S&P Global: Η Κύπρος κοντά στην υπογραφή σύμβασης με το Ισραήλ για την προμήθεια φυσικού αερίου αξίας $1,5 δισ. για 10 έτη

FILE PHOTO: Αποψη εγκαταστάσεων Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου . ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Τα Υπουργεία Ενέργειας του Ισραήλ και της Κύπρου διεξάγουν συνομιλίες «για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και πιθανής συνεργασίας», ανέφερε σήμερα Δευτέρα ο S&P Global, επικαλούμενος δημοσίευμα ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά στην υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο μέσω αγωγού, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την πρώτη πώληση φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη.

Σε ανάρτησή του με τίτλο «Το Ισραήλ συνομιλεί με την Κύπρο για ‘πιθανή συνεργασία’ στον τομέα της ενέργειας”, ο αμερικανικός οίκος επικαλείται δημοσίευμα του ynet.com στις 9 Οκτωβρίου σύμφωνα με το οποίο το συμβόλαιο, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, που θα υπογραφεί έχει διάρκεια 10 ετών και το φυσικό αέριο θα έρθει μέσω αγωγού από τις ισραηλινές εξέδρες Karish και Tanin στην Κύπρο.

«Στο πλαίσιο της ισχυρής σχέσης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, το Υπουργείο (Ενέργειας του Ισραήλ) διεξάγει συνεχείς συζητήσεις με το κυπριακό Υπουργείο Ενέργειας για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και πιθανής συνεργασίας», ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ σε δήλωσή του στις 14 Οκτωβρίου στον S&P Global Commodity Insights.

Επικαλούμενος το δημοσίευμα του ynet.com στις 9 Οκτωβρίου, ο S&P Global αναφέρει πως το συμβόλαιο ύψους 1,5 δισ. δολαρίων που θα υπογραφεί θα έχει διάρκεια 10 ετών και το φυσικό αέριο θα έρθει μέσω αγωγού από τις ισραηλινές εξέδρες Karish και Tanin στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον S&P Global, η Energean, η οποία εκμεταλλεύεται το κοίτασμα φυσικού αερίου Karish, στα ανοιχτά του Ισραήλ, έχει υποβάλει αίτημα για άδεια εξαγωγής στην Κύπρο και προηγουμένως πρότεινε λύση μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω αγωγού, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στις 13 Οκτωβρίου, παραπέμποντας για ερωτήσεις σχετικά με τη σύμβαση στο Υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ.

Ο οίκος αναφέρει ότι το φυσικό αέριο από το Karish παράγεται μέσω του Energean Power FPSO, δυναμικότητας 8 δισ. κυβικών μέτρων, ετησίως, για την προμήθεια στην εγχώρια ισραηλινή αγορά. Το φυσικό αέριο από το Karish μεταφέρεται σε χερσαίες περιοχές στα βόρεια του Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, προσθέτει.

  • Σημειώνει ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου αυξάνεται στην Ευρώπη, με τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου να διαπραγματεύονται γύρω στα 40 ευρώ/MWh (44 δολάρια/MWh).

Αναφέρει επίσης ότι η Platts, που αποτελεί μέρος της S&P Global Commodity Insights, εκτίμησε την τιμή αναφοράς του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου (Ολλανδίας) TTF στις 11 Οκτωβρίου στα 39,55 Eur/MWh.

Προσθέτει ότι αμέσως μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 κατά του Ισραήλ από τη Χαμάς, η ισραηλινή Κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο της πλατφόρμας Tamar ως προληπτικό μέτρο, ενώ η λειτουργία της πλατφόρμας άρχισε ένα μήνα αργότερα.

Σύμφωνα με τον S&P Global, το Ισραήλ είναι σήμερα ένας σημαντικός παραγωγός φυσικού αερίου με εξαγωγές προς την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

  • Ο οίκος αναφέρει ότι η παραγωγή της χώρας έφθασε στο υψηλό ρεκόρ των 24,7 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του ισραηλινού Υπουργείου Ενέργειας που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο.

Σημειώνει ότι το Karish, το οποίο ξεκίνησε την παραγωγή τον Οκτώβριο του 2022, παρήγαγε 2,77 bcm την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, σε σύγκριση με 1,97 bcm κατά την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τέλος, ο S&P Global αναφέρει ότι τα άλλα δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου της χώρας είναι το Λεβιάθαν, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 2019, και το Ταμάρ με έναρξη λειτουργίας το 2013.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΚ

Αννίτα Δημητρίου: Αν και οι οιωνοί δεν είναι ιδιαίτερα καλοί, να κάνουμε τα πάντα για επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό βάσει συμφωνημένου πλαίσιου ΟΗΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: