Οι αντιδράσεις των Κυπριακών κομμάτων για το τριμερές δείπνο στη Νέα Υόρκη υπό τον Γκουτέρες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε τριμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ersin Tatar. Πηγή εικόνας PIO




Θετικές είναι στην πλειοψηφία τους οι πρώτες αντιδράσεις των Κυπριακών κομμάτων για το τριμερές δείπνο του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ υπό τον Αντόνιο Γκουτέρες, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Αννίτα Δημητρίου: Θετικό βήμα

Θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ αποτελεί το αποτέλεσμα της ψεσινής τριμερούς συνάντησης, αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου.

«Κρίνουμε ως εξαιρετικά σημαντική την προσήλωση και την επιμονή του ΓΓ του ΟΗΕ παρά το ευρύτερο, δύσκολο διεθνές σκηνικό. Η απόφαση για διεύρυνση των άτυπων συναντήσεων με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική, αφού η βάση των διαπραγματεύσεων και το πλαίσιο της επιδιωκόμενης λύσης άπτεται της ουσίας του Κυπριακού».

Η κ. Δημητρίου δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, «όπως εξάλλου έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, με ουσιαστικές εισηγήσεις, οι οποίες εκτιμούμε ότι έχουν ενισχύσει σημαντικά την αξιοπιστία της δικής μας πλευράς και συνέβαλαν στην πρωτοβουλία και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει σήμερα ο ΓΓ του ΟΗΕ».

Θετική η συνέχεια άτυπων συναντήσεωνδήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Είναι θετικό το γεγονός ότι δίνεται συνέχεια μετά το άτυπο δείπνο των δυο ηγετών, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος αναμένει ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για πλήρη αξιολόγηση και εκτίμηση της άτυπης συνάντησης στην Νέα Υόρκη.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, στο πλαίσιο περιοδείας σε Δήμους, ο Στέφανος Στεφάνου εξέφρασε την άποψη πως «ο ΓΓ του ΟΗΕ προσπάθησε να διασφαλίσει αυτό που ήθελε, δηλαδή να δοθεί συνέχεια στην άτυπη συνάντηση, που έγινε με τη μορφή δείπνου».

Αυτό συνέχισε, φαίνεται ότι έχει επιτύχει, προς δυο κατευθύνσεις, με την πρώτη να αφορά στο επίπεδο της συζήτησης ανάμεσα στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης  «και που προφανώς, σε πρώτη φάση, θα επικεντρωθούν στην διάνοιξη περισσότερων οδοφραγμάτων». Η δεύτερη κατεύθυνση, είπε ο κ. Στεφάνου, είναι «η προσπάθεια να συζητήσουμε επί της ουσίας του Κυπριακού με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων».

«Αυτή είναι η ανάγνωση που κάνουμε εμείς εκ πρώτης από τις πρώτες δηλώσεις που έχουν γίνει», ανέφερε και σημείωσε πως «το ότι θα δοθεί συνέχεια στην προσπάθεια, αυτό είναι θετικό».

Την ίδια ώρα υπογράμμισε πως θα πρέπει «να δούμε και πως η ε/κ πλευρά θα αξιοποιήσει αυτήν την ευκαιρία που πάει να δημιουργηθεί, με την έννοια ότι θα υπάρξει συνέχιση στη συζήτηση με στόχο τη διάρρηξη του αδιεξόδου και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων».

Επανέλαβε ακόμη τη θέση του ΑΚΕΛ πως, η ε/κ πλευρά θα πρέπει σε κάθε ευκαιρία να δηλώνει τη συνέπεια της στη συμφωνημένη βάση λύσης, «ότι θέλουμε διακαώς να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017 και ότι είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, το οποίο πλαίσιο δεν αποτελεί απλά μια καταγραφή έξι κεφαλαίων, αλλά πρόκειται για ένα προχωρημένο σχέδιο συγκλίσεων σε πολύ βασικά ζητήματα του Κυπριακού».

«Τα εκκρεμούντα ζητήματα είναι λίγα σε αριθμό και εκεί ζητούσε, για αρκετά χρόνια, ο ΓΓ του ΟΗΕ, την επικέντρωση των δυο πλευρών για να συζητηθούν, να συμφωνηθούν και να φτάσουμε σε μια στρατηγική συμφωνία», συμπλήρωσε.

Η ε/κ πλευρά θα πρέπει να επαναλαμβάνει αυτήν τη θέση, ανέφερε ο Στέφανος Στεφάνου, «γιατί κατά τη δική μας πεποίθηση, είναι ο μοναδικός τρόπος για να δώσουμε προοπτική στην προσπάθεια επίτευξης λύσης στο Κυπριακό».

Δήλωσε, τέλος, ότι αναμένει ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το τι διημείφθη στο δείπνο, έτσι ώστε να μπορεί το κόμμα να προβεί, με ασφάλεια, σε εκτιμήσεις και αξιολογήσεις.

Καρογιάν: Επαναβεβαιώνουμε τη στήριξή μας στους χειρισμούς του προέδρου

Γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατικής Παράταξης Συνεργασία ο οποίος καλωσορίζει τα αποτελέσματα του άτυπου δείπνου στη Νέα Υόρκη.

Ως Δημοκρατική Παράταξη καλωσορίζουμε τα αποτελέσματα του άτυπου δείπνου στη Νέα Υόρκη και κρίνουμε ως θετικές τις εξελίξεις που διαμορφώνονται γύρω από την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και των Ηνωμένων Εθνών, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού Προβλήματος.

Η προσωπική εμπλοκή του ίδιου του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε., σε μια περίοδο αυξημένων πολεμικών εντάσεων και γεωπολιτικών εξελίξεων σε πολλαπλά μέτωπα, καταδεικνύει την σημασία του Κυπριακού στην ημερήσια διάταξη του Ο.Η.Ε., κάτι που αναμφίβολα εκπέμπει θετικά μηνύματα.

Η αναμενόμενη εμπλοκή των εγγυητριών δυνάμεων σε μια νέα άτυπη συνάντηση αποτιμάται θετικά, κάτι που ως ΔΗΠΑ κρίνουμε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί, ακόμη περισσότερο, με την παρουσία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, καλωσορίζουμε την πρόθεση απευθείας επαφών, εντός Κύπρου, των ηγετών των δύο κοινοτήτων και εφόσον υπάρξει η απαιτούμενη πολιτική βούληση από την Τουρκία, κρίνουμε ότι αυτές μπορούν να αποβούν περαιτέρω υποβοηθητικές προς την επίτευξη του στόχου επανέναρξης των συνομιλιών.

Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε μετά τη συνάντηση, ότι δεν λέχθηκε κάτι το καινούριο από πλευράς του κ. Τατάρ και ότι το θέμα της κυριαρχικής ισότητας που ζητεί η τουρκοκυπριακή πλευρά «δεν ξεπεράστηκε» και ότι «δεν υπήρξε πρόοδος επί θεμάτων ουσίας”.

Όμως είναι σημαντικό το γεγονός ότι η προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών παραμένει στο προσκήνιο και το ότι έχουν συμφωνηθεί περεταίρω συγκεκριμένα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Εν κατακλείδι, αποτιμούμε θετικά τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη και επαναβεβαιώνουμε τη στήριξη μας στους χειρισμούς του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό. Προσδοκούμε ότι μέσα από την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημαντικών παραγόντων της διεθνούς πολιτικής σκηνής, θα πεισθεί η Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Προκλήσεις στη Νέα Υόρκη: Ταταρ, δύο κράτη και αδιέξοδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;

Πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στη Νέα Υόρκη το πολυαναμενόμενο άτυπο δείπνο του Γ.Γ. του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Μέχρι στιγμής, έχουμε τις πρώτες δημοσιογραφικές πληροφορίες μετά και από τις πρώτες δηλώσεις των συμμετεχόντων. Αναμένουμε λεπτομερή ενημέρωση για όσα ειπώθηκαν και όσα αποφασίστηκαν ως επόμενα βήματα, παρόλο που γίνεται αντιληπτό πως δεν υπήρξε κάτι συγκεκριμένο που να έχει συμφωνηθεί επί της ουσίας.

Αναμφισβήτητα, η πραγματοποίηση του δείπνου αποτελεί ένα θετικό βήμα. Μένει να φανεί από τη συνέχεια αν το δείπνο, έστω και άτυπο, είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η συζήτηση για άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων λογικά δεν θα χρειαζόταν ένα υπερπόντιο ταξίδι για να ξεκινήσει, καθώς θα μπορούσε να διευθετηθεί από τους διαπραγματευτές. Άλλωστε, το άνοιγμα οδοφραγμάτων δεν συμβάλλει ουσιαστικά στην επίλυση των ζητημάτων ουσίας του Κυπριακού. Το ίδιο ισχύει και για τις επιτροπές. Προκαλεί έκπληξη η άρνηση του κατοχικού ηγέτη για τη δημιουργία επιτροπής για τη νεολαία.

Όπως είχε προβλέψει το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ο Τατάρ έθεσε το ζήτημα του σφετερισμού των ιδιοκτησιών των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, πιέζοντας για τον τερματισμό της νομικής δίωξης των σφετερισμών. Ήταν σαφής και ορθή η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο κοινό ανακοινωθέν των Κυπριακών  κομμάτων από την πρόσφατη συνάντηση τους στο Λήδρα Πάλας υπό την αιγίδα της Σλοβακίας, μετά από εισήγηση του Κινήματος. Είναι πολύ σημαντικό να αποδεικνύεται ότι ο σφετερισμός των Ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα βρίσκει αντίδραση και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Παραμένει, ανάμεσα σε άλλα, ένα σημαντικό ερώτημα: Ποια ήταν η στάση του Γ.Γ. του ΟΗΕ όταν ο Τατάρ επανέλαβε τα γνωστά περί δύο κρατών, κυριαρχικής ισότητας και «3Α»; Γιατί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αποφεύγει να επαναφέρει σε τάξη τον κατοχικό ηγέτη;

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Τελείωσε το “τριμερές δείπνο” στον 38ο όροφο του ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες πρότεινε διευρυμένες άτυπες συναντήσεις με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Αγγλίας και της Τουρκίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: