Ο Στέφανος Κασσελάκης αποκλείστηκε στην ΚΕ από τις εκλογές για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ: «Είμαι εδώ» διαμηνύει και παραπέμπει στο συνέδριο για την τελική αναμέτρηση

FILE PHOTO Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, 10 Οκτωβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Με 138 ψήφους υπέρ, από τις 151 συνολικά παρόντων μελών, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε υπέρ της πρότασης να αποκλειστεί από τις προεδρικές εκλογές ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής θα πάει στο Συνέδριο του κόμματος, όπου θα ληφθεί η τελεσίδικη απόφαση.

Όσον αφορά στην πρόταση για διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη από το κόμμα, δεν φαίνεται να προκρίνεται.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των μελών της Κεντρικής Επιτροπής είναι 293 και άρα ο αποκλεισμός του Κασσελάκη αποφασίσθηκε από το 47%.

Η πρώτη αντίδραση Κασσελάκη 

Η πρώτη αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ να απορρίψει την υποψηφιότητά του για την αρχηγία ήρθε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η φωνή μας είναι το συνέδριο» ανέφερε, ενώ δίπλα στην φωτογραφία του υπάρχει το μήνυμα «Είμαι εδώ».

Με αυτή του την δήλωση δείχνει πως θα περιμένει τις τελικές αποφάσεις που θα λάβει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 8 – 10 Νοεμβρίου.

Στο απώτατο όριο η ένταση 

Οι εργασίες της ΚΕ  ξεκίνησαν με καθυστέρηση 2,5 ωρών, ενώ αιτία ήταν ότι τα μέλη που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη, παρότι ήταν στην αίθουσα αρνούνταν να παραλάβουν τα καρτελάκια τους προκειμένου να “μπλοκάρουν” την συνεδρίαση. Τελικά αφού ήλθαν με καθυστέρηση μέλη της πλειοψηφίας και η απαρτία των 148 μελών επιτεύχθηκε, 2,5 ώρες μετά την προγραμματισμένη ώρα η συνεδρίαση άρχισε λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι.

Κατά την έναρξη ο Γιάννης Μαντζουράνης δήλωσε: «Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεδριάζει κανονικά παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες κάποιων μελών να δημιουργήσουν πρόβλημα απαρτίας. Απαρτία υπάρχει και έχει διαπιστωθεί. Ωστόσο η παρουσία πολλών μελών εκτός αιθούσης, και η άρνησή τους να λάβουν κάρτα εισόδου, ενώ ταυτόχρονα κάνουν δημόσιες δηλώσεις, δείχνει ότι περιφρονούν τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος εμποδίζουν την κανονική λειτουργία του ανώτερου οργάνου που είναι η Κεντρική Επιτροπή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε όποια προσπάθεια περιφρόνησης των δημοκρατικών διαδικασιών και υπονόμευσης του οφείλει να αυτοπροστατευθεί. Και θα αυτοπροστατευθεί με τις αποφάσεις που θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή και όλα τα άλλα νόμιμα εκλεγμένα όργανα του».

Ειδικότερα, ένταση εντός και εκτός της αίθουσας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε όταν η πλειοψηφία δεν έδωσε τον λόγο στην Θεοδώρα Τζάκρη η οποία είχε αρνηθεί προηγουμένως να διαπιστευθεί και να πάρει το καρτελάκι του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής. Πηγές του προεδρείου της συνεδρίασης ανέφεραν: «Προσπάθησαν να σπάσουν την πλειοψηφία και δεν το κατάφεραν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Διότι και δεν ξέρουν και δεν έμαθαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε έχουν κάποιο ενδιαφέρον για αυτόν. Μόνο για το σακάκι του Κασσελάκη που θα τον βγάλουν και πρόεδρο. Η Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησε να πάρει το λόγο χωρίς να έχει εγγραφεί ομιλήτρια και χωρίς να έχει διαπιστευθεί ως παρούσα διότι είναι στους απόντες που προσπαθούσαν να μην έχει πλειοψηφία το όργανο».

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η κ. Γεροβασίλη ανέβηκε στο βήμα και ζήτησε από την κ. Τζάκρη να κατέβει να πάρει το καρτελάκι της και να μιλήσει. Αν το πάρει θα θεωρηθεί παρούσα και θα υπάρξει μεγαλύτερη πλειοψηφία.

Από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκης έλεγαν ότι «η Κεντρική Επιτροπή αρνήθηκε την λήψη παρουσιών επί του ονομαστικού καταλόγου που είχε ζητήσει η Θεοδώρα Τζάκρη».

Πρόταση για παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην επιτροπή δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής κατέθεσε ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Θύμιος Γεωργόπουλος.

Την απόρριψη της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη ζήτησε στην τοποθέτησή του στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο Γιάννης Μουζάλας.

Η ένταση μεταφέρθηκε και εκτός της αίθουσας, καθώς χρειάστηκε ακόμη και η παρέμβαση της αστυνομίας για να αποκατασταθεί η ηρεμία

Άρχισαν τα συντροφικά μαχαιρώματα στον ΣΥΡΙΖΑ: Nέα πρόταση παραπομπής για διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη * Απόρριψη της υποψηφιότητας ζητά ο Μουζάλας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: