Έχει πλάκα να είσαι νέος μπαμπάς στα 84, λέει ο Αλ Πατσίνο: Ο «Νονός» που ποτέ κανείς δεν του ζήτησε να γίνει νονός…, η αγάπη για τον «Σημαδεμένο» κι η θήκη κινητού με τον Σρεκ [videos]

FILE PHOTO: epa08188488 Al Pacino attends the 73rd annual British Academy Film Award at the Royal Albert Hall in London, Britain, 02 February 2020. The ceremony is hosted by the British Academy of Film and Television Arts (BAFTA). EPA/NEIL HALL *** Local Caption *** 54975994




Ο Νονός δεν υπήρξε ποτέ νονός. Τουλάχιστον, είναι αρκετά σίγουρος ότι ισχύει αυτό. Ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες του κινηματογράφου όλων των εποχών, ο Αλ Πατσίνο δίνοντας συνέντευξη στο βρετανικό BBC, κάθεται σε μια σουίτα σε ένα ξενοδοχείο στο Μπέβερλι Χιλς, και δείχνει έκπληκτος στην ιδέα ότι αυτή είναι μια τιμή που δεν του έγινε ποτέ.

«Δεν είμαι πεπεισμένος, αλλά δεν κάνω παρέα με ανθρώπους που θα μου το ζητούσαν,  υποθέτω», σκέφτεται.

«Δεν θυμάμαι να μου ζήτησε κανείς κάτι τέτοιο».

Αν είσαι το βαφτιστήρι του Αλ Πατσίνο και το έχει ξεχάσει, όπως είπε ο χαρακτήρας του Μάικλ Κορλεόνε στον Νονό, «δεν είναι προσωπικό».

Ο Πατσίνο πέρασε πολύ χρόνο πρόσφατα ανατρέχοντας στη ζωή του, επειδή σε ηλικία 84 ετών, ο πρωταγωνιστής των ταινιών όπως οι Dog Day Afternoon, Heat και The Irishman έγραψε την αυτοβιογραφία του, με τίτλο Sonny Boy, δίνοντας στο βιβλίο τον τίτλο από το παρατσούκλι με το οποίο τον αποκαλούσε η μητέρα του.

Να ξέρει ποιος είναι ο μπαμπάς του

Εξηγεί ότι  ένα «μέρος του λόγου» που ήθελε να καταγράψει τη ζωή του στο χαρτί είναι το ότι έγινε πατέρας για τέταρτη φορά πέρυσι, σε ηλικία 83 ετών – απέκτησε ένα αγόρι, που είναι τώρα 16 μηνών, και το οποίο ονομάζεται Ρομάν.

Το βιβλίο είναι ένας τρόπος  για να εγγυηθεί ότι το μωρό θα έχει την ευκαιρία να μάθει την ιστορία του πατέρα του.

«Θέλω να είμαι κοντά για αυτό το παιδί. Και ελπίζω να είμαι», λέει. «Ελπίζω να παραμείνω υγιής και να ξέρει ποιος είναι ο μπαμπάς του, φυσικά».

Ο Πατσίνο, ο οποίος δεν έχει παντρευτεί ποτέ, δεν είναι πλέον με τη μητέρα του Ρομάν, την παραγωγό ταινιών Noor Alfallah, αλλά παραμένουν κι οι δυο ως γονείς. Ωστόσο, από ό,τι λέει, το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής του ενασχόλησης περιορίζεται στη διαδικτυακή επαφή.

  • «Μου στέλνει μηνύματα κατά καιρούς», είναι αυτό που λέει ο Πατσίνο για τον Ρομάν.

«Ό,τι κάνει είναι αληθινό. Ό,τι κάνει είναι ενδιαφέρον για μένα. Λοιπόν, μιλάμε. Παίζω φυσαρμόνικα μαζί του στο άλλο βίντεο και έχουμε κάνει τέτοιου είδους επαφή. Άρα, άρα είναι διασκεδαστικό, έχει πλάκα.”

Μια πολύ απροσδόκητη πληροφορία προέκυψε για τον δημοσιογράφο του BBC που πήρε την συνέντευξη από τον Αλ Πατσίνο, όταν ο σταρ άφησε το κινητό του στο  τραπέζι. Η θήκη του τηλεφώνου του είναι ένα μοντάζ από φωτογραφίες του Σρεκ. Εξηγεί ότι πριν από μερικά χρόνια την τοποθέτησε η μικρότερη κόρη του Ολίβια και την κράτησε εκεί για να την ευχαριστήσει.

Όμως, παρά το γεγονός ότι κουβαλάει τον Σρεκ, ένα πράγμα που δεν θέλει να κάνει είναι να παρέχει φωνές για ταινίες κινουμένων σχεδίων: «Δεν μπορώ να το κάνω. Έχω προσπαθήσει.”

Γιατί γράφεις απομνημονεύματα;

Φίλοι επικοινώνησαν με τον Αλ Πατσίνο και τον ρωτούσαν γιατί έγραψε τα απομνημόνευμά του, και εκείνος παραδέχεται ότι «το μετανιώνει κάπως».

Με τα χρόνια είχε απορρίψει πολλές προσφορές, αλλά αποφάσισε ότι τώρα «έχουν συμβεί αρκετά στη ζωή μου, θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι αρκετά ενδιαφέρον για να τα διαβάσει κάποιος».

Αυτό που του φάνηκε ιδιαίτερα ευχάριστο ήταν να κοιτάξει πίσω την παιδική του ηλικία, μεγαλώνοντας στο Νότιο Μπρονξ της Νέας Υόρκης.

Και είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει πρόβλημα να ξαναδεί τις καλύτερες ταινίες του.

 

Ο Νονός

Έχουν περάσει περισσότερα από 50 χρόνια από τότε που ο Νονός του Φράνσις Φορντ Κόπολα έκανε τον Πατσίνο διάσημο. Η συνέχειά του, Ο Νονός, Μέρος 2, έχει την 50ή επέτειό του αυτόν τον Δεκέμβριο. Και οι δύο ταινίες κέρδισαν το Όσκαρ καλύτερης ταινίας . (Υπάρχει επίσης το Ο Νονός, Μέρος 3, το 1990, για το οποίο ο Πατσίνο λέει ότι είχε «προβλήματα»).

Η αλήθεια είναι ότι ο Πατσίνο σχεδόν δεν ήταν μέρος τους.

Εκείνη την εποχή τα πράγματα ήταν μάλλον διαφορετικά. Κυριολεκτικά του έγινε μια πρόταση που δεν μπορούσε να αρνηθεί.

Καθισμένος με ένα αστραφτερό χαμόγελο, ο Πατσίνο αφηγείται με ευχαρίστηση την ιστορία του πόσο κοντά έφτασε να απολυθεί κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων των γυρισμάτων: «Όταν ο σκηνοθέτης μιλάει σε σένα και σου λέει, «Ξέρεις, είχα πολύ πίστη. σε σένα. Τι συμβαίνει; Δεν αποδίδεις ».

“Και ακούς το κελάηδισμα τριγύρω. Αρχίζεις να νιώθεις, δεν νομίζω ότι με θέλουν εδώ.”

Το στούντιο άσκησε πίεση στον Κόπολα για να αντικαταστήσει τον Πατσίνο.

Όλα θα άλλαζαν με τα γυρίσματα μιας από τις πιο διάσημες σκηνές του Νονού, όπου ο χαρακτήρας του Μάικ Κορλεόνε χρησιμοποιεί ένα όπλο κρυμμένο σε μια τουαλέτα εστιατορίου για να σκοτώσει ένα αφεντικό και έναν αστυνομικό, μια σκηνή που επέτρεψε στον Πατσίνο να απελευθερώσει τη δύναμη σε μια παράσταση. που θεωρείται πλέον από τις σπουδαιότερες όλων των εποχών.

Του άλλαξε τη ζωή.

Στη συνέχεια μοιράζεται μια συναρπαστική θεωρία σχετικά με το ποιος θα τον αντικαθιστούσε αν είχε απολυθεί.

Κάνει παύση: «Ο Ντε Νίρο μου έρχεται στο μυαλό».

Αυτό σίγουρα θα άλλαζε την ιστορία του κινηματογράφου – ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο μπήκε νωρίς στη σειρά Νονός  και έπαιζε τον Μάικ και όχι τον νεαρό Βίτο.

«Ναι, σίγουρα. Γιατί όχι;” γελάει ο Πατσίνο. «Λοιπόν, ξέρεις, δεν είμαι αναντικατάστατος».

Ωστόσο, είναι το Scarface [Ο Σημαδεμένος] του 1983 που φαίνεται να κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του.

«Έχει κάτι. Ήταν δυνατό», λέει για την υπερ-βίαιη, γκανγκστερική ταινία που έγινε καλτ κλασική, και την χαρατκηρίζει «μια ευτυχισμένη ιστορία».

«Ήταν η κοινότητα του hip-hop που το αγκάλιασε και μπόρεσε να δει την ιστορία εκεί μέσα», λέει, επισημαίνοντας ότι η ταινία έσπασε ρεκόρ πωλήσεων VHS.

Όταν ρωτήθηκε εάν  αυτή είναι η ταινία για την οποία θα ήθελε να είχε κερδίσει το Όσκαρ , παρά ο θρίαμβος του μια δεκαετία αργότερα για το ρόλο ενός τυφλού βετεράνου στο Scent of a Woman [Άρωμα Γυναίκας] , απαντά με ένα «Ναι, αυτό είναι ενδιαφέρον», διπλασιάζοντας με ένα ακόμη ναι, την απάντησή του.  «Ναι. Θα ήθελα ακόμη και να έχω πάρει υποψηφιότητα».  «Όχι ότι γυρίζω την πλάτη μου στο Scent of a Woman».

Αλλά το υπονοούμενο είναι σαφές.

Το μέλλον του Χόλυγουντ

Αυτό που επίσης γίνεται σαφές  είναι πόσο πολύ ο Πατσίνο εξακολουθεί να αγαπά τη μεγάλη οθόνη.

Παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις εισιτηρίων έχουν μειωθεί κατά 40% σε μια δεκαετία, δεν μπορεί να φανταστεί ένα Λος Άντζελες χωρίς κινηματογράφους.

«Δεν μπορεί να συμβεί».

Κάνει μια παύση πριν επαναλάβει το «Δεν μπορεί να συμβεί» και μετά βγάζει μια λίστα με σκηνοθέτες (ένας στα 60 του και δύο στα 80) που πιστεύει ότι θα κρατήσουν τον κινηματογράφο ασφαλή: «Αυτό κάνει ο Σκορσέζε. Αυτό κάνει ο Ταραντίνο. Ο Φράνσις Κόπολα το κάνει».

Σημειώνεται ότι η τρέχουσα αυτοχρηματοδοτούμενη ταινία του Κόπολα Megalopolis θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες στο box office όλων των εποχών.

Υπάρχει κάτι βαθιά καθησυχαστικό όταν συνοψίζει γιατί πιστεύει ότι όλα θα πάνε καλά για τον κινηματογράφο λέγοντας: «Ίσως είναι η ηλικία μου τώρα που μιλάω. Τα πράγματα συνεχίζονται και μετά αλλάζουν, γιατί έτσι είμαστε».

Είναι επίσης πολύ χαλαρός όταν πρόκειται για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την αναπαραγωγή της φιγούρας του μετά τον θάνατό του: «Τα παιδιά μου θα το αναλάβουν όταν φύγω και θα το φροντίσουν. Τους εμπιστεύομαι.”

Δεν θα αφήσει κανένα όρο για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να εμφανιστεί, σηκώνοντας τους ώμους και λέγοντας: «Δεν με νοιάζει αυτό».

Mε πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: