Πραγματικά φαραωνικό: Άνοιξε τις πύλες του το «Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο» στις πυραμίδες της Γκίζας * 20 χρόνια κατασκευής, κόστος $1 δισ, 100.000 μοναδικά εκθέματα [videos]

epa11660360 Pharaonic status displayed at the Grand Staircase of the Grand Egyptian Museum during the trial partial operation in Giza, Egypt, 15 October 2024. The Grand Egyptian Museum is now open for limited trial visits to some completed areas that are open to the public with an advance reservation, while the official opening date is yet to be announced. EPA/MOHAMED HOSSAM




To πολυαναμενόμενο μουσείο που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή αρχαίων αιγυπτιακών εκθεμάτων στον κόσμο, άνοιξε τις πόρτες του δοκιμαστικά, προσφέροντας πρόσβαση σε 4.000 επισκέπτες καθημερινά, σε 12 από τις  γκαλερί του.

Για περισσότερα από 20 χρόνια υπό κατασκευή, το mera-project , το “Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο” έκτασης 120 στρεμμάτων κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας, θα παρουσιάσει περισσότερα από 100.000 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων θησαυρών από τον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών.

Η ανεκτίμητη συλλογή του αγοριού-βασιλιά δεν έχει ακόμη εκτεθεί, αλλά οι επισκέπτες μπορούν τώρα να δουν αντικείμενα που ποικίλλουν από φαραωνικά αγάλματα μέχρι σαρκοφάγους και μουμιοποιημένα σώματα.

Το μουσείο ήταν αρχικά προγραμματισμένο να ανοίξει το 2012, αλλά το κόστος, η πολιτική αναταραχή και αργότερα η πανδημία του Covid-19, προκάλεσαν επανειλημμένες καθυστερήσεις.

  • Μέχρι σήμερα, το μέγα έργο έχει κοστίσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Η δοκιμαστική λειτουργία που ξεκινά σήμερα Τετάρτη θα βοηθήσει στην προετοιμασία για το πλήρες άνοιγμα εντοπίζοντας λειτουργικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων του μουσείου που ενδέχεται να συγκεντρώσουν υπερβολικό αριθμό επισκεπτών.

Οι εκθέσεις στις 12 αίθουσες αγγίζουν ζητήματα που σχετίζονται με την κοινωνία, τη θρησκεία και το δόγμα στην αρχαία Αίγυπτο.

Οι αίθουσες ανοιχτού τύπου έχουν ταξινομηθεί κατά δυναστεία και ιστορική τάξη και θα εκθέσουν χιλιάδες αντικείμενα.

Η επίσημη ημερομηνία έναρξης δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Εποχές που θα εκτεθούν στις κύριες γκαλερί περιλαμβάνουν την Τρίτη Ενδιάμεση Περίοδο (περίπου 1070-664 π.Χ.), την Ύστερη περίοδο (664-332 π.Χ.), την ελληνορωμαϊκή περίοδο (332 π.Χ.-395 μ.Χ.), το Νέο Βασίλειο (1550-1070 π.Χ. ), Μέσο Βασίλειο (2030-1650 π.Χ.) και Παλαιό Βασίλειο (2649-2130 π.Χ.). Σε μία από τις αίθουσες εκτίθενται αγάλματα της «Ελίτ του Βασιλιά», μελών της βασιλικής οικογένειας και υψηλόβαθμων αξιωματούχων που εργάζονταν στο στρατό, το ιερατείο και την κυβέρνηση.

Η μεγάλη σκάλα, έξι ορόφων με θέα στις πυραμίδες και ο εμπορικός χώρος είναι ανοιχτοί για το κοινό, με μνημεία και αντικείμενα που περιλαμβάνουν σαρκοφάγους και αγάλματα. Άλλα μέρη του μουσείου, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής θησαυρών του Βασιλιά Τουταγχαμών, πρόκειται να ανοίξουν σε μεταγενέστερες ημερομηνίες.

Όλες οι αίθουσες είναι εξοπλισμένες με προηγμένη τεχνολογία και διαθέτουν παρουσιάσεις πολυμέσων για να εξηγήσουν τη ζωή των αρχαίων Αιγυπτίων, συμπεριλαμβανομένων των βασιλιάδων , σύμφωνα με την Eissa Zidan, γενική διευθύντρια προκαταρκτικής αποκατάστασης και μεταφοράς αρχαιοτήτων στο μουσείο.

Μία από τις αίθουσες θα χρησιμοποιήσει την εικονική πραγματικότητα για να εξηγήσει την ιστορία της ταφής και την ανάπτυξή της σε όλη την αρχαία Αίγυπτο.

 

 

Με πληροφορίες από CNN/BBC

 

Η τέχνη σε περίεργα μονοπάτια AI: Σε δημοπρασία από τους Sotheby’s πορτρέτο του Άλαν Τούρινγκ που φιλοτέχνησε ανθρωποειδές ρομπότ [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: