Ευρωπαϊκός δρόμος ή ρωσική επιρροή; Oι κρίσιμες εκλογές στη Μολδαβία την Κυριακή για Πρόεδρο και δημοψήφισμα για την Ε.Ε. -Εκατ. Ρωσικά κονδύλια παρεμβάσεων [video]

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την νυν Πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σάντου via youtube




Οι πολίτες της Μολδαβίας καλούνται στις κάλπες την Κυριακή για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους και να ψηφίσουν σε δημοψήφισμα για το αν η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει συνταγματική επιταγή.

Ουσιαστικά, οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν αν θα ακολουθήσουν ευρωπαϊκή πορεία ή θα προτιμήσουν τους στενούς δεσμούς με τη Ρωσία.

«Αυτό το δημοψήφισμα έχει πραγματικά υπαρξιακή αξία για εμάς, για τους πολίτες της Μολδαβίας, διότι θα καθορίσει πολιτιστικές επιλογές για το κράτος μας και τη μολδαβική κοινωνία» είπε στο euronews ο πολιτικός αναλυτής Ανατόλ Ταρανού. «Είμαστε πραγματικά Ευρωπαίοι, με την έννοια ότι εντασσόμαστε στον ευρωπαϊκό πολιτισμό ή συνεχίζουμε να παραμένουμε σοβιετικοί και να ανήκουμε σε έναν πολιτισμό που έχει περάσει στην ιστορία;»

Οι αρχές της Μολδαβίας καταγγέλλουν παρεμβάσεις της Ρωσίας προκειμένου να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η Ρωσία έχει δαπανήσει συνολικά έως και 100 εκατομμύρια ευρώ για να υπονομεύσει την εκλογική διαδικασία, με συντονισμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης. Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας συνέστησε στους ψηφοφόρους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.

Εναπόκειται σε εσάς, αγαπητοί πολίτες, να σταματήσετε την επίθεση στη δημοκρατία. Την Κυριακή κάνετε την επιλογή. Επιστρέφουμε στο παρελθόν, μόνοι, χωρίς πόρους για ανάπτυξη, ευάλωτοι στις προκλήσεις, ή πάμε στο μέλλον, στην οικογένεια των πολιτισμένων χωρών;

«Οι περισσότεροι νέοι με τους οποίους μιλήσαμε στο Κισινάου είπαν ότι θέλουν η χώρα τους να είναι μέρος των ευρωπαϊκών δομών. Για αυτούς, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σημαίνει καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές και καλύτερες θέσεις εργασίας. Οι Μολδαβοί επιδιώκουν πρώτα απ’ όλα υψηλότερους μισθούς και επενδύσεις σε υποδομές, κυρίως στο οδικό δίκτυο», μεταδίδει ο ανταποκριτής του euronews Ανατόλ Τσάσλαρου.

Οι Μολδαβοί εισαγγελείς κατά της διαφθοράς αποκάλυψαν ότι ερευνούν καταγγελίες για εκστρατεία προπαγάνδας κατά της ΕΕ από τον τον Μολδαβό ολιγάρχη Ίλαν Σορ (Ilan Shor) που βρίσκεται στη Μόσχα.

Mε πληροφορίες από gr.euronews.com

Έρευνα του BBC: Οι απώλειες της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία έφθασαν τις 74.000 – Υψηλότεροι οι ρυθμοί αύξησής τους τις δύο τελευταίες εβδομάδες

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: