Είναι επίσημο: Νεκρός ο αρχηγός της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ανακοίνωσε ο στρατός του Ισραήλ * Ενημερώθηκαν οι ΗΠΑ * Ο Γκάλαντ καλεί τους ενόπλους της Χαμάς να παραδοθούν [photos, videos]

FILE PHOTO: Ο αρχηγός της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, καταζητούμενος από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. EPA/MOHAMMED SABER




Ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός ανακοίνωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, ενώ επίσημο ανακοινωθέν για την εξόντωση του Νο1 της Χαμάς εξέδωσαν και οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

«Ο κατά συρροή δολοφόνος Γιαχία Σινουάρ , ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη σφαγή και τις θηριωδίες της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώθηκε σήμερα από Ισραηλινούς στρατιώτες», ανακοίνωσε ο Κατς.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισραέλ Γκάλαντ,  στις ώρες που μεσολάβησαν είχε κάνει μια ανάρτηση επισυνάπτοντας φωτογραφίες του πρώην στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ και του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, με τις φωτογραφίες μαρκαρισμένες με ένα κόκκινο “Χ”, μια τρίτη μαύρη φωτογραφία είναι και αυτή μαρκαρισμένη με “Χ”, σε μια προφανή αναφορά στον Σινουάρ

Ο Γιόαβ Γκάλαντ τόνιζε στην ανάρτηση στο Χ: «Θα φτάσουμε σε κάθε τρομοκράτη και θα τον εξοντώσουμε»

Μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του αρχηγού της Χαμάς, ο Γκάλαντ έκανε νέα ανάρτηση στην οποία αφαιρέθηκε το ερωτηματικό και προστέθηκε φωτογραφία του Σινουάρ διαγραμμένη με ένα Χ.

Νωρίτερα είχε εκδοθεί η ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων που έλεγε ότι ο στρατός ερευνά κατά πόσον σκότωσε τον αρχηγό της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, στην διάρκεια επιχείρησης στη Γάζα κατά την οποία “εξοντώθηκαν τρεις τρομοκράτες”.

Όταν η ταυτότητα του Σινουάρ επιβεβαιώθηκε, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Χέτζι Χαλεβί, επισκέφτηκε τον τόπο της εξόντωσής του και συνομίλησε με στρατιώτες:

Το Ισραήλ “ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του” με τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, , δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου.

Ωστόσο ο πόλεμος “δεν θα σταματήσει” προτού συλληφθούν όλοι οι δράστες της αιματηρής αυτής επίθεσης που διαπράχθηκε στο νότιο Ισραήλ και επιστρέψουν “όλοι οι όμηροι” που κρατούνται στη Γάζα, διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση ο Χαλεβί μετά την επίσκεψη στο μέρος όπου σκοτώθηκε ο ηγέτης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

 

Εν τω μεταξύ, πηγές της Χαμάς δήλωσαν αργά το απόγευμα – λίγο πριν την ανακοίνωση Κατς – ότι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι ο ηγέτης της οργάνωσης Γιαχία Σινουάρ σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιχείρηση.

Το Ισραήλ ενημέρωσε Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους για τον πιθανό θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, δίνοντας τους φωτογραφίες από αυτό που φέρεται ότι είναι το πτώμα του, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Περιμένουμε ενημερώσεις από τους Ισραηλινούς», τόνισε ο αξιωματούχος.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, ο οποίος βρίσκεται στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ενημερώθηκε και έλαβε σημείωμα σχετικά με την εξέλιξη αυτή, κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε με υπουργούς συμμαχικών κρατών στις Βρυξέλλες.

Επίσημο ανακοινωθέν για την εξουδετέρωση του Σινουάρ από τον Ισραηλινό στρατό

Με ανακοίνωσή τους οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ επιβεβαίωσαν τον θάνατο του αρχηγού της Χαμάς, αναφέροντας συγκεκριμένα:

«Οι IDF και ISA επιβεβαιώνουν ότι μετά από καταδίωξη ενός έτους, χθες (Τετάρτη), 16 Οκτωβρίου 2024, στρατιώτες των IDF της Νότιας Διοίκησης εξάλειψαν τον Γιαχία Σινουάρ, τον αρχηγό της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, σε επιχείρηση στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Ο Σινουάρ σχεδίασε και εκτέλεσε τη Σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, προώθησε τη δολοφονική ιδεολογία του τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του πολέμου και ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία και την απαγωγή πολλών Ισραηλινών.

Ο Γιαχία Σινουάρ εξαφανίστηκε αφού κρυβόταν τον περασμένο χρόνο πίσω από τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος στις σήραγγες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Οι δεκάδες επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον IDF και τον ISA τον τελευταίο χρόνο, και τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή όπου εξοντώθηκε, περιόρισαν την επιχειρησιακή κίνηση του Γιαχία Σινουάρ  καθώς καταδιώκονταν από τις δυνάμεις και οδήγησαν στην εξάλειψή του.

Τις τελευταίες εβδομάδες, δυνάμεις του IDF και του ISA, υπό τη διοίκηση της Νότιας Διοίκησης, επιχειρούν στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ακολουθώντας τις πληροφορίες του IDF και του ISA που υπέδειξαν τις ύποπτες τοποθεσίες ανώτερων μελών της Χαμάς. Οι στρατιώτες του Ισραηλινού Στρατού της 828ης Ταξιαρχίας (Μπίσλαχ) που δρούσαν στην περιοχή εντόπισαν και εξολόθρευσαν τρεις τρομοκράτες. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγνώρισης του πτώματος, μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι ο Yahya Sinwar εξοντώθηκε”.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ καλεί τους ενόπλους της Χαμάς να παραδοθούν

Ο υπουργός Άμυνας Γίοαβ κάλεσε τους μαχητές της Χαμάς να απελευθερώσουν τους ομήρους και να παραδοθούν μετά τη δολοφονία του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης από το Ισραήλ.

«Το Κράτος του Ισραήλ έχει αποδώσει δικαιοσύνη με την εξάλειψη τουΓιαχία Σινουάρ  – ενός ποταπού δολοφόνου και τρομοκράτη. Ο Σινουάρ  είναι ο τρομοκράτης, ο κύριος τρομοκράτης, που σχεδίασε και πραγματοποίησε τη [σφαγή] της 7ης Οκτωβρίου, κατά την οποία δολοφονήθηκαν τόσοι πολλοί αθώοι Ισραηλινοί – παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι», λέει ο Γκάλαντ .

«Η εξάλειψη του Σινουάρ συνδυάζεται με μια μακρά σειρά εξολοθρεύσεων – από τον Νασράλα μέχρι τον στρατιωτικό αρχηγό της Χαμάς Μοχάμεντ Ντεϊφ, και πολλούς άλλους [τρομοκράτες]. Θα καταδιώξουμε και θα εξολοθρεύσουμε τους εχθρούς μας».

«Ο Σινουάρ πέθανε ενώ… έτρεχε [να γλιτώσει]. Δεν πέθανε ως διοικητής, αλλά ως κάποιος που νοιαζόταν μόνο για τον εαυτό του. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους εχθρούς μας – ο Ισραηλινός Στρατός θα φτάσει σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να βλάψει τους πολίτες του Ισραήλ ή τις δυνάμεις ασφαλείας μας και θα σας φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης».

«Η εξάλειψη του Γιαχία Σινουάρ στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε όλες τις οικογένειες των πεσόντων και τις οικογένειες των ομήρων: κάνουμε τα πάντα για να προσεγγίσουμε αυτούς που έβλαψαν τους αγαπημένους σας και να απελευθερώσουμε τους ομήρους και να τους επιστρέψουμε στις οικογένειές τους. ”

«Είναι επίσης ένα σαφές μήνυμα προς τους κατοίκους της Γάζας. Ο άνθρωπος που έφερε καταστροφή και θάνατο στη Λωρίδα της Γάζας, ο άνθρωπος που σας έκανε να υποφέρετε ως αποτέλεσμα των δολοφονικών πράξεών του – το τέλος αυτού του ανθρώπου ήρθε. Είναι ώρα να βγείτε έξω, να απελευθερώσετε τους ομήρους, [σε όσους εμπλέκονται στη μάχη] σηκώστε τα χέρια σας, παραδοθείτε. Βγείτε έξω με τους ομήρους, ελευθερώστε τους και παραδοθείτε».

«Είναι προνόμιό μου να χαιρετίσω τους στρατιώτες του IDF, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου και τον Διευθυντή του Shin Bet για την αφοσιωμένη δουλειά τους», κατέληξε ο Γκάλαντ.

 

To χρονικό μέχρι την επιβεβαίωση

Αρχικά, γύρω στις 4μμ ώρα Ελλάδας ο Ισραηλινός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία σε επιχείρηση στην Γάζα, εξοντώθηκαν τρεις τρομοκράτες της Χαμάς και ένας εξ αυτών θεωρείτο πιθανόν να είναι ο ηγέτης της οργάνωσης, Γιαχία Σινουάρ. Ο στρατός έλεγε πως “ερευνά” την ταυτότητά του.

Πληροφορίες έλεγαν πως βρισκόταν σε εξέλιξη τεστ DNA στο πτώμα που βρέθηκε στα συντρίμμια πληγέντος κτιρίου στη Γάζα.

 

Λίγη ώρα αργότερα, κυβερνητικές πηγές του Ισραήλ ανέφεραν πως ενημερώθηκαν ότι πράγματι η σορός ανήκει στον καταζητούμενο από το εβραϊκό κράτος, αρχηγό της τρομοκρατικής οργάνωσης και εγκέφαλο της πολύνεκρης εισβολής στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023.

Δεν πέρασε πολύς χρόνος και ήρθε η ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών και το επίσημο ανακοινωθέν του IDF που επιβεβαίωσε την εξόντωση του Νο 1 της Χαμάς, χθες Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, στην Γάζα.

 

Με πληροφορίες από Reuters/AFP

 

Πληροφορίες ότι σκοτώθηκε ο αρχηγός της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σε βομβαρδισμό στη Γάζα: Το ερευνούμε λέει ο στρατός του Ισραήλ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: