Αποκαλυπτήρια μνημείου στην Πάφο για τα 200 χρόνια από Ελληνική Επανάσταση: Χαιρετισμός από τον Προκόπη Παυλόπουλο

Φωτογραφία: ΚΥΠΕ – Κική Περικλέους




Τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση τέλεσε σήμερα ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ακαδημαϊκός Προκόπης Παυλόπουλος στην Πλατεία Διονύσιου Σολωμού, στην Πάφο.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Παυλόπουλος εξέπεμψε, κατά την έκφραση του, δύο «μηνύματα», τα οποία ενώνουν τον Ελληνισμό στο σύνολό του για την υπεράσπιση της ελευθερίας του και της ιστορικής προοπτικής του, όπως αρμόζει στο έθνος των Ελλήνων.

Το έθνος για το οποίο συνέχισε, η αντίσταση εναντίον κάθε κατακτητή, μ’ ένα αδιαπραγμάτευτο «Όχι» κάθε φορά, συνιστά παράδοση αιώνων, από τους Μηδικούς Πολέμους έως τις μέρες μας.

Στο πρώτο μήνυμα του ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως «όλος ο Ελληνισμός, μέχρι τα πέρατα της οικουμένης, υπό όρους αρραγούς ενότητας είναι αποφασισμένος να θωρακίσει, με κάθε νόμιμο μέσο και δίχως ίχνος υποχώρησης ή υπαναχώρησης, την ελευθερία του και την εδαφική ακεραιότητα καθώς και την κυριαρχία τόσο της Ελληνικής Δημοκρατίας όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Το μήνυμα αυτό απευθύνεται πρωτίστως, συνέχισε ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, προς την Διεθνή Κοινότητα και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας τες «να δώσουν από την πλευρά τους την δέουσα, έμπρακτη, απάντηση στην ιταμή στάση της Τουρκίας για τις προκλήσεις και απειλές της αφενός εναντίον της Ελλάδας και, αφετέρου και κατ’ εξοχήν, εναντίον την μαρτυρικής Κύπρου, το ένα τρίτο του εδάφους της οποίας στενάζει ακόμη υπό την βάρβαρη τουρκική κατοχή».

Στο δεύτερο μήνυμα του, όπως είπε, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως πέρασαν  πάνω από 200 χρόνια αφότου συντελέσθηκε η «έκρηξη» της εθνεγερσίας του 1821. «Πλην όμως για εμάς, τους Έλληνες», όπως είπε, «η 25η Μαρτίου 1821 δεν συνιστά, κατ’ ουδένα τρόπο, μιαν απλή επέτειο έστω και ιστορικών διαστάσεων αφού ευοδώθηκε με την ίδρυση του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους, το 1830».

Επεσήμανε επίσης πως «από εδώ, από την μαρτυρική Κύπρο, διαμηνύουμε  προς όλο τον κόσμο και προεχόντως προς την Τουρκία ότι η Εθνεγερσία του 1821, ως «κτῆμα ἐς αἰεὶ μᾶλλον» και όχι ως «ἀγώνισμα ἐς τὸ παραχρῆμα ἀκούειν» κατά Θουκυδίδη,  συνεχίζεται και θα συνεχισθεί. Και μάλιστα, σημείωσε, «έως ότου απελευθερωθεί από τον αδίστακτο τουρκικό στρατό κατοχής και η τελευταία σπιθαμή του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και έως ότου επιλυθεί το κυπριακό ζήτημα με λύση δίκαιη και βιώσιμη, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».

O κ. Παυλόπουλο είπε πως δεν θα κάνουμε «ούτε κατά κεραία πίσω», κατά την έκφραση του, προσθέτοντας πως «επειδή είμαστε όλοι Έλληνες και λαός της ελευθερίας δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με φωνές που αρχίζουν και λεν ας κάνουμε μια μικρή υποχώρηση». Οι μικρές υποχωρήσεις, πρόσθεσε, «όπως η ιστορία μας έχει διδάξει είναι εκείνες οι οποίες οδήγησαν στις μεγάλες ήττες».

Ακολούθως αναφέρθηκε στην ειδική συνεδρία που έχει η  Ακαδημία Αθηνών, της οποίας είναι μέλος, στις 22 Οκτωβρίου και τελετή με ομιλητή τον ίδιο και τον Πασχάλη Κιτρομιλίδη όπου θα καταγγείλουν διεθνώς την βάρβαρη κατοχή και εισβολή της Κύπρου για 50 χρόνια. Είναι θέση, είπε ο κ. Παυλόπουλος, «της Ακαδημίας Αθηνών, θέση του ελληνικού πνευματικού κόσμου, η οποία θα μας δίνει τη δύναμη και το κουράγιο να μείνουμε αμετακίνητοι σ’ αυτή την εθνική κυριολεκτικά θέση».

Η Υπουργός Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου σε χαιρετισμό της ανέφερε πως η πρωτοβουλία για την κατασκευή  του μνημείου «συνιστά έκφραση σεβασμού και ευγνωμοσύνης στους ανθρώπους που όρισαν τον βηματισμό τους στα χνάρια της ιστορικής διαδρομής, των αρχών, των αξιών και των ιδανικών της φυλής μας  και καθόρισαν την συνέχεια του ελληνισμού οικοδομώντας το σύγχρονο ελληνικό κράτος».

Την ίδια στιγμή, είπε, «τονίζει τους ισχυρούς αδερφικούς δεσμούς που διακρίνουν διαχρονικά τις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου τους οποίους επιβεβαιώνει η παρουσία  σήμερα στην τελετή  των αποκαλυπτηρίων του τέως προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου».

«Οι Έλληνες, συνενωμένοι γύρω από το όραμα της απόκτησης κοινής πατρίδας, εξέφρασαν μέσα από την επανάσταση τους την συγκροτημένη εθνική τους συνείδηση, την βούληση και την αποφασιστικότητα τους να αναμετρηθούν με την πολυάριθμη οθωμανική αυτοκρατορία», ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου.

«Ο δικός τους ξεσηκωμός ο οποίος αποτυπώθηκε μαζί με την ουσία και το νόημα της επανάστασης στην ιαχή ελευθερία ή θάνατος αμφισβήτησε κάθε μορφή  καταπίεσης τυραννίας και δουλείας», σημείωσε.

Το κύμα της ιστορίας που αέναα κινεί τον κόσμο

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος σε χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως θα ήταν παράδοξο εάν η τοπική αρχή μιας πόλης με αδιάλειπτο ελληνικό πολιτισμό 2.300 χρόνων δεν συνέδεε την πόλη με την εμβληματική αυτή επέτειο. Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση που λήφθηκε το 2021 από το ΔΣ Πάφου για την ανέγερση μνημείου προς τιμήν της 200ης επετείου της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο κ. Φαίδωνος έστειλε το μήνυμα προς την Ακαδημία Αθηνών που είναι το ύψιστο και σημαντικότερο πνευματικό ίδρυμα  δια μέσω του κ. Προκόπη Παυλόπουλου της οποίας είναι μέλος να αποτυπωθεί το όραμα και το αφήγημα για το που πάει το ελληνικό έθνος και που πρέπει να στοχεύει.

Επεσήμανε επίσης πως το 2021 διαβάστηκαν οι πηγές για το πώς ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση. Όμως το 2021 ήταν η ευκαιρία το ελληνικό έθνος να προσδιορίσει ένα ξεκάθαρο όραμα για τις επόμενες δεκαετίες για τους επόμενους ακόμη και αιώνες, συμπλήρωσε.

Αφού βρεθεί το όραμα και το αφήγημα, συνέχισε, «τότε θα πρέπει να αναλυθούν οι στόχοι και να υλοποιούνται ένας προς έναν ακριβώς για να φέρουν το ελληνικό έθνος εκεί που του αξίζει».

Το έργο, ανατέθηκε, έπειτα από σχετικό διαγωνισμό, στο αρχιτεκτονικό γραφείο Λαμπριανού Κουτσόλαμπρου Αρχιτέκτονες Ε.Π.Ε, τον γλύπτη Αρσέντη Λισενκόβ, την εικαστικό Κατερίνα Φουκαρά, και σε εργοληπτική εταιρεία.

Το μνημείο κατασκευάστηκε  σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία της πόλης, την πλατεία Διονυσίου Σολωμού επί της οδού 25ης Μαρτίου, και πλαισιώνεται από την προτομή του εθνικού μας ποιητή.

Ο Γιάννης Κουτσόλαμπρος αρχιτέκτονας του έργου σε χαιρετισμό του ανέφερε πως το έργο αναπαριστά το κύμα της ιστορίας που αέναα κινεί τον κόσμο, και κάνει μια παύση για να τιμηθεί η 200στή επέτειος της Ελληνικής επανάστασης.

Το κύμα καθαυτό, πρόσθεσε, «ντυμένο με πράσινο γκρίζο σχιστόλιθο από την Κάρυστο σα να βγαίνει από το λατομείο του, ενσωματώνεται στο τοπίο του κήπου». Η ανοδική του πορεία, είπε, «βγάζει στην επιφάνεια σπαράγματα της ιστορίας του Ελληνισμού. Αρχαίες στέγες, πατώματα παλατιών και αγορών , πήλινα στοιχεία που φέρουν στο νου μορφές βυζαντινού ναού».

  • Για το γλύπτη Αρσένη Λισενκόβ ο κ. Κουτσόλαμπος ανέφερε πως «επιχειρεί να εισάξει σύγχρονες αισθητικές λύσεις μέσα στο υπάρχουν κλασσικό περιβάλλον, υπηρετώντας ταυτόχρονα το μεγαλείο ελληνικής κλασσικής γλυπτικής».

Στόχος της ομάδας, σημείωσε, ήταν η δημιουργία ενός μνημείου για την εποποιία του αγώνα και το οποίο θα είναι παράλληλα προσιτό με διαφορετικές χρήσεις αφού οι επισκέπτες και ιδιαίτερα τα παιδιά θα μπορούν να εξερευνούν τις διάφορες πτυχές του.

Το μνημείο θα έχει επίσης εκπαιδευτικό χαρακτήρα αφού θα διαθέτει QR codes τα οποία θα παραπέμπουν σε κείμενα και έργα τέχνης για την Επανάσταση. Η συνολική αξία του έργου ανέρχεται στις 160 χιλιάδες ευρώ περίπου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε μουσικό δρώμενο από τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Πάφος, Κύπρος

Στην Κύπρο την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η απονομή των βραβείων του διαγωνισμού μαθητικού δοκιμίου της Πρεσβείας Ελλάδας: Θα παραστεί η Υπουργός Παιδείας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: