Προϋπόθεση για συνομιλίες με τη Ρωσία είναι η Ουκρανία να βρίσκεται σε θέση ισχύος διαμηνύει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ-Επικοινωνία εφ΄όλης της ύλης Μπάιντεν-Ζελένσκι

FILE PHOTO New NATO Secretary General Mark Rutte (L) and Ukrainian President Volodymyr Zelensky (R) shake hands during a joint press conference following their meeting in Kyiv, Ukraine, 03 October 2024. EPA/SERGEY DOLZHENKO




Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η χώρα του θα πρέπει να είναι σε θέση να ξεκινήσουν συνομιλίες με την Ρωσία από θέση ισχύος, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε προσθέτοντας ότι η δυτική στρατιωτική συμμαχία διατηρεί την πλήρη υποστήριξή της προς το Κίεβο. Προηγηθηκε επικοινωνία Μπάιντεν-Ζελένσκι

«Είμαστε προσηλωμένοι, εν ανάγκη μακροπρόθεσμα. Προφανώς θέλουμε να είμαστε σε μία θέση από την οποία η Ουκρανία, από θέση ισχύος, θα μπορεί να ξεκινήσει συνομιλίες με την Ρωσία, αλλά μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή, (ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι) μπορεί να υπολογίζει στην συνεχή στήριξή μας», είπε ο Μαρκ Ρούτε.

Το ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσει την υποστήριξή του προς την Ουκρανία τους επόμενους μήνες για να ασκηθεί πίεση προς την Ρωσία και να διασφαλισθεί ότι η Ουκρανία μπορεί να επικρατήσει στον πόλεμο, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζον Χίλι.

«Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ενισχύσουμε την υποστήριξη προς την Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες και μήνες για να ασκηθεί πίεση στην Ρωσία και να διασφαλισθεί ότι η Ουκρανία μπορεί να επικρατήσει, διότι η άμυνα της Ευρώπης αρχίζει από την Ουκρανία», δήλωσε ο Τζον Χίλι πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Το οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό τους για όσο χρειασθεί», είπε.

Η θέση των Βαλτικών Χωρών 

Η Εσθονία ελπίζει να δει δραστηριοποίηση και τα επόμενα βήματα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε από τις Βρυξέλλες στους δημοσιογράφους ο εσθονός υπουργός Αμυνας Χάνο Πεβκούρ.

«Η Εσθονία έλεγε πάντα ότι η μόνη πραγματική εγγύηση ασφαλείας για την Ουκρανία είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Χάνο Πεβκούρ πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Αμυνας των χωρών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Η Λετονία υποστηρίζει το σχέδιο νίκης που προωθεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο λετονός υπουργός Αμυνας Αντρις Σπρουντς προσθέτοντας ότι η εναέρια επιτήρηση του ΝΑΤΟ επάνω από τις χώρες της Βαλτικής πρέπει να αναβαθμισθεί.

Επικοινωνία Μπάιντεν-Ζελένσκι 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι είχε συνομιλίες με θέμα τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, την παράδοση πακέτων βοηθείας και την εφαρμογή του σχεδίου νίκης στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

“Συζητήσαμε για τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, για τη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία στο Ράμσταϊν σε μερικές εβδομάδες. Επίσης συζητήσαμε για το πώς θα εργαστούν οι ομάδες μας στα σημεία του σχεδίου νίκης” , είπε ο Ζελένσκι σε βίντεο που ανέβασε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βέλγιο, Βρυξέλλες, Κίεβο 

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας συναντώνται αύριο στο Βερολίνο: Είχε αναβληθεί πριν λίγες ημέρες λόγω του τυφώνα στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: