Μία μπότα και μια κάλτσα που βρέθηκαν στο Έβερεστ μπορεί να κρατούν το κλειδί για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ορειβασίας: Τη μυστηριώδη εξαφάνιση του Σάντι ‘Ερβαϊν [video]

FILE PHOTO A file photo dated May 1924 showing British mountaineers George Mallory and his companion Bullock (no first name available) as they start a mountain expedition in Tibet. British mountaineers George Mallory and Andrew Irvine disappeared in June 1924 while attempting to climb Mount Everest from the north in direction Tibet. It was reported from Washington Monday 3rd MAY that a mountain expedition had discovered and identified the body of George Mallory in in an altitude of 8,240 meters. (ATTENTION EDITORS; It is not known which of the two mountaineers in photo is Mallory) EPA PHOTO DPA/ULLSTEIN/HO




Όταν μια ομάδα ντοκιμαντέρ του National Geographic ανακάλυψε μια μπότα και μια κάλτσα που προεξείχαν από έναν λιωμένο παγετώνα στο Όρος Έβερεστ τον Σεπτέμβριο, αναγνώρισαν σχεδόν αμέσως τη σημασία τους ως ένδειξη για ένα μυστήριο που διαρκεί έναν αιώνα τώρα.

Η ετικέτα με το όνομα που ήταν ακόμη ραμμένη στη μάλλινη κάλτσα έγραφε «A.C. Irvine», αποκαλύπτοντας ότι πιθανότατα ανήκε στον Βρετανό ορειβάτη Άντριου «Σάντι» Έρβαϊν. Η εξαφάνιση του Έρβαϊν στο Έβερεστ το 1924, μαζί με τον συμπατριώτη του Τζορτζ Μάλορι, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ορειβασίας – με μια λύση που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την ιστορία.

Το ζευγάρι εξαφανίστηκε στις 8 Ιουνίου 1924, 800 πόδια κάτω από την κορυφή του Έβερεστ, καθώς προσπαθούσαν να ολοκληρώσουν την πρώτη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου. Ωστόσο, το εάν κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή πριν πεθάνουν παραμένει άγνωστο.

Ενώ το σώμα του Μάλορι ανακαλύφθηκε το 1999, ούτε το σώμα του Έρβαϊν ούτε η κάμερα που μετέφεραν οι ορειβάτες, η οποία ίσως αποκαλύψει αν έφτασαν στην κορυφή, έχουν βρεθεί ποτέ.

The boot is the first possible proof of Irvine’s death since his disappearance during a 1924 expedition. / Φωτογραφία: Screenshot via YouTube

Τουλάχιστον, μέχρι την τελευταία αυτή αποστολή, όταν η ομάδα του National Geographic, η οποία περιελάμβανε τον συν-σκηνοθέτη του “Free Solo”, Τζίμι Τσιν, ανακάλυψε ίχνη ποδιού μέσα σε αυτό που πιστεύουν ότι είναι η μπότα του Έρβαϊν. Ενώ αναμένουν την επιβεβαίωση DNA, συγκρίνοντας δείγματα από το πόδι με δείγματα από μέλη της οικογένειας του Έρβαϊν, φαίνεται ότι είναι η πρώτη απόδειξη του θανάτου του από την εξαφάνισή του.

  • «Είναι η πρώτη πραγματική απόδειξη για το πού κατέληξε ο Σάντι», είπε ο Τσιν, σύμφωνα με το National Geographic. «Υπάρχουν πολλές θεωρίες εκεί έξω».

Λίγες ημέρες πριν βρει τη μπότα, η ομάδα ανακάλυψε έναν κύλινδρο οξυγόνου από μια αποστολή του 1933 που επίσης προσπάθησε να ανέβει στο Έβερεστ. Παρόλο που η αποστολή εκείνη απέτυχε, βρήκε μια αξίνα που ανήκε στον Έρβαϊν στη βόρεια ανατολική ράχη του βουνού, οδηγώντας την ομάδα του Τσιν να υποθέσει ότι μπορεί να είναι κοντά στο σώμα του.

Ακολουθώντας αυτή την υπόθεση, πέρασαν τις επόμενες ημέρες εξερευνώντας τον παγετώνα, μέχρι που ο σκηνοθέτης και ορειβάτης Έριχ Ρέπκε είδε τη μπότα.

  • «Νομίζω ότι κυριολεκτικά ξεπάγωσε μια εβδομάδα πριν τη βρούμε», είπε ο Τσιν.

Ο Τσιν και η ομάδα πήραν τη μπότα και το πόδι από το βουνό μέσα σε ένα ψυγείο όταν παρατήρησαν ότι πουλιά το ενοχλούσαν και το έδωσαν στην Κινεζική-Θιβετιανή Ορειβατική Ένωση (CTMA).

Λίγο μετά την ανακάλυψή τους, η ομάδα ενημέρωσε την οικογένεια του Έρβαϊν, συμπεριλαμβανομένης της ανιψιάς του, Τζούλι Σάμερς, η οποία έχει γράψει ένα βιβλίο για τον ορειβάτη.

Η Σάμερς «συγκινήθηκε μέχρι δακρύων» όταν έμαθε για την ύπαρξη της μπότας, σε μια «εξαιρετική και συγκινητική στιγμή», όπως είπε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο PA Media.

«Ζω με αυτή την ιστορία από τότε που ήμουν επτά ετών, όταν ο πατέρας μου μας μίλησε για το μυστήριο του θείου Σάντι στο Έβερεστ», πρόσθεσε.

«Η ιστορία έγινε πιο πραγματική όταν οι ορειβάτες βρήκαν το σώμα του Τζορτζ Μάλορι το 1999, και αναρωτιόμουν αν το σώμα του Σάντι θα ανακαλυπτόταν στη συνέχεια. Ένα τέταρτο του αιώνα μετά από εκείνη την ανακάλυψη, φαινόταν εξαιρετικά απίθανο να βρεθεί κάτι νέο».

Με πληροφορίες από CNN

Οι τρελοί του τυφώνα: Influencers στη Φλόριντα ρίσκαραν τη ζωή τους για προβολές και χρήματα* Η «μάστιγα» που ανάγκασε την αστυνομία να βγάλει ανακοίνωση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: