Χρήματα σε παρακλάδι της Χεζμπολάχ έστελναν Σύριοι πρόσφυγες στην Κύπρο: Οχτώ συλλήψεις σε Λεμεσό και Πάφο από την αστυνομία μετά από μυστική επιχείρηση

File Photo: Άντρες της κυπριακής αστυνομίας. ΚΥΠΕ




Σε οργάνωση στη Συρία που θεωρείται ως παρακλάδι της Χεζμπολάχ φαίνεται – σύμφωνα με όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία της Αστυνομίας – ότι αποστέλλονταν τα χρήματα από την Κύπρο μέσω ειδικής διαδικασίας.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου η Αστυνομία ενεργώντας αστραπιαία σε μια επιχείρηση που κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, προχώρησε χθες το πρωί στη σύλληψη οκτώ Σύρων προσφύγων, ως υπόπτων για εμπλοκή τους σε χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης.

Εναντίον τους η Αστυνομία διερευνά τα αδικήματα συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και διάπραξη αδικημάτων σε σχέση με τη νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι πέντε Σύροι μεταξύ των οποίων και ένα ζεύγος συνελήφθησαν στη Λεμεσό και οι άλλοι τρεις στην Πάφο.

Όλοι κατέχουν το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας, επειδή κατάγονται από τη Συρία και δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους λόγω της κατάστασης που επικρατεί. Οι συλληφθέντες είναι ηλικίας 28-49 ετών.

Η σύλληψή τους έγινε μετά τη λήψη πληροφοριών προφανώς από ξένες υπηρεσίες, ότι αποστέλλονταν από την Κύπρο χρήματα σε τρομοκρατική οργάνωση που έχει έδρα της τη Συρία.

Έγινε αξιολόγηση των πληροφοριών, εντοπίστηκαν στοιχεία που αφορούσαν τον τρόπο αποστολής των χρημάτων και στη συνέχεια εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης.

Η Αστυνομία εμφανίστηκε χθες φειδωλή ως προς τον τρόπο που αποστέλλονταν τα χρήματα αλλά και γενικότερα για το πώς εμπλέκονται οι οκτώ ύποπτοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», τα χρήματα φαίνεται να αποστέλλονταν μέσω ασύρματου δικτύου και κατέληγαν σε πρόσωπα που σχετίζονται με την τρομοκρατική οργάνωση.

Όλα τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές αξιολογούνται και εξετάζονται ηλεκτρονικοί υπολογιστές και άλλες συσκευές για να διαπιστωθεί κατά πόσον σχετίζονται με τη σοβαρή αυτή υπόθεση.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη υπόθεση που αφορά σε χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης που διερευνάται σε τόση έκταση.

Χθες το πρωί οι οκτώ συλληφθέντες οδηγήθηκαν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφάλειας ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας όπου και ζητήθηκε η κράτησή τους για οκτώ ημέρες.

Οι δικηγόροι των υπόπτων ήγειραν ένσταση στην κράτησή τους και μετά από μακράν αντεξέταση του ανακριτή της υπόθεσης, το Δικαστήριο αποδέχτηκε το αίτημα της Αστυνομίας, ωστόσο εξέδωσε διάταγμα κράτησης και των οκτώ συλληφθέντων για έξι ημέρες. Οι ύποπτοι αρνούνται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε πως μετά από την εξασφάλιση πληροφοριών, η Δύναμη προχώρησε στη σύλληψη οκτώ προσώπων, μίας γυναίκας και επτά ανδρών, που διέμεναν σε Λεμεσό και Πάφο.

Όπως ανέφερε, τα πρόσωπα φαίνεται να εξασφάλισαν χρήματα και χρηματοδοτούσαν συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση που βρίσκεται σε τρίτη χώρα.

Ο κ. Ανδρέου κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφορία ότι τα πρόσωπα αυτά θα προχωρούσαν σε οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια εντός της επικράτειας της Κύπρου ή αλλού.

«Τα αδικήματα αφορούν τη χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης σε τρίτη χώρα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διερευνά το ΤΑΕ Αρχηγείου σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες, τα χρήματα που φέρονται να αποστέλλονταν στη Συρία προέρχονται από εισφορές Σύρων που διαμένουν στην Κύπρο, ενώ εξετάζεται και πληροφορία που παραπέμπει και σε άλλους τρόπους απόκτησης χρημάτων, γι’ αυτό και στις έρευνες έχει εμπλακεί και η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών.

Για την υπόθεση ενημερώθηκαν χθες ο αρμόδιος για την Αστυνομία υπουργός και ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος ανέφερε ότι σ’ αυτό το στάδιο η υπόθεση τυγχάνει χειρισμού από την Αστυνομία.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ενημερώθηκε χθες μετά τη σύλληψη των οκτώ Σύρων προσφύγων. Αναμένεται ότι μετά που θα προχωρήσουν οι έρευνες η υπόθεση θα οδηγηθεί στη Νομική Υπηρεσία για αξιολόγηση του υλικού που έχει συγκεντρωθεί, η μαρτυρία που υπάρχει και θα ληφθούν αποφάσεις.

Σε μια προσπάθεια για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβαινε, δεν αποκλείεται να ζητηθεί και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών υπόπτων καθώς και να αναζητηθεί η διαδρομή των χρημάτων.

Οι έρευνες βρίσκονται στο αρχικό στάδιο και γι’ αυτό θα εξεταστούν όλα τα τεκμήρια που παραλήφθηκαν και θα ανακριθούν οι ύποπτοι ώστε να ακουστεί και η δική τους εκδοχή.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Το ρόλο – κλειδί της Κύπρου ως παράγοντα σταθερότητας αναδεικνύει η σημερινή Σύνοδος της MED 9 στην Πάφο: Στην κορυφή της ατζέντας ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και το μεταναστευτικό

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: