Η ανάλυση του Reuters για τις επιδιώξεις του Νετανιάχου: Δεν θα σταματήσει παρά τις πιέσεις Μπάιντεν – Το στρατήγημα με την αναδιάταξη όλης της περιοχής, τα νέα σύνορα [videos]

FILE PHOTO Tents set up by internally displaced Palestinians along the beach in Deir Al Balah, central Gaza Strip, 12 October 2024. EPA/MOHAMMED SABER




Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, εγκέφαλου της επίθεσης που πυροδότησε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, σηματοδότησε έναν σημαντικό θρίαμβο για το Ισραήλ.

Αλλά οι Ισραηλινοί ηγέτες επιδιώκουν επίσης να κλειδώσουν στρατηγικά κέρδη που ξεπερνούν τις στρατιωτικές νίκες – να αναδιαμορφώσουν το περιφερειακό τοπίο προς όφελος του Ισραήλ και να θωρακίσουν τα σύνορά του από τυχόν μελλοντικές επιθέσεις, λένε πηγές που γνωρίζουν τη σκέψη τους.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στις ΗΠΑ, το Ισραήλ σπεύδει να προκαλέσει τη μέγιστη ζημιά στη Χαμάς στη Γάζα και στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, και εκμεταλλεύεται τη στιγμή για να χαράξει de facto ζώνες προστασίας σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια μη αναστρέψιμη πραγματικότητα προτού αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος τον Ιανουάριο, είπαν πηγές στο Reuters.

Εντείνοντας τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, το Ισραήλ θέλει να διασφαλίσει ότι οι εχθροί του και ο κύριος προστάτης τους, το Ιράν, δεν θα ανασυνταχθούν και δεν θα απειλήσουν ξανά Ισραηλινούς πολίτες, σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες, Λιβανέζους και Ισραηλινούς αξιωματούχους και άλλες περιφερειακές πηγές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη δολοφονία του Σινουάρ για να πιέσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα. Ωστόσο, ο Ισραηλινός ηγέτης μπορεί να προτιμήσει να περιμένει το τέλος της θητείας του Μπάιντεν και να πάρει τις ευκαιρίες του με τον επόμενο πρόεδρο, είτε τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, την Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, είτε τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλο Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο ο Νετανιάχου είχε στενούς δεσμούς.

Πριν εξετάσει οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ επιταχύνει τη στρατιωτική του εκστρατεία για να απωθήσει τη Χεζμπολάχ μακριά από τα βόρεια σύνορά του, ενώ εισχωρεί στον κατάμεστο προσφυγικό καταυλισμό Jabalia της Γάζας, κάτι που φοβούνται οι Παλαιστίνιοι και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ότι θα μπορούσε να είναι μια απόπειρα αποκλεισμού της βόρειας Γάζας από την υπόλοιπη περιοχή.

Σχεδιάζει επίσης μια απάντηση σε ένα μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων που πραγματοποίησε το Ιράν την 1η Οκτωβρίου, τη δεύτερη άμεση επίθεση στο Ισραήλ μέσα σε έξι μήνες.

Νέο τοπίο -Nέα σύνορα

«Υπάρχει ένα νέο τοπίο, μια νέα γεωπολιτική αλλαγή στην περιοχή», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σένκερ, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για υποθέσεις Εγγύς Ανατολής, ο οποίος είναι τώρα ανώτερος συνεργάτης στο think tank του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον.

Πριν από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ ήταν «πρόθυμο να ανεχθεί μια απειλή υψηλού επιπέδου», απαντώντας στη ρίψη ρουκετών από την παλαιστινιακή μαχητική ομάδα και άλλους εχθρούς με περιορισμένα πλήγματα, είπε ο Σένκερ. “Αυτή τη φορά το Ισραήλ πολεμά σε πολλά μέτωπα. Είναι η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και το Ιράν έρχεται σύντομα”

Το Ισραήλ ενημέρωσε αρκετά αραβικά κράτη πέρυσι ότι ήθελε επίσης να χαράξει μια ουδέτερη ζώνη στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων της Γάζας. Ωστόσο, παραμένει ασαφές πόσο βαθιά θα ήθελε να είναι ή πώς θα επιβληθεί μετά το τέλος του πολέμου.

Η συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Τζμαλίγια μια περιοχή που υπέστη σφοδρούς βομβαρδισμούς στις αρχές του πολέμου, έχει εγείρει ανησυχίες μεταξύ των Παλαιστινίων και των υπηρεσιών του ΟΗΕ ότι το Ισραήλ θέλει να εκτοπίσει τους κατοίκους από τη βόρεια Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός το αρνείται και λέει ότι προσπαθεί να εμποδίσει τους μαχητές της Χαμάς να ανασυνταχθούν για περισσότερες επιθέσεις.

Τον Μάιο, οι ισραηλινές δυνάμεις κινήθηκαν στον λεγόμενο διάδρομο της Φιλαδέλφειας, μια στενή λωρίδα κατά μήκος των νότιων συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο, αποκτώντας αποτελεσματικό έλεγχο σε όλα τα χερσαία σύνορα της παλαιστινιακής επικράτειας.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν θα συμφωνήσει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός χωρίς εγγυήσεις ότι όποιος διοικεί τη μεταπολεμική Γάζα θα είναι σε θέση να αποτρέψει τη χρήση του διαδρόμου για λαθρεμπόριο όπλων και προμηθειών στη Χαμάς.

Το Ιράν βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο του Ισραήλ μετά την πρόσφατη πυραυλική επίθεση, που ξεκίνησε ως αντίποινα για τα ισραηλινά πλήγματα κατά του Ιράν και των πληρεξουσίων του.

Η Μέση Ανατολή έχει αγανακτήσει με την απάντηση του Ισραήλ, ανησυχώντας ότι θα μπορούσε να διαταράξει τις αγορές πετρελαίου και να πυροδοτήσει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ των αρχαίων εχθρών.

Οι ΗΠΑ, ο κύριος προμηθευτής όπλων του Ισραήλ, έχουν υποστηρίξει εκστρατείες εναντίον στόχων που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς, τις οποίες έχει χαρακτηρίσει ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις. Ωστόσο, οι εντάσεις έχουν αυξηθεί καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να πείσουν το Ισραήλ να βελτιώσει τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη Γάζα, να περιορίσει τις αεροπορικές επιδρομές σε κατοικημένες περιοχές και να διαπραγματευτεί εκεχειρία.

Οι προσπάθειες του Μπάιντεν να συνεργαστεί με το Ιράν μέσω έμμεσων συνομιλιών για την αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 και η αντίθεσή του σε τυχόν χτυπήματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν υπήρξαν επίσης σημεία έντασης. Το Ισραήλ θεωρεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ως υπαρξιακή απειλή.

Ορισμένοι διπλωμάτες υποπτεύονται ότι ο Νετανιάχου εξετάζει επίσης πώς μια κατάπαυση του πυρός μπορεί να επηρεάσει τις εκλογές στις ΗΠΑ . Οποιαδήποτε πρόοδος θα μπορούσε να βοηθήσει την Χάρις, όταν ο Νετανιάχου θα προτιμούσε να αντιμετωπίσει τον Τραμπ, του οποίου οι σκληροπυρηνικές απόψεις για το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και το Ιράν ευθυγραμμίζονται πιο στενά με τις δικές του, λένε.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον Νετανιάχου να σταματήσει τους πολέμους του πριν από τις αμερικανικές εκλογές», δήλωσε ο Marwan al-Muasher, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, τώρα αντιπρόεδρος για μελέτες στο Carnegie Endowment for International Peace. «Δεν πρόκειται να δώσει στην Χάρις καμία πίστωση ή δώρο πριν από τις κάλπες».

Με πληροφορίες από Reuters 

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτοξεύθηκε από το Λίβανο εναντίον κατοικίας του Νετανιάχου στην Καισάρεια: Δεν ήταν εκεί κανείς, δεν υπήρξαν θύματα

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: