Η Airbus θα περικόψει έως και 2.500 θέσεις εργασίας στα τμήματα Άμυνας και Διαστήματος προς βελτίωση της ανταγωνιστικότητας: Το 7% του εργατικού της δυναμικού

File Photo: Σημαία της εταιρείας Airbus. EPA, GUILLAUME HORCAJUELO




Σε ένα νέο σημάδι της κακής κατάστασης που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή αεροδιαστημική βιομηχανία, η Airbus, ανακοίνωσε σήμερα τα σχέδιά της να περικόψει έως και 2.500 θέσεις εργασίας στα τμήματα Άμυνας και Διαστήματος, επικαλούμενη ένα «σύνθετο επιχειρηματικό περιβάλλον» ειδικά σε ζημιογόνους δορυφόρους, υποστηρίζοντας ότι θέλει να «εξορθολογήσει την οργάνωσή της για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα στο μέλλον».

Ο ευρωπαϊκός όμιλος αεροδιαστημικής τόνισε ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει τις περικοπές, που αντιπροσωπεύουν το 7% του εργατικού δυναμικού στο δεύτερο μεγαλύτερο τμήμα της εταιρείας, έως τα μέσα του 2026 μετά από συνομιλίες με συνδικάτα.

  • «Αυτά τα μέτρα αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση έως και 2.500 θέσεων μέχρι τα μέσα του 2026» στο τμήμα «Άμυνα και Διάστημα» (D&S), το οποίο σήμερα έχει περίπου 35.000 υπαλλήλους.

Η Airbus κατασκευάζει δορυφόρους, αεροπλάνα μεταφορών και έχει βασικά μερίδια σε ευρωπαϊκά προγράμματα πυραύλων, μαχητικών αεροσκαφών και διαστημικών εκτοξεύσεων.

Όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις χρεώσεις στα διαστημικά συστήματα τα τελευταία τρίμηνα, με πρώτο το έργο υψηλής τεχνολογίας OneSat, καθώς και καθυστερήσεις και αυξανόμενα έξοδα στον τομέα της άμυνας.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας έρχονται στην κορυφή μιας ετήσιας ανασκόπησης αποτελεσματικότητας στον τομέα της άμυνας και του διαστήματος, με την κωδική ονομασία ATOM.

Ο Μίχαελ Σόλχορν, διευθύνων σύμβουλος του δεύτερου μεγαλύτερου τμήματος της Airbus βάσει εσόδων, δήλωσε ότι έφτασε η στιγμή να γίνουν περαιτέρω βήματα, ιδίως σε μια «ολοένα και πιο δύσκολη διαστημική αγορά».

«Αυτό απαιτεί να γίνουμε πιο γρήγοροι, πιο σφιχτοί και πιο ανταγωνιστικοί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

  • Οι περικοπές θέσεων εργασίας θα γίνουν επίσης αισθητές στα κεντρικά γραφεία της αμυντικής μονάδας που εδρεύει στη Γερμανία.

Η Airbus εδρεύει στη Γαλλία με βασικές δραστηριότητες επίσης στη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ισπανία. Οι κυβερνήσεις των τεσσάρων χωρών που φιλοξενούν τις δραστηριότητες της εταιρείας έχουν ενημερωθεί για τα σχέδια αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με πηγές.

  • Η Airbus βρίσκεται επί μήνες σε διαπραγματεύσεις με συνδικάτα και τα κράτη όπου δραστηριοποιείται για το πού θα γίνουν οι μεγαλύτερες μειώσεις στον κατασκευαστικό κλάδο υψηλής τεχνολογίας.

Ευρωπαίοι κατασκευαστές καλούνται επίσης να αντιμετωπίσουν την άνοδο του αμερικανικού SpaceX και των αστερισμών χαμηλής τροχιάς του Starlink.

Ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, αλλά η τοπική αμυντική βιομηχανία εκφράζει παράπονα για το περιορισμένο μέρισμα στους εγχώριους παραγωγούς, με σημαντικές δαπάνες για τον επανοπλισμό να πηγαίνουν σε Αμερικανούς προμηθευτές.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Παρίσι, France

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε την τέταρτη πληρωμή, ύψους 998,6 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: