Εκλογές ΗΠΑ: Η πρόβλεψη νίκης «περνά» τον περισσότερο της χρόνο κοντά στο 50/50! Η μικρή διαφορά ψήφων δεν έχει καμιά σημασία, η διαφορά είναι στους 7 εκλέκτορες (/538), μόνον!

epa11653783 People wait for the arrival of former US President Barack Obama at a campaign event for Vice President and Democratic presidential nominee Kamala Harris at the University of Pittsburgh’s Fitzgerald Field House in Pittsburgh, Pennsylvania, USA, 10 October 2024. EPA, JUSTIN MERRIMAN




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ προσέρχονται στις κάλπες στις 5 Νοεμβρίου για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο τους. Με το μεγάλο ερώτημα να παραμένει: «Θα αποκτήσει η Αμερική την πρώτη γυναίκα πρόεδρο, την Κάμαλα Χάρις ή θα υπάρξει μια δεύτερη θητεία για τον Ντόναλντ Τραμπ;»

Όπως γράφτηκε επανειλημμένα σε αυτήν εδώ την στήλη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν εκλέγεται από την πλειοψηφία της λαϊκής ψήφου, αλλά από τους Εκλέκτορες της κάθε Πολιτείας, αριθμός που καθορίζεται με βάση κυρίως τον πληθυσμό. Πιο συγκεκριμένα, από τους 538 εκλέκτορες από όλες τις Πολιτείες, ο νικητής χρειάζεται να λάβει την πλειοψηφία, δηλαδή την ψήφο των 270 εκλεκτόρων (τουλάχιστον).

Κατ’ επέκταση, η όποια διαφορά του 2% ή 3% στο σύνολο των ψήφων δεν έχει καμιά σημασία. Γι’ αυτό και είναι πολύ παρακινδυνευμένο όταν διάφορα ΜΜΕ έχουν τίτλους «Η Καμάλα μπροστά με 2%», ή «Προηγείται ο Τραμπ», κ.λπ..

Ο ιστότοπος «270toWin» εμφανίζει τον τρέχοντα μέσο όρο ψηφοφορίας των πιο πρόσφατων δημοσκοπήσεων για κάθε Πολιτεία. Η μέση μεθοδολογία συνοψίζεται σε πίνακες και ανανεώνεται συστηματικά.

  • Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι Δημοκρατικοί και η Καμάλα Χάρις εξασφαλίζουν 226 εκλέκτορες, ενώ οι Ρεπουπλικάνοι και ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφαλίζουν 219 εκλέκτορες, μια εξαιρετικά μικρή διαφορά επτά εκλεκτόρων (στο σύνολο των 538).

Η αμελητέα αυτή διαφορά μπορεί εύκολα να εξανεμιστεί. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, επτά Πολιτείες φαίνεται ότι μπορούν να δώσουν τη νίκη στον έναν ή στον άλλο υποψήφιο.

Πιο συγκεκριμένα, οι Πολιτείες Νεβάδα (6), Αριζόνα (11), Γεωργία (16), Βόρεια Καρολίνα (16), Πενσυλβάνια (19), Μίσιγκαν (15) και Γουισκόνσιν (10) θεωρούνται αυτή τη στιγμή «κλειδιά» για την έκβαση της αναμέτρησης Νοεμβρίου, μιας και διαθέτουν συνολικά 93 εκλέκτορες (στην παρένθεση οι εκλέκτορες που αντιστοιχούν σε κάθε Πολιτεία).

Είναι ενδεικτική η αναφορα των Forbes. Σύμφωνα με τις πιθανότητες πρόβλεψης νίκης του FiveThirtyEight, η Χάρις έχει πιθανότητες να κερδίσει 53 φορές στις 100, σε σύγκριση με 46 για τον Τραμπ.

Με όλη την ουσία του αναμενόμενου θρίλερ να συνοψίζεται στα γραφόμενα του πολιτικού αναλυτή και στατιστικολόγου, Νέιτ Σίλβερ, ο οποίος σημείωσε ότι «δεν έχει δει ποτέ εκλογές στις οποίες η πρόβλεψη περνούσε περισσότερο χρόνο κοντά στο 50/50».

* Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Καθηγητής στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal. Έχει βραβευτεί δυο φορές (2021, 2022) με το βραβείο Διδασκαλικής Αριστείας (Νέα Υόρκη) και το Βραβείο Καλύτερου Καινοτόμου Μοντέλου Ανάπτυξης Πολιτικών Προτάσεων (Ηνωμένο Βασίλειο, 2019). Από το 2019, είναι ο πρώτος επιστήμονας στη Νέα Υόρκη που σχεδίασε και διδάσκει το Πολιτικό Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s. Τον Μάη του 2024 βραβεύτηκε με το βραβείο «Award of Distinction 2024» των Communicator Awards στην κατηγορία Column-Editorial μεταξύ των κορυφαίων συμβούλων επικοινωνίας στον κόσμο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Και τώρα τι; Ποιος, με τιμιότητα θα πει την αλήθεια στον Κυπριακό λαό, με τη «μόνη παρούσα» λύση στο διεθνές τραπέζι να είναι (δυστυχώς) τα «δυο κράτη»;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: