Ελληνικά μαχητικά F-16 στην άσκηση «ΙΡΙΣ – 2024» στην Κύπρο: Εικονικές προσβολές και βομβαρδισμοί επίγειων στόχων στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού [photos]

Εικόνα από την άσκηση “ΙΡΙΣ-2024” στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού. Photo: gov.cy – ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ




Με συμμετοχή, πρώτη φορά από το 2019, ζεύγους μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, πραγματοποιήθηκε η άσκηση «ΙΡΙΣ – 2024» τελική φάση της Διακλαδικής Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΙΡΙΣ – 2024», που πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού.

Τα ελληνικά μαχητικά συμμετείχαν σε αποστολή βομβαρδισμού επίγειων στόχων, εκτελώντας εικονικές προσβολές εντός του Πεδίου Βολής.

Δείτε φωτογραφίες από την άσκηση ΕΔΩ:

Σε χαιρετισμό του ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, διαβεβαίωσε ότι η Εθνική Φρουρά ενώ παραμένει προσηλωμένη στην αποστολή της, με ετοιμότητα αντιμετώπισης του εχθρού που κατέχει έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παράλληλα ενισχύει τις περιφερειακές αμυντικές συνεργασίες, συμβάλλοντας στην διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και πέρα από αυτή.

Η άσκηση, είπε, «αποτελεί το επιστέγασμα μιας σειράς ασκήσεων και δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν στις 8 Οκτωβρίου και ολοκληρώνονται σήμερα, και μέσω των οποίων εξετάστηκε πλήθος σεναρίων δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον νυχτερινό αγώνα, δοκιμάζοντας με απόλυτη επιτυχία μέρος των δυνατοτήτων μας. Το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης του προσωπικού μας αποδείχθηκε στην πράξη, με την ακρίβεια των ενεργειών, καθώς και τον όγκο, την πειθαρχία και την ευστοχία των πυρών, επιβεβαιώνοντας την απόλυτη ικανότητα ανταπόκρισης του στις απαιτήσεις του σύγχρονου πεδίου της μάχης».

  • Πρόσθεσε ότι «η επιτυχής διεξαγωγή της άσκησης, κατέδειξε την ικανότητα να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε πρόκληση, με το προσωπικό και τα μέσα που τώρα διαθέτουμε, και τα οποία με τις άοκνες προσπάθειες και την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας, διατηρούνται σε υψηλά ποσοστά διαθεσιμότητας».

Η στελέχωση συνέχισε «με νέο έμψυχο δυναμικό και η συνεχής εκπαίδευση του, η προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων, καθώς και η διαρκής αναβάθμιση των συνεργασιών και οι συνεκπαιδεύσεων με προσωπικό Ενόπλων Δυνάμεων άλλων Κρατών, προδιαγράφουν ευοίωνο μέλλον, διατηρώντας την Εθνική Φρουρά ισχυρή δύναμη αποτροπής και ισχυρό εργαλείο για την υλοποίηση των πολιτικό – στρατιωτικών επιδιώξεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναδεικνύοντας την σε αξιόπιστο παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην εγγύς και ευρύτερη περιφέρεια».

Όπως είπε ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, «η σημερινή τελική φάση, επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο την παρούσα επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΦ ημέρα και νύχτα, με την αποτελεσματική αξιοποίηση των ανθρώπινων και υλικών πόρων που μας εμπιστεύεται η Πολιτεία και παρείχε εχέγγυα για την διαρκή μελλοντική αναβάθμιση των δυνατοτήτων μας σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας».

Απευθυνόμενος στους Ακόλουθους Άμυνας και εκπροσώπους φίλων χωρών  που παρακολούθησαν την άσκηση, ο Αντιστράτηγος σημείωσε ότι «προσπάθεια μας είναι η αναβάθμιση των επιχειρησιακών δεξιοτήτων του προσωπικού, των διαδικασιών, καθώς και της μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς, ώστε να πετύχουμε την ευκολία στη διαλειτουργικότητα μας με φίλους και συμμάχους».

  • Οι απειλές και οι προκλήσεις ασφαλείας στην ευαίσθητη περιοχή μας, αυξάνονται διαρκώς, είπε και πρόσθεσε πως «δεν χωρά αμφιβολία ότι μόνο σε συνεργασία με φίλες χώρες και εταίρους γινόμαστε ισχυρότεροι και η δύναμή μας πηγάζει από την ενότητα και τη συλλογική δράση».

Αυτή η ισχύς, ανέφερε «μάς επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε τις τρέχουσες προκλήσεις με σιγουριά και να είμαστε έτοιμοι και καλύτερα προετοιμασμένοι για το απρόβλεπτο και αβέβαιο μέλλον. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, η Εθνική Φρουρά, ενώ παραμένει προσηλωμένη στην αποστολή της, με ετοιμότητα αντιμετώπισης του εχθρού που κατέχει έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παράλληλα ενισχύει τις περιφερειακές αμυντικές συνεργασίες, συμβάλλοντας στην διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και πέρα από αυτήν».

Στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ συνεχάρη και ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην άσκηση ενώ ιδιαίτερα συγχαρητήρια έδωσε «στην Ομάδα του ΤΕΘ Σάμου, που έφτασε από την Ελλάδα και συνασκήθηκε κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες με τους Εθνοφύλακες της 1η Μ/Κ Ταξιαρχία Πεζικού. Τα συγχαρητήρια έχουν διπλή σημασία καθώς παράλληλα με την άσκηση, μέρος του προσωπικού μας συμμετέχει στην υποβοήθηση υποδοχής και αναχώρησης πολιτών στα λιμάνια και αεροδρόμια, στο ΚΣΕΔ και στις εγκαταστάσεις προσωρινής φιλοξενίας της Εθνικής Φρουράς» σημείωσε.

Ταυτόχρονα είπε «ένα άλλο σημαντικό μέρος ενισχύει την Αστυνομία στην ασφάλεια ζωτικών εγκαταστάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ σε εξέλιξη είναι και η ετοιμότητα παροχής διευκολύνσεων σε φίλες χώρες στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται λόγω της επιδείνωσης των συγκρούσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Εξάλλου σε ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) αναφέρεται ότι «από τις 8 μέχρι και τις 10 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΙΡΙΣ – 2024», με την συμμετοχή του συνόλου του προσωπικού και μέσων της ενεργού δυνάμεως της Εθνικής Φρουράς. Αντικειμενικός σκοπός της ΤΑΜΣ «ΙΡΙΣ – 2024»  ήταν η ανάπτυξη μέρους  των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Σχηματισμών, Διοικήσεων και Τακτικών Συγκροτημάτων και η υλοποίηση σεναρίων που προσομοιάζουν πραγματικές συνθήκες».

Προστίθεται ότι «ειδικότερα, εξετάστηκαν αντικείμενα που αφορούσαν στην εκτέλεση συνδυασμένων και διακλαδικών επιχειρήσεων, για αντιμετώπιση τόσο συμβατικών όσο και ασύμμετρων απειλών».

Η άσκηση ολοκληρώθηκε σήμερα Πέμπτη «με τη διεξαγωγή της τελικής φάσης στο Πεδίο Ασκήσεων Καλού Χωρίου η οποία περιλάμβανε εξέταση σεναρίων αμυντικών και επιθετικών επιχειρήσεων. Το σχεδιασμό και εκτέλεση της τελικής φάσης, είχε η ΧΧ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία Πεζικού, με την συμμετοχή και υποστήριξη προσωπικού και μέσων, λοιπών Σχηματισμών και Διοικήσεων της Εθνικής Φρουράς».

Σημειώνεται ότι «της τελικής φάσης, προηγήθηκαν σε άλλα Πεδία Ασκήσεων ασκήσεις μικρότερης κλίμακας από τους λοιπούς Σχηματισμούς και Διοικήσεις, κατά τις οποίες εξετάστηκαν αντίστοιχα σενάρια, ενώ σε μέρος αυτών συμμετείχε Ομάδα Εθνοφυλάκων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Ταυτόχρονα, «στον τομέα των αεροπορικών επιχειρήσεων αναπτύχθηκε το σύστημα αεράμυνας από τη Διοίκηση Αεροπορίας ενώ, στο θαλάσσιο χώρο, η Διοίκηση Ναυτικού υλοποίησε σενάρια αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών από τα Πολεμικά Πλοία, επιχειρήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης από τις Επάκτιες Συστοιχίες και ειδικές επιχειρήσεις από τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών. Εξετάστηκαν επίσης, σενάρια εκτέλεσης ειδικών επιχειρήσεων διείσδυσης από αέρος και ρίψης αλεξιπτωτιστών από Τμήματα της Διοίκησης Καταδρομών».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «κατά την εκτέλεση της τελικής φάσης, πέραν των Μονάδων της Εθνικής Φρουράς, συμμετείχε ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε αποστολή βομβαρδισμού επίγειων στόχων, εκτελώντας εικονικές προσβολές εντός του Πεδίου Βολής».

Την τελική φάση της άσκησης, παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Άμυνας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, ο  Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, η Ιεραρχία του ΓΕΕΦ και αντιπροσωπείες στελεχών,  εκπρόσωποι κρατικών φορέων, υπηρεσιών και τοπικών αρχών, αξιωματικοί εν αποστρατεία, αντιπροσωπείες εφέδρων και εθνοφυλάκων καθώς και Ακόλουθοι Άμυνας, παρατηρητές και άλλοι εκπρόσωποι φίλων χωρών.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΒΑ

Στην Πάφο την Παρασκευή η 11η Σύνοδος Κορυφής MED9: Προσκεκλημένοι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: