Ακόμη τέσσερα αμερικανικά fund στην Τράπεζα Κύπρου: Πώς αλλάζει η μετοχική της σύνθεση, η «ταυτότητα» των νέων επενδυτών

FILE PHOTO: Πολίτες περιμένουν στην ουρά έξω από υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Aλλάζει σταδιακά το μετοχολόγιο της Τράπεζας Κύπρου, με τη συμμετοχή περισσότερων αμερικανικών επενδυτικών ταμείων. Όπως δείχνουν οι εξελίξεις, η μετοχική δομή αναμένεται να διαφοροποιηθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Αυτά αναφέρει ρεπορτάζ της Θεανώς Θειοπούλου στον «Φιλελεύθερο».

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, τέσσερα νέα long only fund (μακροπρόθεσμοι επενδυτές), τα Fidelity Fund, Millenium Fund, Wellington και Fiera Capital, εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου, αγοράζοντας το 3% των μετοχών από το 9,1% που είχε το επενδυτικό ταμείο CarVal Investors στην Τράπεζα Κύπρου.

Το γεγονός ότι η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου άρχισε να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιάζεται κινητικότητα στη μετοχή, σε μια αγορά που έχει «μεγαλύτερο οικονομικό βάθος» και ρευστότητα και αυτό με τη σειρά του έδωσε ώθηση για αλλαγή του 3% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου.

Η διάθεση μετοχών από την CarVal έγινε με την μέθοδο accelerated book building (πρόκειται για ιδιωτική τοποθέτηση στη χρηματιστηριακή αγορά.

Η διαδικασία του βιβλίου προσφορών ολοκληρώνεται με συνοπτικές διαδικασίες). Μετά τη συναλλαγή, το ύψος της οποίας διαμορφώθηκε στα 56,7 εκατ. ευρώ, η τιμή ορίστηκε στα €4,20 ανά μετοχή, ενώ η Merrill Lynch International και η Jefferies ενήργησαν ως συντονιστές της διαδικασίας πώλησης των μετοχών.

Στο χαρτοφυλάκιο της CarVal απέμεινε ποσοστό 6% της Τράπεζας Κύπρου.

Έχει σημασία ποιοι είναι οι νέοι επενδυτές που πήραν θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου.

Το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Fidellity εδρεύει στη Βοστώνη και είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, αφού διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πρώτη φορά επένδυσε στην Τράπεζα Κύπρου τον Ιανουάριο του 2024, προχωρώντας στην αγορά 310.237 μετοχών της τράπεζας, αξίας $1,09 εκατομμυρίων.

Η Millennium είναι μια αμερικανική εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων, με προσφορά αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου.

Είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εναλλακτικής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, με περισσότερα από 67,9 δισεκατομμύρια δολάρια ενεργητικού υπό διαχείριση από τον Αύγουστο του 2024.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία.

Το Wellington Fund δημιούργησε ένα από τα παλαιότερα αμοιβαία κεφάλαια και Ιδρύθηκε το 1928.

Η Fiera είναι μια καναδική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Μόντρεαλ και έχει γραφεία στην Ευρώπη και την Ασία.

Υπενθυμίζεται ότι η CarVal Investors αλλά και το fund Caius Capital, το οποίο κατέχει ποσοστό περίπου 5,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να διαθέσουν τις μετοχές τους από το καλοκαίρι.

Επίσης, ο εκκαθαριστής της Λαϊκής, Αυγουστίνος Παπαθωμάς, έχει γνωστοποιήσει από τον Ιούλιο του 2024 την πρόθεσή του να προχωρήσει κάποια στιγμή στην πώληση του 4,81% των μετοχών που κατέχει στην Τράπεζα Κύπρου.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αν διατεθεί το 4,81%, το 5,4% και το υπόλοιπο 6% της CarVal Investors, τότε εν ευθέτω χρόνω θα αλλάξει χέρια πάνω από το 16% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου.

ΠΗΓΗ: philenews.com

 

Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν υπάρχει «πρόεδρος της βουλής» στην ψευδοβουλή των κατεχομένων: Επεισοδιακές «ψηφοφορίες» και πολλές αντιδράσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: