Αιματοκύλισμα, ξανά, σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα, οίκος ευγηρίας επλήγη κατά την επίθεση της Χεζμπολάχ

epa11653993 Search and rescue team members try to find victims in the debris of a damaged building after an Israeli military strike on the Basta neighborhood in Beirut, Lebanon, 11 October 2024. EPA, WAEL HAMZEH




Τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 168 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα του προηγούμενου 24ώρου σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.

Οι αρχές του Λιβάνου κατέγραψαν 57 αεροπορικά πλήγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας, τα περισσότερα εκ των οποίων κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, στα νότια προάστια της Βηρυτού και στην κοιλάδα Μπεκάα (ανατολικά).

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, πριν από έναν χρόνο, σε ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτωθεί 2.229 άνθρωποι και 10.380 είναι οι τραυματίες.

Λόγω των εχθροπραξιών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των μαχητών της Χεζμπολάχ, περίπου 187.000 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια σε άλλες περιοχές του Λιβάνου, ενώ άλλοι 430.000 εκτοπισμένοι πέρασαν τα σύνορα προς τη Συρία.΄

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου κατήγγειλε χθες νέα ισραηλινά πυρά εναντίον θέσης κυανοκράνων από τη Σρι Λάνκα στον νότιο Λίβανο, μία ημέρα μετά τη διπλωματική κατακραυγή που προκλήθηκε από τον τραυματισμό από παρόμοια πυρά δύο Ινδονήσιων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το λιβανικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι “καταδικάζει έντονα τα σκόπιμα και συστηματικά πυρά του ισραηλινού στρατού εναντίον της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), τα τελευταία εκ των οποίων είχαν στόχο (…) τη βάση Σριλανκέζων, προκαλώντας τραυματισμούς”.

Το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI μετέδωσε παράλληλα ότι ένα “ισραηλινό άρμα μάχης Μερκάβα στοχοθέτησε παρατηρητήριο της UNIFIL (…) τραυματίζοντας στρατιώτες του αποσπάσματος της Σρι Λάνκα”.

Νωρίτερα εξάλλου πηγή στον ΟΗΕ είχε δηλώσει στο Reuters ότι οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν σήμερα πυρ εναντίον παρατηρητηρίου της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ UNIFIL στην κύρια βάση της στη Νακούρα του νοτίου Λιβάνου, τραυματίζοντας δύο ανθρώπους.

Η ίδια είχε προσθέσει ότι ισραηλινές δυνάμεις παραβίασαν επίσης την περίμετρο άλλης θέσης της UNIFIL, εναντίον της οποίας είχαν ανοίξει πυρ προχθες, Πέμπτη.

Πάντως, η προσωρινή δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) ανακοίνωσε χθες πως δυο κυανόκρανοι από τη Σρι Λάνκα τραυματίστηκαν κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, εκτιμώντας πως τα πυρά του ισραηλινού στρατού συνιστούν “πολύ μεγάλο κίνδυνο” για τους στρατιώτες της.

Προχθες, Πέμπτη, δύο Ινδονήσιοι κυανόκρανοι τραυματίστηκαν έπειτα από ισραηλινά πυρά στο αρχηγείο της UNIFIL, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή, με τη Ρώμη να φθάνει στο σημείο να μιλήσει για πιθανά “εγκλήματα πολέμου” και το Παρίσι να καλεί σήμερα τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη Γαλλία.

Χθες εκ νέου, αναφέρει η UNIFIL, που έχει αναπτύξει 10.000 άνδρες στον νότιο Λίβανο, στο αρχηγείο αυτό “σημειώθηκαν εκρήξεις για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες” κοντά σε παρατηρητήριο και “δύο κυανόκρανοι τραυματίστηκαν”.

Εξάλλου, “ισραηλινά άρματα μάχης προωθήθηκαν” και “ένας εκσκαφέας του ισραηλινού στρατού προκάλεσε πτώση τμημάτων του προστατευτικού τοίχου μιας θέσης του UNIFIL στο λιβανικό χωριό Λαμπουνέ”, πρόσθεσε.

“Οι ενέργειες αυτές συνιστούν μια πολύ μεγάλη απειλή για τους κυανόκρανους”, ανέφερε ακόμη.

  • Ενας ολοκληρωτικός πόλεμος στον Λίβανο θα πρέπει να αποφευχθεί, λέει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ

Μια κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή συνιστά σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στον Λίβανο, δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στο Λάος ο Γκουτέρες καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις εναντίον προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών που προκάλεσαν τραυματισμούς, λέγοντας ότι τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης θα πρέπει να προστατεύονται, ενώ χαρακτήρισε την επίθεση “παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”.

Από την πλευρά της και η Κίνα “καταδίκασε απερίφραστα” χθες τις επιθέσεις των ισραηλινών στρατευμάτων εναντίον κυανόκρανων της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, που είναι ανεπτυγμένη ανάμεσα στο Λίβανο και το Ισραήλ, ζητώντας τη διενέργεια έρευνας και κάνοντας έκκληση για «αποκλιμάκωση».

«Η Κίνα εκφράζει την έντονη ανησυχία της και καταδικάζει σθεναρά την επίθεση του ισραηλινού στρατού στις θέσεις και τα παρατηρητήρια της UNIFIL», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων Μάο Νινγκ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ καταδίκασε με τη σειρά του τις επιθέσεις αυτές ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να πουλάει όπλα στο εβραϊκό κράτος.

“Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να επικρίνω και να καταδικάσω τις επιθέσεις που πραγματοποιούν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις με στόχο την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο”, δήλωσε έπειτα από συνάντησή του στο Βατικανό με τον πάπα ο Σάντσεθ, η χώρα του οποίου είναι συχνά επικριτική απέναντι στο Ισραήλ στην πρόσφατη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Την “οργή” του για τις επιθέσεις εξέφρασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας από το Ισραήλ να απόσχει από “εχθρικές ενέργειες” εναντίον των κυανόκρανων.

“Η Μόσχα είναι εξοργισμένη από τις ενέργειες του ισραηλινού στρατού. Η ρωσική πλευρά ζητεί (από το Ισραήλ) να απόσχει από τυχόν εχθρικές ενέργειες κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων της UNIFIL που εκτελούν την αποστολή τους στον Λίβανο σύμφωνα με την υπάρχουσα εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εκφράζει τη στήριξή της και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες”, αναφέρει ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

  • Οίκος ευγηρίας επλήγη κατά την επίθεση της Χεζμπολάχ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Ένας οίκος ευγηρίας στην πόλη Χερτσλιά, βόρεια του Τελ Αβίβ, υπέστη σημαντικές ζημιές κατά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, υπογραμμίζει.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντοπίστηκαν στον εναέριο χώρο της περιοχής, λίγα λεπτά αφότου ήχησαν οι σειρήνες συναγερμού.

Ισραηλινά μαχητικά απογειώθηκαν και κατέρριψαν ένα drone, χωρίς να έχει διευκρινιστεί όμως για ποιον λόγο δεν κατέστη δυνατό να αναχαιτιστεί το δεύτερο.

Στην ενημέρωση των IDF, υπογραμμίζεται ότι διερευνώνται οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες επλήγη το κτίριο στην πόλη Χερτσλιά. Στο σημείο ξέσπασε πυρκαγιά, ενώ προκλήθηκε διακοπή της ηλεκτροδότησης σε συνοικίες της πόλης.

  • Ζητά από το Ισραήλ να μην πλήττει θέσεις της UNIFIL στον Λίβανο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι ζητά από το Ισραήλ να μην πλήττει τους κυανόκρανους των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο, όπου συγκρούεται με την οργάνωση Χεζμπολάχ.

Δύο κυανόκρανοι από τη Σρι Λάνκα τραυματίστηκαν χθες από ισραηλινό πλήγμα κοντά στο παρατηρητήριό τους, στον νότιο Λίβανο.

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων: «Ζητάτε από το Ισραήλ να σταματήσει να πλήττει τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ;» ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος συμμετείχε σε μια σύσκεψη στον Λευκό Οίκο με αντικείμενο τις καταστροφές που προκάλεσε ο κυκλώνας Μίλτον, απάντησε: «Ασφαλώς, απολύτως».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-dpa
Τελ Αβίβ, Israel
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Με πληροφορίες από Ynet, Times of Israel
ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa
Βηρυτός, Lebanon
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Νέα Υόρκη, United Nations

Να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων που χρησιμοποιούνται στον Λίβανο και τη Γάζα, ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από τη Σύνοδο των Med9

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: