Η Κίνα “βρυχάται” και φοβίζει την Ασία, ανησυχούν ΗΠΑ και Ιαπωνία: Εντοπίστηκαν 153 πολεμικά αεροσκάφη, που επιχειρούσαν στην περίμετρο της Ταϊβάν κατά το τελευταίο 24ωρο

epa11658915 A handout photo made available by the Russian Defense Ministry press service shows Chinese Defense Minister Dong Jun (R) and Russian Defense Minister Andrei Belousov (L) attending a welcoming ceremony in Beijing, China, 14 October 2024. EPA, VADIM SAVITSKY, RUSSIAN DEFENSE MINISTRY HANDOUT




Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα ότι κατά το τελευταίο 24ωρο εντόπισε 153 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη να επιχειρούν περιμετρικά της νήσου, στην διάρκεια μιας περιόδου, κατά την οποία, το Πεκίνο πραγματοποιεί ένα νέο γύρο στρατιωτικών ασκήσεων.

Η άσκηση προκάλεσε την ανησυχία της Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ, οι οποίες είχαν προειδοποιήσει από την Παρασκευή εναντίον κάθε «πρόκλησης» από το Πεκίνο έναντι της Ταϊπέι, κατήγγειλαν «αδικαιολόγητες» επιχειρήσεις που δημιουργούν «κίνδυνο κλιμάκωσης».

Η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει από το 1979 το Πεκίνο σε βάρος της Ταϊπέι ως νόμιμη εξουσία, όμως παραμένει ο πιο ισχυρός σύμμαχος της Ταϊβάν και ο κύριος προμηθευτής της σε όπλα.

Πάντως, το Πεκίνο προειδοποίησε χθες, πρώτη ημέρα των μεγάλων στρατιωτικών γυμνασίων που διεξάγονται γύρω από την Ταϊβάν, το νησί που διεκδικεί, ότι η διεκδίκηση πολιτικής ανεξαρτησίας από την Ταϊβάν είναι «ασυμβίβαστη» με τη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης.

«Ο ταϊβανέζικος αυτονομισμός και η ειρήνη στο στενό της Ταϊβάν (σ.σ.: που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική Κίνα) είναι δύο απολύτως ασυμβίβαστα πράγματα», δήλωσε στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Κίνα ήταν ανέκαθεν δεσμευμένη στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Η Ταϊβάν είναι τμήμα της Κίνας και το ζήτημα της Ταϊβάν είναι εσωτερική υπόθεση που δεν επιδέχεται ξένη ανάμιξη», πρόσθεσε η Μάο.

  • Η Ουάσινγκτον παρακολουθεί με προσοχή την κινεζική στρατιωτική άσκηση κοντά στην Ταϊβάν, λέει αμερικανός αξιωματούχος

Αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί με προσοχή την κινεζική στρατιωτική άσκηση κοντά στην Ταϊβάν, συμπληρώνοντας ότι το Πεκίνο θα πρέπει να αποφύγει περαιτέρω ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Πριν από λίγες ώρες, η Κίνα ανακοίνωσε την έναρξη της μεγάλης στρατιωτικής άσκησης «Joint Sword-2024B», διατυπώνοντας παράλληλα αυστηρή προειδοποίηση προς τις αυτονομιστικές δυνάμεις της νήσου που το Πεκίνο θεωρεί κινεζική επαρχία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν εξέφρασε την έντονη καταδίκη του για την «παράλογη και προκλητική ενέργεια» του Πεκίνου, συμπληρώνοντας ότι έχουν κινητοποιηθεί οι ένοπλες δυνάμεις της.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η Ιαπωνία εξέφρασε στην Κίνα την ανησυχία της για τις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες περιμετρικά της Ταϊβάν, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προεδρίας της κυβέρνησης, Καζουχίκο Αόκι στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

“Είμαστε ενήμεροι για τις χθεσινές στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποίησε η Κίνα περιμετρικά της Ταϊβάν. Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις σχετικές εξελίξεις με σοβαρό ενδιαφέρον, ενώ έχει ενημερώσει την κινεζική πλευρά για τις ανησυχίες μας”, δήλωσε σήμερα ο Αόκι.

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας δεσμεύτηκε χθες για την ανάληψη δράσης κατά της Ταϊβάν, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, μετά τη διεξαγωγή των ολοήμερων στρατιωτικών ασκήσεων περιμετρικά της νήσου.

Το Πεκίνο θεωρεί ότι η Ταϊβάν ανήκει στην κινεζική επικράτεια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ταϊπέι, Taiwan Province of China
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Τόκιο, Japan
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Πεκίνο, China
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στέλνει μήνυμα στον “Βλαδίμηρο” στη Μόσχα, ευρισκόμενος σε βάση των ΗΠΑ: Δεν μας τρομάζουν οι απειλές της Ρωσίας, διαμηνύει

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: