Σε ύψιστο συναγερμό το Ισραήλ από επιθέσεις της Χεζμπολάχ: Εκατομμύρια πολίτες έσπευσαν στα καταφύγια * Τουλάχιστον 21 νεκροί στον Λίβανο από επιλεκτικά μεμονωμένα πλήγματα

Χάρτης που δημοσίευσε ο ισραηλινός στρατός στον οποίο αποτυπώνονται οι τοποθεσίες στις οποίες εκατομμύρια Ισραηλινοί τρέχουν στα καταφύγια. Πηγή: IDF




Εκατομμύρια Ισραηλινοί έσπευσαν στα καταφύγια σήμερα , καθώς ηχούν οι σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ, ως απάντηση σε βλήματα που ερρίφθησαν από τον Λίβανο, έγινε γνωστό από τον στρατό.

Οι σειρήνες ήχησαν μεταξύ άλλων στο Τελ Αβίβ, το οικονομικό κέντρο της χώρας, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία διευκρίνισε πως “έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για να εντοπιστούν τοποθεσίες που έχουν πλήγεί από τα συντρίμμια ρουκετών”.

  • Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε επίσης πως προσπάθειες αναχαίτισης έγιναν απέναντι σε βλήματα που ερρίφθησαν από τον Λίβανο.

Την ίδια ώρα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο κάλεσε και πάλι τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τη χώρα αυτήν «τώρα».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι πρόσθετες πτήσεις τις οποίες οργανώνει η πρεσβεία για τους Αμερικανούς που θέλουν να φύγουν από τη Βηρυτό δεν θα συνεχιστούν επ’ άπειρον.

Οι ισραηλινές επιθέσεις

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε ένα χριστιανικό χωριό του βορείου Λιβάνου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, προσθέτοντας ότι διεξάγονται τεστ DNA για να ταυτοποιηθούν τα θύματα.

Είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στο στόχαστρο το χωριό Άιτο αφού ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ, στις 23 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, “από την επιδρομή του ισραηλινού εχθρού στο Άιτο της περιφέρειας Ζγάρτα σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι και 8 τραυματίστηκαν”. Το υπουργείο διευκρίνισε ότι ο απολογισμός είναι προσωρινός.

Στόχος ήταν ένα διαμέρισμα, μετέδωσε το λιβανέζικο πρακτορείο ANI. Ένα στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το κτίριο αυτό φιλοξενούσε πολλές οικογένειες εκτοπισμένων από τον νότιο Λίβανο, το προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Ο βομβαρδισμός έγινε “μόλις έφτασε με αυτοκίνητο ένας άνδρας” μπροστά στο κτίριο, πρόσθεσε η πηγή αυτή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με φωτογράφο του AFP, πτώματα ήταν ορατά μπροστά από το κτίριο που βρισκόταν στην είσοδο του χωριού το οποίο ισοπεδώθηκε από το πλήγμα, εν μέσω ασθενοφόρων που πηγαινοέρχονταν.

Ο στρατός του Λιβάνου απέκλεισε το σημείο, όπου ξέσπασε πυρκαγιά, πρόσθεσε.

  • Προχθές, Σάββατο, ισραηλινό πλήγμα σε ένα σιιτικό χωριό βόρεια της Βηρυτού, που βρίσκεται επίσης εκτός των προπυργίων της Χεζμπολάχ, είχε προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Άλλοι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν εκτός των ζωνών που θεωρούνται συνήθως προπύργια της φιλοϊρανικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων δύο σε ένα σπίτι στην Ντέιρ Μπέλα “όπου βρίσκονταν εκτοπισμένοι από τον νότο” της χώρας, προπύργιο της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το ΝΝΑ.

Στο μεταξύ, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει εμπλακεί σε “σφοδρές μάχες” απέναντι στον ισραηλινό στρατό με “όλων των ειδών αυτόματα όπλα, ρουκέτες και πυροβολικό” σε ένα χωριό του νοτίου Λιβάνου, όπου η φολοϊρανική οργάνωση είναι σε ανοικτό πόλεμο με το Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ είπε επίσης ότι “έθεσε στο στόχαστρο ισραηλινό όχημα μεταφοράς στρατιωτών με έναν τηλεκατευθυνόμενο πύραυλο προκαλώντας πυρκαγιά”, άλλους Ισραηλινούς στρατιώτες σε ένα άλλο χωριό κοντά στα σύνορα και εκτόξευσε ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ.

 

Με πληροφορίες από Reuters/AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Βηρυτός, Λίβανος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: