Γερόλυκος της ροκ και μάλιστα στην τελευταία του περιοδεία στην Αυστραλία ο Κάρολος* Ενας έξυπνος τρόπος να τρολάρεις τον μονάρχη που δεν θέλει το 92% των Αυστραλών

T-shirt που πωλείται στο πλαίσιο της Farewell Tour/ Φωτογραφία: Republican Movement




Αν και λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν τον βασιλιά Κάρολο της Αγγλίας ως ροκ σταρ, η φαντασία κάποιων αντιβασιλικών Αυστραλών κάλπασε με αφορμή την επίσκεψη του μονάρχη μέσα στον Οκτώβριο στη χώρα.

Το Κίνημα Αυστραλιανής Δημοκρατίας (ARM) ξεκίνησε μια εκστρατεία χαρακτηρίζοντας την επερχόμενη επίσκεψη του βασιλιά Κάρολου στην Αυστραλία ως «αποχαιρετιστήρια περιοδεία» της βρετανικής μοναρχίας.

Η κίνηση αυτή έχει στόχο να προκαλέσει συζήτηση για τον ρόλο του Στέμματος στη σύγχρονη Αυστραλία, αλλά οι υποστηρικτές της μοναρχίας την θεωρούν προσβλητική, ειδικά λόγω της μάχης του βασιλιά με τον καρκίνο.

Η περιοδεία, που θα διαρκέσει από τις 18 έως τις 26 Οκτωβρίου, είναι η πρώτη βασιλική επίσκεψη στην Αυστραλία εδώ και πάνω από μια δεκαετία και η μεγαλύτερη του Κάρολου από τη διάγνωσή του με καρκίνο. Το ARM κυκλοφόρησε σατιρικές αφίσες και προϊόντα, απεικονίζοντας τον Κάρολο και την οικογένειά του ως γηραιούς ροκ σταρ, καλώντας τους Αυστραλούς να “αποχαιρετήσουν τη βασιλεία”.

Το κίνημα επικαλείται έρευνα που δείχνει ότι το 92% των Αυστραλών είναι είτε υποστηρικτές της δημοκρατίας είτε ανοιχτοί σε αυτήν. Ωστόσο, ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου το 35% επιθυμεί να παραμείνει η συνταγματική μοναρχία. Η Αυστραλιανή Μοναρχική Λίγκα κατέκρινε την εκστρατεία του ARM ως “προσβλητική” και δήλωσε ότι ο βασιλιάς πρέπει να επαινεθεί για το θάρρος του.

Παρόλο που ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας είναι υπέρ της δημοκρατίας, η κυβέρνησή του έχει «παγώσει» οποιαδήποτε σχέδια για δημοψήφισμα σχετικά με την απομάκρυνση της μοναρχίας.

Με πληροφορίες από BBC

Η «δημοκρατία» του Καμερούν απαγόρευσε κάθε αναφορά στην υγεία του 91χρονου προέδρου της* O γηραιότερος αρχηγός κράτους του πλανήτη, έχει να εμφανιστεί από τον Σεπτέμβριο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: