Μαρίν Λεπέν: Σε δίκη που μπορεί να κρίνει το πολιτικό μέλλον της- Απορρίπτει τις κατηγορίες για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά πρέπει να πείσει

FILE PHOTO French far-right party leader Marine Le Pen speaks to the press as she arrives to face trial over alleged embezzlement of public funds and collusion, at the Paris courthouse in Paris, France, 30 September 2024. EPA/JULIEN MATTIA




Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν υπερασπίστηκε, ενώπιον δικαστηρίου του Παρισιού, τα πεπραγμένα της θητείας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απορρίπτοντας τις κατηγορίες για κατάχρηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

«Δεν αισθάνομαι ότι έχω διαπράξει την παραμικρή παρατυπία, την παραμικρή παράνομη κίνηση», είπε η Μαρίν Λεπέν στην κατάθεσή της τη Δευτέρα.

Η υπόθεση ανάγεται στην περίοδο 2004-2016. Η κύρια κατηγορία είναι ότι το κόμμα της Λεπέν έλαβε χρήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για κοινοβουλευτικούς βοηθούς, οι οποίοι εργάζονταν στην πραγματικότητα για το κόμμα.

Στην απολογία της, η επί σειρά ετών αρχηγός του κόμματος Εθνικός Συναγερμός (RN) υποστήριξε ότι ο ρόλος των κοινοβουλευτικών βοηθών δεν είναι καθορισμένος με σαφήνεια. «Ο ευρωβουλευτής καθορίζει τη φύση της εργασίας του βοηθού», είπε και συμπλήρωσε ότι τα καθήκοντα του βοηθού μπορούν να εξυπηρετούν τόσο τον ευρωβουλευτή όσο και το κόμμα.

Παρότι εμφανίστηκε ήρεμη αρχικά, η Λεπέν φάνηκε να εκνευρίζεται στην πορεία και πέταξε ορισμένα έγγραφα που είχε μπροστά της.

Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις του δικαστηρίου σχετικά με τη χρήση των χρημάτων της ΕΕ για την πληρωμή του σωματοφύλακά της, του προσωπάρχη της και δύο άλλων βοηθών του κόμματος.

Η ίδια έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι θα παρουσιάσει “ακλόνητα επιχειρήματα” ότι η ίδια και το κόμμα της, “δεν παραβίασαν κανέναν πολιτικό και κανονιστικό κανόνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”.

Η δίκη στην οποία εμπλέκονται πάνω από 20 σστελέχη του Εθνικού Συναγερμού ενδέχεται να επηρεάσει την προεδρική υποψηφιότητα της Λεπέν.

Εάν κριθούν ένοχοι, οι κατηγορούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης έως και 10 ετών και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα που φτάνουν το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Πρόσθετες ποινές θα μπορούσε να είναι η απώλεια του δικαιώματος του εκλέγεσθαι, γεγονός που θα είχε άμεσο αντίκτυπο στη σχεδιαζόμενη προεδρική υποψηφιότητα της Λεπέν μετά το τέλος της θητείας του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Λεπέν παραμένει η πιο δημοφιλής προεδρική υποψήφια για τις εκλογές του 2027.

Δύο άλλα στελέχη του Εθνικού Συναγερμού, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού ηγέτη του κόμματος και πατέρα της Λεπέν, Ζαν-Μαρί, έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες κατηγορίες, αλλά έχουν εξαιρεθεί από τη δίωξη για λόγους υγείας.

Η δίκη έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως τις 27 Νοεμβρίου.

Mε πληροφορίες από gr.euronews.com

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στέλνει μήνυμα στον “Βλαδίμηρο” στη Μόσχα, ευρισκόμενος σε βάση των ΗΠΑ: Δεν μας τρομάζουν οι απειλές της Ρωσίας, διαμηνύει

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: