Συγκρουσιακό κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό: Αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης * Τι υποστηρίζουν τα μπλοκ των Ευρωπαίων ηγετών

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει μέρος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, Πέμπτη17 Οκτωβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Τη σημασία της συνεργασίας με τρίτες χώρες, αναφέροντας σύμφωνα με πληροφορίες το παράδειγμα της Τουρκίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφορικά με το μεταναστευτικό.

Τόνισε ότι η επόμενη πρόκληση στην οποία πρέπει να απαντήσει η Ε.Ε. είναι η υποχρέωση να γίνονται δεκτές οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Σε ότι αφορά στο μεταναστευτικό, η Ελλάδα έχει προσέλθει με ξεκάθαρες θέσεις τις οποίες ο πρωθυπουργός έχει διατυπώσει πολλές φορές, ενώ αυτό που τονίζεται είναι ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών.

Παρά τις πιέσεις που ασκούν διάφορες χώρες για την υιοθέτηση του δικού τους πλάνου, η Ελλάδα υπενθυμίζει ότι υπάρχει ένα Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο, ότι οι επιστροφές πρέπει να γίνονται και προς την Τουρκία γιατί αυτό προβλέπεται και στο πλαίσιο της συμφωνίας ευρωπαϊκής ένωσης – Τουρκίας από το 2016

Τι υποστηρίζουν προς ώρας τα μπλοκς των Ευρωπαίων ηγετών

Είναι σαφές ότι η Ευρώπη σκέφτεται σοβαρά να αλλάξει ρότα στο μεταναστευτικό, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από τη σύνταξη του πρόσφατου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Η Κομισιόν πιέζει για επίσπευση της εφαρμογής του νέου Συμφώνου, οι βόρειες χώρες επιζητούν άμεση λύση για την ανάσχεση των δευτερογενών μετακινήσεων, και όλοι μαζί ανησυχούν για τις μεγάλες ροές που μπορεί να φέρει η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Στην προ-συνάντηση για το θέμα αυτό που διοργάνωσαν η Ιταλία, η Δανία και η Ολλανδία συμμετείχαν οι ηγέτες της Αυστρίας, της Κύπρου, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Μάλτας, της Σλοβακίας και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μάλιστα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι παρουσίασε τη συμφωνία με τα Τίρανα για την φιλοξενία μεταναστών σε αλβανικό έδαφος. Ωστόσο, στα συμπεράσματα δεν αναμένουμε κάτι ιδιαίτερο πέρα από το ότι οι ηγέτες χαιρετίζουν την επιστολή Φον Ντερ Λάιεν.

Ο Ντόναλντ Τουσκ δεν συναινεί με την διατύπωση συμπερασμάτων στο μεταναστευτικό, καθώς αντιμετωπίζει εργαλειοποίηση με τους μετανάστες που έρχονται στην Πολωνία μέσω Λευκορωσίας.

Στο Ουκρανικό, η παρουσία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι στις Βρυξέλλες συνδέεται με την παρουσίαση του σχεδίου νίκης που έκανε το πρωί στο ΝΑΤΟ και κατόπιν στους Ευρωπαίους ηγέτες. Η πρότασή του για άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ακούστηκε με την πάγια επιφύλαξη.

Στο μεσανατολικό οι 27 επαναλαμβάνουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, τονίζουν την ανάγκη να τερματιστεί η σπείρα της βίας και των αντιποίνων, και υποστηρίζουν τη λύση δύο κρατών για δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην περιοχή.

Τέλος, σύμφωνα, με προσχέδιο των Συμπερασμάτων οι ηγέτες θα καλέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει επειγόντως προτάσεις με στόχο την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας που παρατηρούνται στις τιμές της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ιδίως στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

Μαρινάκης: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί ζήτημα κυριαρχίας στο διάλογο με την Τουρκία-Ελλάδα και Κύπρος πορεύονται μαζί, όχι στη λύση δύο κρατών*Γνωστές οι απόψεις Σαμαρά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: