Τελευταία εξέλιξη: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε “πορεία κατανόησης” των ισραηλινών σχεδίων: Επίκειται η απάντηση της Ιερουσαλήμ εναντίον της Τεχεράνης…

epa11653127 People gather in front of a damaged building after an Israeli military strike at the Nuwayri area in Beirut, Lebanon, 10 October 2024. EPA, WAEL HAMZEH




Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάιντεν και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου “πλησίασαν σε μια κατανόηση σχετικά με το εύρος των σχεδιαζόμενων αντιποίνων του Ισραήλ κατά του Ιράν” κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας την Τετάρτη.

Τα παραπάνω δήλωσαν στην ιστοσελίδα Axios (ρεπορτάζ Barak Ravid) τρεις Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Γιατί έχει σημασία: Η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν αποδέχεται ότι το Ισραήλ θα εξαπολύσει σύντομα μια μεγάλη επίθεση κατά του Ιράν, αλλά φοβάται ότι μερικά χτυπήματα σε ορισμένους στόχους θα μπορούσαν να κλιμακώσουν δραματικά τον περιφερειακό πόλεμο.

Τα τρέχοντα σχέδια εξακολουθούν να είναι λίγο πιο επιθετικά από ό,τι θα ήθελε ο Λευκός Οίκος, δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ωστόσο, μετά την τηλεφωνική συνομιλία του κ. Μπάιντεν με τον Νετανιάχου, ένας αμερικανός αξιωματούχος είπε: «Κινόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση». Ένας άλλος αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση ήταν λίγο λιγότερο νευρική για τα σχέδια του Ισραήλ μετά το τηλεφώνημα.

Ο ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε επίσης ότι τα χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ σχετικά με τη φύση και το εύρος της επίθεσης έχουν μειωθεί.

Παρασκηνιακά: Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η κλήση Μπάιντεν-Νετανιάχου ήταν το αποκορύφωμα σχεδόν δύο εβδομάδων διαβουλεύσεων μεταξύ της αμερικανικής και της ισραηλινής κυβέρνησης από τότε που το Ιράν εκτόξευσε περίπου 180 πυραύλους κατά του στο Ισραήλ σε μια επίθεση που σε μεγάλο βαθμό αποτράπηκε.

Την Τετάρτη, πριν από τη συνομιλία μεταξύ του κ. Μπάιντεν και του Νετανιάχου, πραγματοποιήθηκε ξεχωριστή επικοινωνία μεταξύ του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και του Ισραηλινού υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η τηλεφωνική κλήση των Sullivan και Dermer ήταν η πιο λεπτομερής συζήτηση μέχρι σήμερα μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ όσον αφορά τα σχέδια του Ισραήλ.

Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου επιβεβαίωσαν ορισμένες από τις συμφωνίες που κατέληξαν ο Σάλιβαν και ο Ντέρμερ στην κλήση τους, λένε ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συνήλθε το βράδυ της Πέμπτης, τοπική ώρα, για ενημέρωση σχετικά με τα σχέδια επίθεσης στο Ιράν και για τις συμφωνίες με την κυβέρνηση Μπάιντεν, λένε Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας φαίνεται ότι θα εξουσιοδότησε τον Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant να καθορίσουν το χρόνο της επίθεσης.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο εργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ για τα αντίποινα κατά του Ιράν συνεχίστηκαν την Πέμπτη και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

Ο Gallant μπορεί να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να συνεχίσει τις συζητήσεις με τον Sullivan και τον υπουργό Άμυνας Lloyd Austin, αναφέρει ο ιστότοπος.

Η πιο κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία; Αναμένεται με αγωνία η συζήτηση μεταξύ των υπουργών Άμυνας των ΗΠΑ και του Ισραήλ σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: