Σενάρια αναβάθμισης σε δυο ταμπλό: Στο τουρκικό ΥΠΕΞ καταστρώνουν τα σχέδιά τους…




Του Κώστα Βενιζέλου

Δύο σενάρια για αναβάθμιση του ψευδοκράτους έχουν επεξεργασθεί οι Τούρκοι και προχωρούν στην εφαρμογή τους, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο Κυπριακό, αξιοποιώντας διάφορες συγκυρίες και δυνατότητες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, έχουν διαμορφώσει τακτικές κινήσεις, μέσα από εναλλακτικά σενάρια:  Είτε προώθηση του στόχου αυτού μέσα από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, εάν και εφόσον ξεκινήσει,  είτε διά της διαχείρισης ενός αδιεξόδου στο Κυπριακό.

Ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως η τουρκική πλευρά επενδύει σε διατυπώσεις στο κοινό ανακοινωθέν ενώ βασικός στόχος είναι η υιοθέτηση ενός χλιαρού κειμένου, αν και τούτο δύσκολα θα το δεχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά. Είναι σαφές ότι οι όποιες κινήσεις γίνουν εντός της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων με την προώθηση ρυθμίσεων προϋποθέτουν τη συναίνεση της ελληνοκυπριακής πλευράς, την οποία από τις μέχρι τώρα συζητήσεις δεν έχουν. Οι Τούρκοι, κυρίως ωστόσο, θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν τις παράλληλες επαφές των δυο διαπραγματευτών με Αθήνα και Άγκυρα.

Οι Τούρκοι επιμένουν όπως οι επαφές αυτές θα πρέπει να γίνονται σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών, απαίτηση που έγινε αποδεκτή, παρά τις επιφυλάξεις της Αθήνας. Με την έναρξη των επαφών αυτών και μετά που θα μεταβεί στην Αθήνα ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θα διευθετήσει σειρά επαφών του Οσμάν Ερτούγ, με Γενικούς Γραμματείς υπουργείων εξωτερικών, διαφόρων χωρών.

Το προηγούμενο των επαφών Ερτούγ στην Αθήνα αναμένεται να το επικαλεστούν τόσο στην Άγκυρα όσο και τρίτες κυβερνήσεις, που αναζητούν τρόπους επαφής με την τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά πάντα αντιμετώπιζαν τις αντιδράσεις της Λευκωσίας. Η δρομολόγηση επαφών στο εξωτερικό αξιωματούχων του κατοχικού καθεστώτος σε διάφορα επίπεδα αποτελεί βήμα προς την εκπλήρωση των σχεδιασμών για αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Ενδεικτική για το πώς αντιμετωπίζει η Άγκυρα τη συμφωνία της παράλληλης διαδικασίας  είναι η δημόσια τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου ότι «η επίσκεψη της «ΤΔΒΚ» (εννοεί τον Ερτούγ) στην Αθήνα δείχνει ότι η Τουρκία έγραψε ιστορία». Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει συνεννόηση Αθηνών και Άγκυρας για έναρξη των επισκέψεων.

Το σενάριο διαχείρισης της επόμενης ημέρας ενός αδιεξόδου, φαντάζει για τους Τούρκους πιο ευνοϊκό. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η κρίσιμη περίοδος για να διεξαχθούν οι συνομιλίες είναι μέχρι τους πρώτους μήνες του 2014. Πέραν τούτου, οι Τούρκοι θα επικαλεστούν τις εκλογές στη χώρα τους.

Η ρητορική που αναπτύσσει η τουρκική πλευρά για «λύση χθες» στοχεύει στη δημιουργία ενός κλίματος και μιας εικόνας για την «καλή Τουρκία που θέλει συμφωνία» και τους «αρνητικούς Ελληνοκύπριους». Εικόνα που θα εξυπηρετήσει τους σχεδιασμούς της Άγκυρας.

Μια ευάλωτη διαδικασία, η οποία θα στηρίζεται στην «εποικοδομητική ασάφεια» και σε διατυπώσεις που επιδέχονται διαφορετικών ερμηνειών, προσφέρεται για την εφαρμογή των τουρκικών επιδιώξεων. Θα είναι, άλλωστε, μια διαδικασία η οποία δεν θα αντέξει στο χρόνο.

Διπλωματική πηγή ανέφερε πως η αναβάθμιση του ψευδοκράτους θα προωθηθεί με διάφορες κινήσεις τόσο διά της Ισλαμικής Διάσκεψης αλλά και της Ε.Ε., καθώς το θέμα του απευθείας εμπορίου δεν έχει εγκαταλειφθεί. Με κινήσεις που έχουν ήδη αρχίσει αλλά θα ενταθούν στη συνέχεια, θα αναπτυχθούν διεθνείς δραστηριότητες του κατοχικού καθεστώτος, τόσο πολιτικά όσο και εμπορικά.

Η εμπορική δραστηριότητα, συνιστά ένα πιο εφικτό στόχο και παραπέμπει προδήλως στο μοντέλο που πάντα έχουν κατά νουν οι Τούρκοι, αυτό της ταϊβανοποίησης. Ιδιαίτερα εάν καταρρεύσει η διαδικασία, οι σχεδιασμοί αυτοί θα διευκολυνθούν καθώς θα προβληθεί η ανάγκη «οι Τουρκοκύπριοι να έχουν εμπορικές κι άλλες επαφές με τον έξω κόσμο». Οι σχεδιασμοί αυτοί έχουν σιωπηλά αρχίσει να εφαρμόζονται και τούτο σημαίνει πως έτσι ή αλλιώς οι Τούρκοι  θα βρουν τρόπους είτε αρχίσει η διαδικασία είτε όχι, να τους εφαρμόσουν.

Δεν είναι ευχαριστημένος ούτε ο Γ.Γ.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν παρουσιάσθηκε να μην είναι ικανοποιημένος με τις επιδόσεις του ειδικού συμβούλου του για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», ο Γ.Γ. του Διεθνούς Οργανισμού, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Ντάουνερ, την 1η Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη, υπέδειξε προς το συνεργάτη του ότι δεν είναι αποτελεσματικός. Του ζήτησε ακόμη να αυξήσει τις προσπάθειες του ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Αυτός, όπως εκτιμάται, είναι και ο λόγος που παρέτεινε και την παραμονή του στην Κύπρο, έστω και για 24 ώρες, καθώς ο Αυστραλός απεσταλμένος του ΟΗΕ δεν ήθελε να πιστωθεί με το γεγονός ότι αναχώρησε την ημέρα που εξαρχής προγραμμάτισε χωρίς να προβεί σε επιπρόσθετες προσπάθειες γεφύρωσης των διαφορών.

Η στάση του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος διατηρεί διαχρονικά στενές σχέσεις με τον Ντάουνερ, δεν θεωρείται άσχετη με το γεγονός ότι έχουν πυκνώσει τα μουρμουρητά, ακόμη και στην Γραμματεία του ΟΗΕ, ότι ο ειδικός του σύμβουλος ασχολείται περιστασιακά με το Κυπριακό. Πηγή των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε πως στην Γραμματεία του ΟΗΕ, πολλοί  έχουν κολλήσει στον Ντάουνερ την ετικέτα του «τουρίστα».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: