Είναι έτοιμο το σχέδιο του Ισραήλ για πλήγμα αντιποίνων κατά του Ιράν: Η επίθεση θα γίνει πριν τις αμερικανικές εκλογές, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συνομιλεί με άνδρες των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων – IDF. Photo via X@IsraeliPM




Το σχέδιο του Ισραήλ να απαντήσει στην ιρανική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου είναι έτοιμο , είπε στο CNN πηγή που γνωρίζει το θέμα, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλείται το δίκτυο τονίζουν πως το πλήγμα κατά του Ιράν θα γίνει πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, την 5η Νοεμβρίου.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχουν διαβεβαιώσει τις ΗΠΑ ότι η επίθεση  θα περιοριστεί σε στρατιωτικούς στόχους και όχι σε πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το CNN.

  • Εξάλλου σήμερα, ο Ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας έκρινε από πλευράς του «εξαιρετικά απίθανη» μια ισραηλινή επίθεση σε κρίσιμης σημασίας πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, σημειώνοντας ότι ακόμη και αν μια τέτοια επίθεση συμβεί, η χώρα θα μπορούσε να «αποκαταστήσει» οποιαδήποτε πιθανή ζημιά.

Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στην ιρανική επίθεση αυτού του μήνα πριν από τις 5 Νοεμβρίου – κάτι  που θα οδηγήσει δώσει δραματική διάσταση στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, λίγα εικοσιτετράωρα από τις  προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Το χρονοδιάγραμμα και οι παράμετροι των αντιποίνων του Ισραήλ κατά του Ιράν έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονης συζήτησης εντός της κυβέρνησης του Ισραήλ και δεν σχετίζονται άμεσα με το χρονοδιάγραμμα των αμερικανικών εκλογών, ανέφεραν οι πηγές που επικαλείται το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου – που χαρακτηρίζεται από ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης ως βαθιά εναρμονισμένος με την αμερικανική πολιτική – φαίνεται πολύ ευαίσθητος σε οποιεσδήποτε πιθανές πολιτικές συνέπειες των ενεργειών του Ισραήλ στις ΗΠΑ,.

Η εντεινόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει αναδειχθεί ως σταθερό ζήτημα στις αμερικανικές εκλογές.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και κατ’ επέκταση η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις έχουν αντιμετωπίσει πιέσεις από τους  προοδευτικούς Δημοκρατικούς για τον χειρισμό της κατάστασης. Εν τω μεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι – συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ – κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι περιέπλεξε περαιτέρω την κρίση και έστειλε τον κόσμο στο χάος.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ασκεί νέες πιέσεις στο Ισραήλ για να βελτιώσει τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη Γάζα.

Σε μια αυστηρή επιστολή που αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν  και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν,  προειδοποίησαν το Ισραήλ ότι η αποτυχία να παραδώσει περισσότερη βοήθεια στον θύλακα θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας.

Όμως, η επιστολή δεν υπογράφηκε από τον πρόεδρο ή τον αντιπρόεδρο, κανένας από τους οποίους δεν απείλησε δημόσια ότι θα διακόψει τη βοήθεια προς το Ισραήλ, παρά την πίεση από την αριστερά πτέρυγα των Δημοκρατικών. Η προθεσμία για να επιτρέψει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα λήγει μετά τις εκλογές.

Και η προειδοποίηση ήρθε την ίδια εβδομάδα που έφτασε στο Ισραήλ αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό και εξαρτήματα του προηγμένου συστήματος αεράμυνας που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ, του THAAD.

 

Με πληροφορίες από CNN

 

Γιατί ο Λευκός Οίκος έστειλε άρον-άρον στο Ισραήλ το συγκεκριμένο αντιβαλλιστικό (άτρωτο) σύστημα THAAD; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στον Σκάι (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: