Ναι, έχουν ευθύνη τα Ηνωμένα Έθνη για την κατάσταση στην Κύπρο; Θα έπρεπε να ξεκόψουν από την αρχή την όποια συζήτηση για τη διχοτομική “λύση” των δυο κρατών…

Pascale Christine Baeriswyl (seated), Permanent Representative of Switzerland to the United Nations and President of the Security Council for the Month of October, speaks with Secretary-General António Guterres ahead of the Security Council meeting on the situation in the Middle East. Credit UN Photo, Loey Felipe




Κύριο άρθρο του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ – Λευκωσία

Η κατοχική πλευρά ζητά διακαώς αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος του ψευδοκράτους με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Είναι η μια θέση, η οποία όπως προκύπτει από διάφορες επαφές και κινήσεις, δεν είναι διαπραγματευτική. Αυτή είναι η θέση στην οποία θα επιμένει μέχρι τέλους.

Η τουρκική στάση για λύση δυο κρατών, που δεν είναι τωρινή αλλά διαχρονική, προωθείται αναπτύσσοντας εν πολλοίς ένα αφήγημα, το οποίο στηρίζεται σε διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Σκοπίμως η κατοχική δύναμη επιχειρεί να παρουσιάσει, ως αναμενόμενη και φυσιολογική εξέλιξη, τη λύση δυο κρατών. Είναι προφανές πως επιχειρείται να παρακαμφθεί αυτή η πραγματικότητα της συνεχιζόμενης κατοχής και να αναδειχθεί η τουρκική αξίωση.

Δεν μπορεί, βέβαια, να γίνει αποδεκτή μια τέτοια λύση. Δεν μπορεί η ελληνική πλευρά να συζητήσει καν τέτοια ρύθμιση. Δεν μπορεί, όμως, να δεχθεί μια τέτοια μορφή συμφωνίας ούτε η Διεθνής Κοινότητα.

  • Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ένα πλαίσιο συμφωνίας, που είναι απέναντι από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Εάν ο Διεθνής Οργανισμός κάνει αποδεκτή αυτή τη θέση, τότε βασικά θα αναιρεθεί.

Το έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα έπρεπε να ξεκόψουν από την αρχή την όποια συζήτηση αφορά λύση δυο κρατών.

Δυστυχώς δεν το πράττουν, αφήνοντας την τουρκική πλευρά να θέτει στην ατζέντα των συζητήσεων την παράλογη και παράνομη εν πολλοίς αξίωση της. Έχει πρόδηλο ότι έχει ευθύνη ο ΟΗΕ, καθώς επιτρέπει να τίθενται ενώπιον των αξιωματούχων του τέτοιες απόψεις.

Μπορεί η τουρκική πλευρά να αναπτύσσει όποιες πολιτικές θέλει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα την αποδεχθούν οι υπόλοιποι. Εάν υπάρχει ένα θέμα, που θα πρέπει να συζητηθεί με την κατοχική δύναμη, αυτό είναι η άρση της παρανομίας. Η άρση της κατοχής.

Αυτό και μόνο πρέπει να συζητηθεί. Και μετά τα υπόλοιπα, που αφορούν τις εσωτερικές πτυχές, την λειτουργία του κράτους. Αυτό πρέπει να προταχθεί.

Η κατοχική πλευρά αξιώνει μια λύση, που δεν θα εξυπηρετεί την Κύπρο, τους Κυπρίους. Μια λύση δυο κρατών δεν εξυπηρετεί τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι από τη στιγμή κατά την οποία δεν θα είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα είναι προφανώς πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κι αυτό τους ενδιαφέρει πολύ. Είναι το μείζον για τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι είναι σήμερα Ευρωπαίοι πολίτες μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Τα προτεκτοράτα δεν έχουν στρατηγικό ρόλο: Οι εξελίξεις θα πρέπει να αλλάξουν πολλά στο Κυπριακό, αλλά εμείς απαγγέλλουμε το γνωστό ποιηματάκι, το επαναλαμβανόμενο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: