Γιατί ο Λευκός Οίκος έστειλε άρον-άρον στο Ισραήλ το συγκεκριμένο αντιβαλλιστικό (άτρωτο) σύστημα THAAD; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στον Σκάι (video)

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στον Λευκό Οίκο, με τον Δημήτρη Οικονόμου και τον Ακη Παυλόπουλο. Φωτογραφία από βίντεο, SKAI News




Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Sabrina Singh, έδωσε χθες μία καλή εικόνα για την κατάσταση επί του πεδίου στο Ισραήλ. Παρά τις διαφωνίες των πολιτικών, οι Ισραηλινοί και οι Αμερικανοί στρατιωτικοί συνεχίζουν την άψογη συνεργασία.

Εξήγησε ότι το αντιβαλλιστικό σύστημα THAAD θα χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τις δυνατότητες της πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ μετά τις στοχευμένες επιθέσεις του Ιράν στις 13 Απριλίου και την 1η Οκτωβρίου.

Ανακοίνωσε ότι έφτασε ήδη μια προηγμένη ομάδα στρατιωτικού προσωπικού με τα αρχικά εξαρτήματα που απαιτούνται για τη λειτουργία του αντιβαλλιστικού συστήματος και ακολουθούν επιπλέον προσωπικό και εξαρτήματα.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες θα λειτουργήσει πολύ πολύ σύντομα. Άλλα λέει η δημόσια ανακοίνωση και άλλα η ενημέρωση του ανώνυμου εκπροσώπου. Σε κάθε περίπτωση, μόλις είναι έτοιμο θα υπάρξουν εξελίξεις στο πολεμικό πεδίο.

Η εκπρόσωπος σημείωσε ότι η απόφαση για την αποστολή του συστήματος λήφθηκε ως μέρος των ευρύτερων προσαρμογών που έχει κάνει ο στρατός των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες για να υποστηρίξει την άμυνα του Ισραήλ και να προστατεύσει τους Αμερικανούς από επιθέσεις από το Ιράν και τις πολιτοφυλακές που ευθυγραμμίζονται με την Τεχεράνη.

Ρωτήθηκε γιατί χρειάζεται ξαφνικά ένα τέτοιο σύστημα στην περιοχή, γιατί τώρα. Η εκπρόσωπος απάντησε ότι η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ νωρίτερα αυτό το μήνα ήταν σχεδόν διπλάσια από το μέγεθος της επίθεσης της 13ης Απριλίου και ότι η προηγούμενη επίθεση περιλάμβανε κυρίως μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και κάποιους κανονικούς πυραύλους (εννοεί τους Κρουζ), ενώ στην τελευταία χρησιμοποιήθηκαν βαλλιστικοί πύραυλοι.

Να δώσουμε σημασία σε όσα είπε:

«Στις 13 Απριλίου, τα μαχητικά μας κατέρριψαν στον αέρα τα drones και τους πυραύλους κρουζ. Τα μαχητικά μας δεν πρόκειται να εμπλακούν με αυτούς τους τύπους βαλλιστικών πυραύλων. Ήταν τα αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που επιτέθηκαν εναντίον των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν (εννοεί την 1η Οκτωβρίου). Το νέο σύστημα θα κάνει από τη ξηρά ότι έκαναν τα πολεμικά από τη θάλασσα.

«Ακόμα και αν το Ιράν επιλέξει να κτυπήσει ξανά με περισσότερους βαλλιστικούς πυραύλους, μόνο το ένα (αυτό) σύστημα θα προσθέσει σημαντικά στην ικανότητα της αεράμυνας του Ισραήλ».

«Μπορεί να βοηθήσει να τους καταρρίψουν και να προστατέψουν τους αθώους πολίτες στο Ισραήλ, και αυτό περιλαμβάνει και τους Αμερικανούς που βρίσκονται στο Ισραήλ».

Εξήγησε ακόμα ότι η απόφαση του υπουργού Όστιν να αναπτύξει μία νέα μονάδα αντιβαλλιστικής άμυνας στο Ισραήλ είναι σύμφωνη με ορισμένα βήματα που έλαβε πρόσφατα το Πεντάγωνο για να ενισχύσει την αμυντική στάση των δυνάμεων των ΗΠΑ σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Όστιν διέταξε την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου Abraham Lincoln να παραμείνει στην περιοχή επιχειρήσεων της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ που περιστρέφονται στη Μέση Ανατολή θα αυξηθούν αντί απλά να αντικατασταθούν.

Όλα τα παραπάνω περιγράφονται ως αμυντικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά, όπως μεταδώσαμε και άλλη φορά, η Ουάσιγκτον προειδοποίησε το Ιράν και τους δορυφόρους του να μην πειράξουν τις αμερικανικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, στην ευρύτερη γειτονιά της Μέσης Ανατολής.

Αν κτυπηθούν αμερικανικές δυνάμεις, ο Λευκός Οίκος θα δώσει εντολή απάντησης με όλα τα μέσα που διαθέτει στην περιοχή, από τη Σούδα και την Κύπρο μέχρι το Ομάν.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η Ουάσιγκτον αποφάσισε και τα “σκυλιά δεμένα”… Ο “Μπίμπι” αντιστέκεται αλλά πρέπει να αποδεχθεί τους όρους: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στoν Σκάι με την Σία Κοσιώνη (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: