Η Μοσάντ επί 3 χρόνια κατασκεύαζε τους βομβητές – βόμβες που αποδεκάτισαν τη Χεζμπολάχ: Θεαματικός σχεδιασμός με «φονικό σάντουϊτς» και αόρατο πυροκροτητή [videos]

FILE PHOTO: epa11613244 Japanese walkie-talkie maker Icom Inc. director Yoshiki Enomoto shows its radio model IC-V82 device and its battery (L) at the company head office in Osaka, western Japan, 19 September 2024. Japanese firm Icom Inc. announced on its website on 19 September that it was investigating reports that device with the company logo exploded in Lebanon. The company stated that the IC-V82 radio model, reportedly involved in the recent blasts, was discontinued around 10 years ago. EPA/FRANCK ROBICHON




Οι μπαταρίες μέσα στους παγιδευμένους με εκρηκτικά βομβητές που έφτασαν στον Λίβανο στις αρχές του 2024, ήταν μέρος μιας ισραηλινής συνωμοσίας για τον αποδεκατισμό της Χεζμπολάχ  και διέθεταν ισχυρά παραπλανητικά χαρακτηριστικά και μια αχίλλειο πτέρνα για τους χρήστες τους, αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμά του το οποίο βασίστηκε σε αποκαλυπτική έρευνα του πρακτορείου και συνομιλίες με καλά ενήμερες πηγές.

Οι πράκτορες που κατασκεύασαν τους βομβητές σχεδίασαν μια μπαταρία που έκρυβε μια μικρή αλλά ισχυρή γόμωση πλαστικού εκρηκτικού και έναν νέο πυροκροτητή που ήταν αόρατος στις ακτίνες Χ, σύμφωνα με μια λιβανέζικη πηγή με γνώση από πρώτο χέρι για τους βομβητές, καθώς και φωτογραφίες της μπαταρίας που είδε το Reuters.

  • Για να ξεπεράσουν την αδυναμία – την απουσία εύλογης αιτιολογίας για το ογκώδες νέο προϊόν – δημιούργησαν ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα, σελίδες και αναρτήσεις που θα μπορούσαν να εξαπατήσουν τη δέουσα επιμέλεια και τις προφυλάξεις ασφαλείας της Χεζμπολάχ.

Ο κρυφός σχεδιασμός της βόμβας – βομβητή και το προσεκτικά κατασκευασμένο περιτύλιγμα της μπαταρίας, ρίχνουν φως στην εκτέλεση μιας μακροχρόνιας επιχείρησης που προκάλεσε το άνευ προηγουμένου πλήγματα στον υποστηριζόμενο από το Ιράν Λιβανέζικο εχθρό του Ισραήλ και ώθησε τη Μέση Η Ανατολή πιο κοντά σε έναν περιφερειακό πόλεμο.

  • Ένα λεπτό, τετράγωνο φύλλο με έξι γραμμάρια λευκής εκρηκτικής ύλης τετρανιτρικής πενταερυθριτόλης (PETN) συμπιέστηκε ανάμεσα σε δύο ορθογώνιες κυψέλες μπαταρίας, σύμφωνα με τη λιβανέζικη πηγή και τις φωτογραφίες.

Ο υπόλοιπος χώρος μεταξύ των κυψελών της μπαταρίας δεν φαινόταν στις φωτογραφίες, αλλά γέμισε με μια λωρίδα πολύ εύφλεκτου υλικού που λειτουργούσε ως πυροκροτητής, είπε η πηγή.

Αυτό το «σάντουιτς» τριών στρωμάτων μπήκε σε ένα μαύρο πλαστικό χιτώνιο και εγκλωβίστηκε σε ένα μεταλλικό περίβλημα περίπου στο μέγεθος ενός κουτιού σπίρτων,..

Η συναρμολόγηση αυτή είναι  ασυνήθιστη επειδή δεν βασιζόταν σε έναν τυπικό μικροσκοπικό πυροκροτητή, συνήθως έναν μεταλλικό κύλινδρο, είπε η πηγή και δύο ειδικοί στις βόμβες. Και οι τρεις μίλησαν υπό όρους ανωνυμίας.

Χωρίς μεταλλικά στοιχεία, το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την πυροδότηση της έκρηξης είχε ένα πλεονέκτημα: όπως τα πλαστικά εκρηκτικά, δεν ανιχνεύτηκε με ακτίνες Χ.

Μόλις παρέλαβε τους βομβητές τον Φεβρουάριο, η Χεζμπολάχ έψαξε για την παρουσία εκρηκτικών, είπαν δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, περνώντας τους βομβητές από σαρωτές ασφαλείας του αεροδρομίου για να δουν αν ενεργοποίησαν συναγερμό. Δεν αναφέρθηκε τίποτα ύποπτο.

Οι συσκευές ήταν πιθανώς ρυθμισμένες για να δημιουργήσουν έναν σπινθήρα μέσα στην μπαταρία, αρκετόν για να ανάψει το εκρηκτικό υλικό και να πυροδοτήσει την έκρηξη του φύλλου PETN, είπαν οι δύο ειδικοί στις βόμβες, στους οποίους το Reuters έδειξε το σχέδιο της βόμβας – βομβητή.

Δεδομένου ότι τα εκρηκτικά και το περιτύλιγμα καταλάμβαναν περίπου το ένα τρίτο του όγκου, η μπαταρία έφερε ένα κλάσμα της ισχύος που αντιστοιχεί στο βάρος των 35 γραμμαρίων, είπαν οι  ειδικοί στις μπαταρίες.

«Υπάρχει μια σημαντική ποσότητα μη υπολογίσιμης μάζας», δήλωσε ο Paul Christensen, ειδικός στις μπαταρίες λιθίου στο βρετανικό Πανεπιστήμιο Νιουκαστλ.

  • Κάποια στιγμή, η Χεζμπολάχ παρατήρησε ότι η μπαταρία εξαντλούσε γρηγορότερα από το αναμενόμενο, είπε η λιβανέζικη πηγή. Ωστόσο, το ζήτημα δεν φάνηκε να εγείρει σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια – η ομάδα παρέδιδε στα μέλη της τους βομβητές ακόμη και ώρες πριν από την επίθεση.

Στις 17 Σεπτεμβρίου, χιλιάδες βομβητές εξερράγησαν ταυτόχρονα στα νότια προάστια της Βηρυτού και σε άλλα προπύργια της Χεζμπολάχ, στις περισσότερες περιπτώσεις μετά από ηχητικό σήμα των συσκευών, υποδεικνύοντας ένα εισερχόμενο μήνυμα.

 

 

  • Μεταξύ των θυμάτων που μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο, πολλά είχαν τραύματα στα μάτια, έλειπαν τα δάχτυλά τους ή είχαν ανοιχτές τρύπες στην κοιλιά τους, είδαν αυτόπτες μάρτυρες του Reuters. Συνολικά, η επίθεση με τους βομβητές και μια δεύτερη την επόμενη μέρα που ενεργοποίησε παγιδευμένα γουόκι-τάκι σκότωσε 39 άτομα και τραυμάτισε περισσότερους από 3.400. Περίπου 1.500 ακρωτηριάστηκαν ή τυφλώθηκαν.

Δύο δυτικές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ πρωτοστάτησε στις επιθέσεις των βομβητών και των γουόκι τόκι. 

Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει πού κατασκευάστηκαν οι συσκευές.

Το υπουργείο Πληροφοριών του Λιβάνου και ένας εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ αρνήθηκαν να σχολιάσουν την έρευνα του Reuters.

Το Ισραήλ ούτε αρνήθηκε ούτε επιβεβαίωσε κάποιο ρόλο.

  • Την επομένη των επιθέσεων ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ επαίνεσε τα «πολύ εντυπωσιακά» αποτελέσματα της Μοσάντ σε σχόλια που ερμηνεύτηκαν ευρέως στο Ισραήλ ως σιωπηρή αναγνώριση της συμμετοχής των πρακτόρων στην επίθεση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για την επιχείρηση.

Ο αδύναμος κρίκος

Από έξω, η πηγή ενέργειας του βομβητή έμοιαζε με μια τυπική μπαταρία ιόντων λιθίου που χρησιμοποιείται σε χιλιάδες ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης.

  • Κι όμως, η μπαταρία, με την ένδειξη LI-BT783, είχε ένα πρόβλημα: Όπως και ο βομβητής, δεν υπήρχε στην αγορά.

Έτσι, οι πράκτορες του Ισραήλ δημιούργησαν απ’ την αρχή ένα παρασκήνιο – μια προϊστορία.

Η Χεζμπολάχ έχει αυστηρές διαδικασίες προμηθειών για να ελέγξει τι αγοράζει, δήλωσε στο Reuters ένας πρώην αξιωματικός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος δεν συμμετείχε στην επιχείρηση των βομβητών.

Η δημιουργία παρασκηνίων ή «θρύλων» για τους μυστικούς πράκτορες είναι εδώ και πολύ καιρό μια βασική ικανότητα των κατασκοπευτικών υπηρεσιών. Αυτό που έκανε την επιχείρηση των βομβητών  ασυνήθιστη είναι ότι φαίνεται να έχουν εφαρμοστεί οι δεξιότητες αυτές σε πανταχού παρόντα ηλεκτρονικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.

Για τους βομβητές, οι πράκτορες εξαπάτησαν τη Χεζμπολάχ πουλώντας το προσαρμοσμένο μοντέλο, AR-924 , με μια υπάρχουσα, διάσημη ταϊβανέζικη μάρκα, το Gold Apollo.

Ο πρόεδρος της Gold Apollo, Hsu Ching-kuang, είπε στους δημοσιογράφους μια μέρα μετά την επίθεση ότι τον πλησίασε πριν από περίπου τρία χρόνια μία Ταϊβανέζα επιχειρηματίας, η Teresa Wu, και το «μεγάλο αφεντικό της, που λέγονταν Tom» για να συζητήσουν μια συμφωνία για κάποια άδεια χρήσης.

Ο Hsu είπε ότι είχε ελάχιστες πληροφορίες για τον επικεφαλής της Wu, αλλά τους παραχώρησε το δικαίωμα να σχεδιάζουν τα δικά τους προϊόντα και να τα εμπορεύονται με την ευρέως διαδεδομένη επωνυμία Gold Apollo.

Ο ίδιος είπε ότι δεν εντυπωσιάστηκε από το AR-924 όταν το είδε, αλλά πρόσθεσε φωτογραφίες και μια περιγραφή του προϊόντος στον ιστότοπο της εταιρείας του. Ωστόσο, δεν υπάρχει τρόπος να αγοράσει κάποιος απευθείας το AR-924 από τον ιστότοπό του. Ο Hsu είπε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις θανατηφόρες δυνατότητες των βομβητών και περιέγραψε την εταιρεία του ως θύμα της πλεκτάνης.

“Ξέρω αυτό το προϊόν”

Τον Σεπτέμβριο του 2023, ιστοσελίδες και φωτογραφίες που παρουσίαζαν το AR-924 και την μπαταρία του προστέθηκαν σε εναν ιστότοπο που δήλωνε ότι είχε άδεια διανομής προϊόντων Gold Apollo, καθώς και τον ανθεκτικό βομβητή και την ογκώδη πηγή τροφοδοσίας του, σύμφωνα με την έρευνα του Reuters.

Ο ιστότοπος έδινε μια διεύθυνση στο Χονγκ Κονγκ που αφορούσε μια εταιρεία που ονομάζεται Apollo Systems HK.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει εταιρεία με αυτό το όνομα στη διεύθυνση ή στα αρχεία εταιρειών του Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο, ο ιστότοπος είχε καταχωρηθεί από τη Wu, την Ταϊβανέζα επιχειρηματία, στη σελίδα της στο Facebook, καθώς και στα αρχεία των δημόσιων εταιρειών καταγράφοντας η ίδια μια εταιρεία που ονομάζεται Apollo Systems στην Ταϊπέι, νωρίτερα αυτό το έτος.

Ένα τμήμα του ιστότοπου  αφιερωμένο στο LI-BT783 έδινε έμφαση στην εξαιρετική απόδοση της μπαταρίας. Σε αντίθεση με τις μπαταρίες μιας χρήσης που τροφοδοτούσαν βομβητές παλαιότερης γενιάς, προσέφερε 85 ημέρες αυτονομίας και μπορούσε να επαναφορτιστεί μέσω καλωδίου USB, σύμφωνα με τον ιστότοπο και ένα διαφημιστικό βίντεο 90 δευτερολέπτων στο YouTube.

Στα τέλη του 2023 εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο δύο on line καταστήματα μπαταριών, με το LI-BT783 να αναφέρεται στους καταλόγους τους. Αλλά και σε δύο διαδικτυακά φόρουμ αφιερωμένα στις μπαταρίες, οι συμμετέχοντες συζητούσαν για τη συγκεκριμένη πηγή τροφοδοσίας, παρά την έλλειψη εμπορικής διαθεσιμότητας:

  • «Γνωρίζω αυτό το προϊόν», έγραφε ένας χρήστης με το όνομα Mikevog τον Απρίλιο του 2023. «Έχει μια υπέροχη βάση δεδομένων και εξαιρετική απόδοση».

Ο ιστότοπος, τα ηλεκτρονικά καταστήματα και οι συζητήσεις του φόρουμ φέρουν τα χαρακτηριστικά μιας πολύ επιτυχημένης επιχείρησης εξαπάτησης, δήλωσε στο Reuters ο πρώην αξιωματικός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και οι δύο δυτικοί αξιωματικοί ασφαλείας.

  • Οι ιστότοποι έχουν εξαφανιστεί από τότε που οι φονικοί βομβητές προκάλεσαν τον όλεθρο στον Λίβανο, αλλά τα αρχειοθετημένα και αποθηκευμένα αντίγραφα τους εξακολουθούν να είναι ορατά.

Από την ημέρα που αγόρασαν τους βομβητές, οι ηγέτες της Χεζμπολάχ δήλωσαν ότι είχαν ξεκινήσει εσωτερικές έρευνες για να κατανοήσουν πώς παραβιάστηκε η ασφάλεια και να εντοπίσουν πιθανούς κατασκόπους.

Η τρομοκρατική ομάδα είχε στραφεί σε βομβητές στην αρχή του έτους, όταν συνειδητοποίησε ότι οι επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων απειλούνταν από τις ισραηλινές υποκλοπές.

  • Οι έρευνες της Χεζμπολάχ βοήθησαν στο να αποκαλυφθεί πώς οι Ισραηλινοί πράκτορες χρησιμοποίησαν μια επιθετική τακτική πωλήσεων για να βεβαιωθούν ότι ο διευθυντής προμηθειών της οργάνωσης θα επέλεγε το AR-924, είπε ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα. Ο πωλητής που μετέφερε την προσφορά έκανε μια πολύ φθηνή πρόταση για τους βομβητές «και συνέχισε να μειώνει την τιμή μέχρι να τσιμπήσουν», είπε το ίδιο άτομο.

Η εσωτερική έρευνα της Χεζμπολάχ, που ήταν ακόμη σε εξέλιξη, υπέστη ακαριαίο πλήγμα στις 28 Σεπτεμβρίου: Έντεκα ημέρες μετά την επίθεση των βομβητών, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ που ήταν επικεφαλής  της έρευνας για τις προμήθειες, Ναμπίλ Καούκ, σκοτώθηκε κι ο ίδιος από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

 

Με πληροφορίες από Reuters

 

Άργησε αλλά επιβεβαίωσε το προφανές η Χαμάς: «Θρηνούμε τον θάνατο του μεγάλου ηγέτη, του μάρτυρα αδελφού» * Καμιά συζήτηση για τους ομήρους όσο μας πολεμά το Ισραήλ

Άργησε αλλά επιβεβαίωσε το προφανές η Χαμάς: «Θρηνούμε τον θάνατο του μεγάλου ηγέτη, του μάρτυρα αδελφού» * Καμιά συζήτηση για τους ομήρους όσο μας πολεμά το Ισραήλ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: