Επίδειξη απίστευτης ισχύος από τις ΗΠΑ και η πρόβα τζενεράλε: Ο «ιστορικός βομβαρδισμός» των Χούθι… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στην εκπομπή «Σήμερα» στον Σκάι [video]

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στον Λευκό Οίκο, με τον Δημήτρη Οικονόμου και τον Ακη Παυλόπουλο. Φωτογραφία από βίντεο, SKAI News




Εξέδωσε μία προσωπική ανακοίνωση ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λόιντ Όστιν, το βράδυ της Τεταρτης, που έχει πολύ μεγάλη σημασία. Και σημειώνω από την αρχή την έκφραση υπερηφάνειας που εκδήλωσε ο πολύ χαμηλών τόνων, επικεφαλής του Πενταγώνου.

Η σημασία δεν έγκειται στο γεγονός ότι κτυπήθηκαν βάσεις των Χούθι στην Υεμένη, αυτό γίνεται συχνά. Αλλά επειδή χρησιμοποιήθηκαν τα βομβαρδιστικά B-2 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, που πραγματοποίησαν πλήγματα ακριβείας εναντίον πέντε υπόγειων τοποθεσιών αποθήκευσης όπλων και πυραύλων σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούτι.

Πήγαν, κτύπησαν και επέστρεψαν χωρίς να τους πάρει είδηση κανείς. Ούτε σύμμαχοι και βεβαίως, ούτε εχθροί…

Κατέστρεψαν μεγάλες ποσότητες, θα έλεγα τεράστιες ποσότητες πολεμικού υλικού των Χούθι, οι οποίοι είναι γνωστοί δορυφόροι του Ιράν.

Ο κ. Όστιν εξήγησε ότι “αυτή ήταν μια μοναδική επίδειξη της ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών να στοχεύουν εγκαταστάσεις, στις οποίες οι αντίπαλοί μας προσπαθούν να κρύψουν βαθιά, ανεξάρτητα από το πόσο βαθιά είναι θαμμένες και οχυρωμένες”.

Δήλωσε ακόμα ότι η χρήση των βομβαρδιστικών μεγάλης εμβέλειας B-2 Spirit της Πολεμικής Αεροπορίας καταδεικνύει τις παγκόσμιες δυνατότητες κρούσης των ΗΠΑ για να αναλάβουν δράση εναντίον αυτών των στόχων όταν είναι απαραίτητο, οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Η προηγούμενη φορά που απογειώθηκαν και εκτέλεσαν στρατιωτική αποστολή ήταν το 2017, σε περιοχές της Λιβύης.




Το ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ της ανακοίνωσης, που όμως δεν αναφέρεται σε αυτήν, είναι ότι τα δύο Β-2 απογειώθηκαν από αμερικανικη βάση στις Ηνωμένες Πολιτείες, πέταξαν στην Υεμένη, βομβάρδισαν και σύμφωνα με πληροφορίες επέστρεψαν στην Αμερική χωρίς να προσγειωθούν σε κάποιο φιλικό αεροδρόμιο της Ευρώπης ή της Μέσης Ανατολής.

  • Πέραν του ότι είναι εντυπωσιακό ως εγχείρημα ήταν και μία πρόβα στην περίπτωση κατά την οποία απαιτηθεί τα συγκεκριμένα βομβαρδιστικά να λάβουν μέρος σε επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα, κάπου στη Μέση Ανατολή.

Αλλά πότε θα τα χρησιμοποιήσει η αμερικανική κυβέρνηση; Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δεν έκρυψε τα λόγια του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε, δεν θα διστάσουν να αναλάβουν δράση για να υπερασπιστούν τις ζωές και τα περιουσιακά στοιχεία των Αμερικανών, για την αποτροπή επιθέσεων κατά αμάχων και των περιφερειακών μας εταίρων, και για την προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και την αύξηση της ασφάλειας σε αυτές τις πλωτές οδούς για τα πλοία των ΗΠΑ, του συνασπισμού και των άλλων εμπορικών σκαφών.

 Θα συνεχίσουμε να κάνουμε σαφές στους Χούτι ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τις παράνομες και απερίσκεπτες επιθέσεις τους. Είμαι ευγνώμων για τον επαγγελματισμό και την ικανότητα των γενναίων αμερικανικών στρατευμάτων που συμμετείχαν στις σημερινές ενέργειες και που συνεχίζουν να φρουρούν για την υπεράσπιση του Έθνους μας.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, έκανε και την Τετάρτη το καθιερωμένο τηλεφώνημα του, στον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ.

Η τηλεφωνική επικοινωνία είναι σημαντική διότι έγινε μετά το αμερικανικό αίτημα προς την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου για λήψη άμεσων μέτρων με στόχο τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας. Θα ακούσει τον συνετο Όστιν ο σκληρός Γκάλαντ; Αποκλείεται… Διότι γνωρίζει ότι οι κυρώσεις στο Ισραήλ ΔΕΝ θα επιβληθούν.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Αμερικανός υπουργός «ενθάρρυνε την κυβέρνηση του Ισραήλ να εξακολουθήσει να λαμβάνει μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση. Επισήμανε τις πρόσφατες ενέργειες του Ισραήλ με στόχο την αύξηση του όγκου της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα».

Υπενθυμίζουμε ότι η Ουάσιγγκτον ενημέρωσε το Ισραήλ ότι πρέπει να λάβει μέτρα μέσα στον επόμενο μήνα προκειμένου να βελτιώσει την δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Προειδοποίησε με επιστολές των υπουργών Εξωτερικων και Άμυνας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπο με περιορισμούς αναφορικά με μεγάλη αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Εβραϊκό Κράτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η τετραμερής, που φαίνεται πως επιθυμούν οι εγγυήτριες δυνάμεις, εκτός της Βρετανίας, είναι λάθος και “ανάθεμα” (video): Ο διάλογος του Μιχάλη Ιγνατιου με τον Μιχάλη Παυλίδη στο Omega

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Γιατί ο Λευκός Οίκος έστειλε άρον-άρον στο Ισραήλ το συγκεκριμένο αντιβαλλιστικό (άτρωτο) σύστημα THAAD; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στον Σκάι (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: