Οι Τούρκοι γυρίζουν την πλάτη στο ισλαμικό και τριτοκοσμικό όραμα του Ερντογάν: Αυξάνονται οι υποστηρικτές του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Επιμένει μόνον η αντιπάθεια στις ΗΠΑ

File Photo: President Recep Tayyip Erdoγan attended the 10th BRICS Summit held in the South African city of Johannesburg. Photo via Turkish Presidency




Πριν από λίγες εβδομάδες προκλήθηκε έντονη αναστάτωση από το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας στη συμμαχία των χωρών BRICS.

«Απομακρύνεται η Τουρκία από τη Δύση;», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Όσον αφορά τουλάχιστον τη στάση του τουρκικού λαού, είναι προφανές πως συμβαίνει το αντίθετο: σύμφωνα με δημοσκόπηση του αμερικανικού Pew Research Center, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (16/10), το ποσοστό των Τούρκων που αντιμετωπίζουν με θετικό τρόπο το ΝΑΤΟ έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2019, όταν και είχε διεξαχθεί η προηγούμενη σχετική δημοσκόπηση.

  • Στο ίδιο χρονικό διάστημα αυξήθηκε κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες και το ποσοστό των Τούρκων που αντιμετωπίζουν θετικά την ΕΕ, φτάνοντας στο 46%.

Αν και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία βρίσκονται εδώ και χρόνια “στον πάγο”, το 56% των ερωτηθέντων Τούρκων τάσσεται υπέρ της ένταξης στην Ένωση – εδώ και χρόνια το ποσοστό αυτό παρέμενε σημαντικά χαμηλότερο. Την ίδια στιγμή μειώθηκε και το ποσοστό των Τούρκων που αντιμετωπίζει θετικά τη Ρωσία και την Κίνα – […] αν και αυτοί που αντιμετωπίζουν με καχυποψία την Αμερική είναι ακόμη περισσότεροι: μόλις το 18% έχει θετική εικόνα για τις ΗΠΑ».

  • Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της FAZ «υπάρχει πόλωση στην τουρκική κοινωνία: οι υποστηρικτές του προέδρου Ερντογάν είναι σαφώς περισσότερο ρωσόφιλοι και ευρωσκεπτικιστές σε σύγκριση με τους επικριτές της τουρκικής κυβέρνησης.

Μόνο αναφορικά με το ΝΑΤΟ υπάρχει μεγαλύτερη συμφωνία: η Συμμαχία απολαμβάνει παρόμοιας αποδοχής τόσο από τους υποστηρικτές όσο και από τους επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν».

Τι σημαίνει ωστόσο η ενδεχόμενη συνεργασία της Τουρκίας με τις BRICS; «Κατά τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν η Τουρκία θεωρεί πως θα έχει πρωτίστως οικονομικά πλεονεκτήματα από τη συνεργασία της με τη συμμαχία. […] Οι δε Ευρωπαίοι διπλωμάτες δεν θέλουν να δώσουν μεγαλύτερες διαστάσεις στην πιθανή ένταξη της Τουρκίας στις BRICS. “Δεν θα πρέπει να πιέσουμε την Τουρκία να αποφασίσει προς μία κατεύθυνση”, δηλώνει ένας διπλωμάτης.

“Ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά όσον αφορά τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης”. Λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλιο ο Ερντογάν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ένταξη στον συγκεκριμένο οργανισμό, όπου κυριαρχεί η Κίνα και ο οποίος αφορά και συνεργασία στον τομέα της άμυνας. Εξ ου και η ένταξη της Τουρκίας σε αυτόν θα ήταν ασυμβίβαστη με την ιδιότητα της χώρας ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ σύμφωνα με τον διπλωμάτη», καταλήγει η FAZ.

Με πληροφορίες από DW, Γιώργος Πασσάς
Βερολίνο, Γερμανία

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας συναντώνται αύριο στο Βερολίνο: Είχε αναβληθεί πριν λίγες ημέρες λόγω του τυφώνα στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: