Η ανάγκη για πάταξη της διαφθοράς στην Κύπρο και ο νέος Γενικός Ελεγκτής: Θα συνεχίσει στα βήματα του προκατόχου του ή θα φοβηθεί τους δικαστές που “έφαγαν” τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη;

Ο τέως Γενικός Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, Φωτογραφία Alpha TV, ΚΥΠΕ




Του ΠΕΤΡΟΥ Θ.  ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Η πλειονότητα του κυπριακού λαού, που επιθυμεί την καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς, έχει ταυτίσει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη με την αιχμή του δόρατος που κτυπούσε ακαριαία και χωρίς διακρίσεις κάθε μορφής διαφθορά μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, με την πολύ πετυχημένη εκτέλεση των καθηκόντων  του για πάταξη της διαφθοράς, έγινε ο φύλακας του δημοσίου συμφέροντος και ο φόβος και ο τρόπος όσων προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν το δημόσιο χρήμα.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναβάθμισε το ρόλο και τη δραστηριότητα του θεσμού του Γενικού Ελεγκτή και με το έργο του συγκέντρωσε την εκτίμηση, την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη της τεράστιας πλειονότητας του λαού, που επιδιώκει επιτακτικά την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης πολεμήθηκε ύπουλα και άγρια από μια μικρή μερίδα της ελίτ του διεφθαρμένου συστήματος, στο οποίο περιλαμβάνονται και σημαντικά ανώτερα στελέχη της πολιτικής ζωής. Η ελίτ αυτή βρήκε στο πρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα τον άριστο διώκτη του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, σε αντίθεση με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, συγκεντρώνει την απαξίωση της τεράστιας πλειονότητας του λαού, κυρίως για τον απαράδεκτο πολιτικά τρόπο διορισμού του στην θέση.  Στα τέσσερα χρόνια της θητείας του προξένησε πολλά σχόλια, κυρίως για αποφάσεις του που τερμάτιζαν την ποινική διαδικασία ορισμένων προσώπων, χωρίς να δίδει εξηγήσεις, δικαίωμα που του παραχωρεί το σύνταγμα.

Το σημαντικότερο έργο της τετραετίας του Γενικού Εισαγγελέα, σε συνεργασία με τον Βοηθό Γενικού Εισαγγελέα και της νομικής υπηρεσίας ήταν η συγκέντρωση στοιχείων για δήθεν ανάρμοστη συμπεριφορά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Τα στοιχεία αυτά τα συστηματοποίησε, τα ταξινόμησε και με αυτά «κατάφερε να πείσει» οκτώ ανώτατους δικαστές του Δικαστικού Συμβουλίου, ότι η συμπεριφορά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη ήταν ανάρμοστη για το θεσμό που εκπροσωπούσε και ότι ο ίδιος ήταν ανίκανος να κατέχει την θέση και επικίνδυνος για το δημόσιο συμφέρον.

Αυτοί  αποφάσισαν την παύση του. Για την απόφαση αυτή δεν γελά μόνο «το παρδαλό κατσίκι» αλλά και το 80% του κυπριακού λαού, που θεωρεί τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ικανότατο, εντιμότατο και αποτελεσματικότατο διώκτη της διαφθοράς και προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος..

Αλλά η άποψη αυτή του λαού είναι άνευ αντικρίσματος, για το σύστημα «αφού η κρίση μια ένι τζιαι ρίζει την τζαι τζείνην». Αυτό είναι  το σύστημα που καταπολεμούσε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναβάθμισε την Ελεγκτική Υπηρεσία και το ρόλο της. Έβαλε τον πήχη του ελέγχου πολύ ψηλά. Και για όλους τους εκτιμητές του αποτελεί μέτρο σύγκρισης.

Ο νέος Γ.Ε. αναλαμβάνει ένα πολύ δύσκολο έργο. Το μέτρο σύγκρισης είναι ψηλά στη συνείδηση του λαού. Ο νέος Γ.Ε. μπορεί να συνεχίσει το έργο του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ο λαός θα τον κρίνει από το έργο του και από την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς. ‘Εχει όλα τα εχέγγυα να πετύχει, επειδή ο προηγούμενος Γ.Ε .έχει βάλει γερά θεμέλια και διαδικασίες διαφάνειας.

Μπορεί να περάσει το ύψος του πήχη που έθεσε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Και τότε θα κερδίσει την εκτίμηση του λαού, που τώρα είναι απογοητευμένος. Τότε θα τον χειροκροτήσει και θα νιώσει την ανακούφιση , ότι το έργο για  πάταξη της διαφθοράς συνεχίσει την πορεία του με πρωτεργάτη τον νέο Γ.Ε.

Αναμένομε ο νέος Γ.Ε. να συνεχίσει και να αναβαθμίσει αυτή πορεία. Αν όμως ο νέος Γ.Ε. περάσει κάτω από τον πήχη, αν κάποιοι τον πείσουν ή τον πιέσουν να σκύψει το κεφάλι και να περάσει κάτω από το πήχη για να μην συγκρουστεί με σύστημα, τότε θα νιώσουμε μεγάλη απογοήτευση.

Ο αγώνας για πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς και της διαπλοκής πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια ένταση και αποφασιστικότητα. Αναμένομε ο νέος Γ.Ε. να παραμείνει σημαιοφόρος αυτού του αγώνα. Το μέτρο σύγκρισης είναι εκεί. Και αναμένουμε να τον κρίνουμε ισάξιο ή και καλύτερο του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Εκτός αν φοβάται, ότι οι δικαστές θα τον κρίνουν και αυτόν ανίκανο, αν είναι αυστηρός ελεγκτής της διαφθοράς, όπως τον προκάτοχό του, όπως προειδοποίησαν με εκτός κειμένου αναφορά τους, στην ανάρμοστη απόφασή τους.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Αμερική θα υποστηρίξει με κάθε θυσία τον “χωροφύλακα” της στη Μέση Ανατολή, ο περιφερειακός πόλεμος προ των πυλών; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: