Δεν θα του κλείσει το στόμα ο Ερντογάν, απαντά στην Άγκυρα ο Νίκος Δένδιας: Αν η Τουρκία επιδιώκει να του επιβάλει σιγή, λυπάται, τονίζει, θα τους στενοχωρήσει…

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής και τον δημοσιογράφο Βασίλη Νέδο, Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR




Ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην τουρκική ηγεσία, τονίζοντας με νόημα ότι «αν επιδιώκει με τις και κατά καιρούς προσωπικές επιθέσεις να μου επιβάλει σιγή επί θεμάτων διεθνούς δικαίου, λυπάμαι, αλλά θα τους στενοχωρήσω».

Σε συνέντευξη του στην κυριακάτικη Καθημερινή, σημειώνει ακόμη ότι: «Δεν μπορεί να μου καταλογίσει κανείς ευθύνη για τους παραλογισμούς του τουρκολιβυκού μνημονίου και της «Γαλάζιας Πατρίδας» και την καταφανή παρανομία του casus belli».

«Η πρόκληση της αποτροπής στο Αιγαίο δεν αντιμετωπίζεται μόνο με πολεμικά πλοία ή μαχητικά αεροσκάφη. Πρέπει να αντιμετωπιστεί και με πυραυλικά συστήματα εγκατεστημένα στα πολλά νησιά της ελληνικής επικράτειας», τόνισε ο κ. Δένδιας.

«Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να επιτύχουμε την απόλυτη δυνατότητα αποτροπής τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα. Απαιτείται μια αλλαγή φιλοσοφίας, που προκύπτει και από τα διδάγματα των συγκρούσεων που βλέπουμε». σημείωσε ακόμη.

Ο υπουργός Άμυνας έκανε ειδική μνεία στα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας:

«Υπάρχει μια συνολική νέα προσέγγιση για τα εξοπλιστικά, την οποία θα παρουσιάσουμε. Δύο είναι οι βασικές αρχές: Η διασφάλιση της αποτροπής στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου. Και η αντίληψη εντός και εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων για την τήρηση του δημοσιονομικού χώρου», σημείωσε.

«Η έναρξη διαπραγμάτευσης για τέταρτη FDI είναι ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αμυντικής θωράκισης της χώρας. Δεν είναι το μοναδικό. θα ακολουθήσει η ενημέρωση της Βουλής και θα εισαχθεί το ζήτημα της ναυπήγησης της τέταρτης FDI προς έγκριση στο ΚΥΣΕΑ», υπογράμμισε αναφερόμενος στις συζητήσεις για την προμήθεια και 4ης φρεγάτας Belharra.

Για τη δημιουργία του «θόλου» πάνω από την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι «ο σχεδιασμός ολοκληρώθηκε και θα υλοποιηθεί, αφού βεβαίως ενημερωθεί η Βουλή και αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ».

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), εξήγησε ότι πρέπει «να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να μπαίνει η ‘Αμυνα στην ίδια «τσάντα» με όλα τα υπόλοιπα θέματα. Αυτό που έχει αποφασίσει η Ε.Ε., πρώτα να μπεις σε εποπτεία και μετά να εκπίπτουν οι δαπάνες της ‘Αμυνας, είναι κωμικό».




  • Τι ζήτησε από τις ΗΠΑ

O κ. Δένδιας τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ «και οι Ηνωμένες Πολιτείες το γνωρίζουν».

Εκτίμησε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ έχουν την επιλογή «να συντελέσουν στην επίτευξη του στόχου μιας αναπτυγμένης τεχνολογικά Ελλάδας, που θα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά έναντι οιασδήποτε απειλής».

«Και αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας. Είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, ώστε να μπορούμε να ασκήσουμε τον ρόλο του αξιόπιστου, σταθερού και σοβαρού συμμάχου στην ευρύτερη περιοχή» συμπλήρωσε.

«Η αμερικανική πλευρά πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της διά της επιστολής του Άντονι Μπλίνκεν προς τον πρωθυπουργό. Ειδικότερα, δεν τις έχει εππληρώσει ως προς τις LCS και δεν υπάρχει σαφής απάντηση για τα τέσσεραC- 130.

Τα δε τεθωρακισμένα οχή- ματα Bradley που παρασχέθηκαν, απαιτούσαν επισκευές της τάξεως των 8 εκατ. το ένα. Σε εκκρεμότητα παραμένει επίσης το ζήτημα των ιπτάμενων τάνκερ», ανέφερε ακόμη.

Νίκος Δένδιας: Αλλαγή φιλοσοφίας στα εξοπλιστικά για τη διασφάλιση της αποτροπής σε ουρανό και θάλασσα του Αιγαίου * Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: