Επισκόπηση κυπριακού Τύπου: Η επαναφορά του μηδενικού ΦΠΑ, η σύλληψη Σύρων για τρομοκρασία και ο νέος Γενικός Ελεγκτής στα σημερινά πρωτοσέλιδα

File Photo Τίτλοι των εφημερίδων της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Η επαναφορά του μέτρου μηδενικού ΦΠΑ για ορισμένα προϊόντα από την Κυβέρνηση, η σύλληψη οκτώ Σύρων για διασύνδεση με τρομοκρατικές οργάνωση και η συνάντηση του νέου Γενικού Ελεγκτή με τον Γενικό Εισαγγελέα είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του Τύπου την Παρασκευή.

«Ξαναφέρνουν ΦΠΑ 0% αλλά και πάλι οριζόντια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της η «Αλήθεια», αναφέροντας ότι υπό την πίεση των πολιτών για την ακρίβεια, η Κυβέρνηση υποχρεώθηκε να επαναφέρει το μέτρο για μηδενικό ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα, όχι όμως στοχευμένα. Αλλού αναφέρει ότι επιχειρείται διαμελισμός και συρρίκνωση της ΑΗΚ μέσω προτάσεων για αποξένωση του δικτύου και εμποδίων στην ανάπτυξη της Αρχής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συνελήφθησαν οκτώ Σύροι για χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Ξαναζεσταμένο φαγητό το “νέο” πακέτο στήριξης» και γράφει ότι μετά την κριτική επανέρχεται ο μηδενικός ΦΠΑ σε μικρό όμως αριθμό προϊόντων. Αλλού αναφέρεται στη σύλληψη οκτώ Σύρων για διερευνώμενη διασύνδεσή τους με τρομοκρατική οργάνωση που δρα στη χώρα τους. Σε άλλο θέμα γράφει για εκατέρωθεν υποσχέσεις για «άψογη» συνεργασία και σεβασμό στο Σύνταγμα από Γενικό Εισαγγελέα και νέο Γενικό Ελεγκτή στην πρώτη τους συνάντηση.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα του, υπό τον τίτλο «Χρήματα σε παρακλάδι της Χεζμπολάχ» γράφει για τη σύλληψη οκτώ Σύρων σχετικά με υπόθεση χρηματοδότησης τρομοκρατικής οργάνωσης στη Συρία. Σε άλλο θέμα προβάλλει τη σημερινή σύνοδο MED9 στην Πάφο και τα οφέλη που συνεπάγεται για την Κύπρο. Αλλού γράφει ότι η Κυβέρνηση δίνει 195 δικαστικές μάχες και ότι σύμφωνα με την έκθεση Δημοσιονομικών Κινδύνων οι αποζημιώσεις που διεκδικούν ιδιώτες μέσω αγωγών ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

«Η ακρίβεια σε ανοδική πορεία, η κυβέρνηση σε πλήρη σύγχυση», τιτλοφορεί το κύριο θέμα της η «Χαραυγή», και γράφει ότι υπό την πίεση της κοινωνίας η Κυβέρνηση έκανε πίσω για κάποια προϊόντα, επιμένει όμως στις υψηλές τιμές καυσίμων και ηλεκτρισμού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι επιδιώκεται μαρασμός και ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ αναφορικά με προωθούμενο σχέδιο για αποξένωση του δικτύου από το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Αρχής. Αλλού γράφει ότι επιδιώκεται η δημιουργία κινητής μονάδας αφαλάτωσης στην Πέγεια τη στιγμή που καταργήθηκε αντίστοιχη μεταξύ Κουκλίων και Μανδριών το 2017.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Προς επιστροφή ο μηδενικός ΦΠΑ σε βασικά αγαθά», γράφει για τα μέτρα κατά της ακρίβειας που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση και τον μηδενισμό του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία διερευνά τον θάνατο ηλικιωμένου άνδρα που ρυμουλκήθηκε από αυτοκίνητο καθήμενος σε ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη συνάντηση του νέου Γενικού Ελεγκτή με τον Γενικό Εισαγγελέα και την πρόθεσή τους να εμπλακούν σε διάλογο.

«Αντεργατικό ντελίριο από το ΔΗΣΥ», τιτλοφορεί το κύριο θέμα της η εβδομαδιαία «Γνώμη» η οποία γράφει για ξέσπασμα βουλευτή του κόμματος εναντίον μισθολογικών αυξήσεων και της βελτίωσης των όρων απασχόλησης των εργαζομένων. Αλλού γράφει για κινήσεις πανικού από την Κυβέρνηση, η οποία, όπως αναφέρει, αναγκάζεται να εξαγγείλει μέτρα για να καταλαγιάσει η λαϊκή δυσφορία. Σε άλλο θέμα γράφει για την επιστροφή Κύπριου προπονητή στην Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου μετά από 7 χρόνια με ξένους προπονητές.

Το επίσης εβδομαδιαίο «Ποντίκι» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα «Κυπριακό: αγωνία για ένα δείπνο που κρύβει παγίδες» και γράφει για διάσταση απόψεων μεταξύ όσων διάκεινται θετικά έναντι της συνάντησης στη Νέα Υόρκη και όσων τηρούν μια πιο αρνητική στάση. Σε άλλο σημείο γράφει πως η Interpol ζητά βοήθεια για την επίλυση 46 ανεξιχνίαστων υποθέσεων δολοφονημένων γυναικών. Αλλού προβάλλει εκτιμήσεις του επικεφαλής της CIA σχετικά με την πιθανότητα ολοκληρωτικής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Η Κύπρος παράγοντας σταθερότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενόψει της Συνόδου ηγετών των μεσογειακών χωρών (MED9)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: