: Παραινέσεις του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν προς την κυβέρνηση Νετανιάχου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: