Ποιός μετατρέπει τον νέο-οθωμανισμό σε … «κανονικότητα»; Στην Αθήνα και τη Λευκωσία να σταματήσουν να αναζητούν νέες υποχωρήσεις στο όνομα της δήθεν …ειρήνης!

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στη Σερβία. Φωτογραφία Recep Tayyip Erdoğan, @RTErdogan




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ, Βρυξέλλες

Η διαχρονική συμπεριφορά της Τουρκίας (στην Κύπρο το 1974, στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ, για το Κουρδικό) καταδεικνύει ότι επιτίθεται στρατιωτικά όταν απέναντί της έχει ένα εντελώς αδύνατο θύμα.

Μια στρατιωτική περιπέτεια χωρίς εξασφαλισμένο επιτυχή αποτέλεσμα, αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για την επιβίωση του τουρκικού καθεστώτος όσο και για την συνοχή της χώρας την επόμενη μέρα.

Στην κορύφωση της πορείας σύγκρουσης της Ελλάδας και της Τουρκίας το 2020, επιβεβαιώθηκε ξανά. Η Τουρκία απέφευγε την γενική σύρραξη, επιδιώκοντας όμως να ακυρώσει τους ελληνικούς σχεδιασμούς στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και να μετατρέψει τις τουρκικές παρανομίες σε «διμερείς διαφορές».

  • Η δύναμη ισχύος της Ελλάδας σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα για προάσπιση της κυριαρχίας και των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, εν ανάγκη με γενική κι ασύμμετρη ανταπόδοση, απέτρεψε τον πόλεμο τότε. Άλλωστε, δόθηκαν πολλές αφορμές στην Τουρκία και θα μπορούσε να δημιουργήσει άλλες τόσες αν επιθυμούσε γενική σύρραξη.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο, υπήρξαν έντονες καταδίκες των τουρκικών παρανομιών. Λόγω και της ευρύτερης αντιδυτικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, διάφορα κράτη (ΗΠΑ, Γερμανία, Σουηδία, Νορβηγία κ.ά.) πάγωσαν την πώληση υπερσύγχρονων αεροσκαφών, υποβρυχίων, πυραύλων…

Το ευνοϊκό περιβάλλον για τα εθνικά δίκαια απέναντι στον τουρκικό νέο-οθωμανισμό ήταν τέτοιο που ως ο διαπραγματευτής της Πολιτικής μου Ομάδας στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Άμυνα και Ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), συμπεριέλαβα πρόνοια για πρώτη φορά και με συντριπτική στήριξη, για καταδίκη των τουρκικών παρανομιών με απαγόρευση πώλησης όπλων στην Τουρκία.

Έκτοτε, η μετάλλαξη στην Αθήνα παραμένει ανεξήγητη και δυστυχώς ζημιογόνα. Καταρχάς, ο αξιόπιστος υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) και προασπιστής των κυριαρχικών δικαιωμάτων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου Νίκος Δένδιας, αντικαταστάθηκε από τον Γιώργο Γεραπετρίτη, εμμονικό οπαδό του κατευνασμού, που για χάριν της … ειρήνης «εξαφάνισε» τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Μάλιστα, στην Τουρκία, απέναντι στον Γεραπετρίτη ανέλαβε ο αιμοβόρος Φιντάν, πρώην επικεφαλής των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών με σωρεία φονικών εγκλημάτων στις … επιδόσεις του!

Έτσι, οι σοβαρές τουρκικές παρανομίες παραμένουν αναλλοίωτες: το Τουρκολυβικό μνημόνιο μοιράζει την Ανατ. Μεσόγειο στο μέσο, διεκδικήσεις για ΑΟΖ ως η Κυπριακή Δημοκρατία να μην υπάρχει, διακηρυγμένη απειλή για «αιτία πολέμου» στο Αιγαίο κ.ά.

Σε πολιτικό επίπεδο, με πρωτοβουλία της Αθήνας που σύρει και την Λευκωσία, ο νέο-οθωμανικός επεκτατισμός πλασάρεται ως μια «διμερής διαφορά» στο πλαίσιο της … κανονικότητας ενώ οι πωλήσεις υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμών προς την Τουρκία ξεκίνησαν με ραγδαία αύξηση και στοχεύουν την Ανατ. Μεσόγειο.

  • Παρεμπιπτόντως, σε ξένο ειδησεογραφικό ιστοχώρο περιγράφονταν οι τουρκικοί εξοπλισμοί και επιδιώξεις, ενώ παραδίπλα ήταν δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη για «επαρκές επίπεδο εμπιστοσύνης» με την Τουρκία!

Σήμερα, με πόλεμο στην Ουκρανία κι άλλο ένα στη Μέση Ανατολή, θα ήταν δυνατόν οι ΗΠΑ να διακυνδυνεύσουν άλλο ένα που θα τινάξει στον αέρα το ΝΑΤΟ; Κι όμως, στο ελληνικό ΥΠΕΞ και στο ΕΛΙΑΜΕΠ αναζητούν νέες υποχωρήσεις στο όνομα της … ειρήνης!

Στην πραγματικότητα, ενώπιον της πλέον ευνοϊκής συγκυρίας δεκαετιών, προωθείται πολιτική αποδοχής του νεο-οθωμανισμού ως «κανονικότητας».

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S και D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η «ειρήνη» του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο: Η κατευναστική πολιτική παραμένει για δεκαετίες η κυρίαρχη στάση Λευκωσίας και Αθήνας απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: