ΟΗΕ: «Έγκλημα πολέμου» η καταστροφή του συστήματος υγείας της Γάζας – Διεθνής Αμνηστία: «Παραπλανητικές» εντολές εκκένωσης του Ισραήλ στο Λίβανο

Palestinians inspect the site of an Israeli air strike on two civilian vehicles that killed at least six people in the Khan Younis refugee camp, southern Gaza Strip, 09 October, 2024. EPA/HAITHAM IMAD




Η Διεθνής Ανεξάρτητη Επιτροπή Έρευνας των Ηνωμένων Εθνών σε έκθεσή της, κάνοντας λόγο για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», κατηγορεί το Ισραήλ ότι σκοπίμως στοχεύει εγκαταστάσεις υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ έχει βασανίσει και σκοτώσει ιατρικό προσωπικό.

«Το Ισραήλ εφαρμόζει μια συντονισμένη πολιτική καταστροφής του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας στο πλαίσιο της ευρύτερης επίθεσής του στη Γάζα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση της η Επιτροπή.

Η χώρα «διαπράττει εγκλήματα πολέμου και το έγκλημα της εξόντωσης (έγκλημα κατά της ανθρωπότητας) με ανελέητες και εσκεμμένες επιθέσεις σε ιατρικό προσωπικό και εγκαταστάσεις», πρόσθεσε η Επιτροπή. Το Ισραήλ επίσης κατηγορείται για στοχοθέτηση και πλήγματα κατά ιατρικών οχημάτων και περιορισμό των αδειών σε ασθενείς να εγκαταλείψουν την υπό απόλυτο αποκλεισμό και πολιορκία Λωρίδα της Γάζας.

«Ειδικά τα παιδιά έχουν υποστεί το κύριο βάρος αυτών των επιθέσεων, υποφέροντας τόσο άμεσα όσο και έμμεσα από την κατάρρευση του συστήματος υγείας», δήλωσε η πρώην Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι. Η έκθεση της Επιτροπής θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 30 Οκτωβρίου.

Ως παράδειγμα, η έκθεση αναφέρει τον θάνατο μιας Παλαιστίνιας κοπέλας, της Χιντ Ραζάμπ, τον Φεβρουάριο μαζί με μέλη της οικογένειάς της και δύο γιατρούς που ήρθαν για να τη σώσουν, δεχόμενοι ισραηλινά πυρά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) πάνω από 10.000 ασθενείς θα πρέπει για ιατρικούς λόγους να απομακρυνθούν επειγόντως από τη Γάζα, μετά το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο τον Μάιο.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας τονίζει ότι σχεδόν 1.000 γιατροί σκοτώθηκαν στη Γάζα τον περασμένο χρόνο σε αυτό που ο ΠΟΥ χαρακτήρισε «αναντικατάστατη απώλεια και τεράστιο πλήγμα στο σύστημα υγείας».

Αποτελούμενη από τρία μέλη αυτή η Επιτροπή, που συγκροτήθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Μάιο του 2021 για τη διερεύνηση φερόμενων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, δίνει στη δημοσιότητα τη δεύτερη έκθεσή της μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου 2023, που πυροδοτήθηκε από τη φονική επίθεση μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ εκείνη την ημέρα.

Η έκθεση κάνει λόγο επίσης για κακομεταχείριση Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ και των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, κατηγορώντας τόσο το Ισραήλ όσο και τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες για «βασανιστήρια» και για σεξουαλική βία.

Το Ισραήλ είχε κατηγορήσει την Επιτροπή για «συστηματική διάκριση» εναντίον του και απέρριψε κατηγορηματικά τα ευρήματα της έκθεσης του Ιουνίου. Σε εκείνη την έκθεση η Επιτροπή κατηγορούσε το Ισραήλ για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένου αυτού της «εξόντωσης» στη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι μαχητές της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και ότι οι μαχητές επιχειρούν υπό την κάλυψη κατοικημένων περιοχών, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών κατοικιών, σχολείων και νοσοκομείων, με το εβραϊκό κράτος να διαμηνύει ότι θα βομβαρδίσει τους μαχητές όπου και αν βρίσκονται, ενώ λέει επίσης ότι προσπαθεί να μην βλάψει αμάχους. Η Χαμάς αρνείται ότι κρύβει μαχητές, όπλα και θέσεις διοίκησης μεταξύ αμάχων.

Μαζική μετακίνηση αμάχων στο νότιο Λίβανο

Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της ότι οι εντολές εκκένωσης του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο μπορεί να οδηγήσουν σε μια «μαζική μετακίνηση» του πληθυσμού και κατήγγειλε τις «παραπλανητικές» προειδοποιήσεις για τα νότια προάστια της Βηρυτού, το προπύργιο της Χεζμπολάχ.

«Οι ισραηλινές εντολές για τον νότιο Λίβανο καλύπτουν μεγάλες γεωγραφικές ζώνες και εκφράζονται φόβοι ότι εκδόθηκαν για μια μαζική μετακίνηση» υποστηρίζει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Πρόσθεσε ότι φοβάται πως «το μεγαλύτερο μέρος του άμαχου πληθυσμού θα εκτοπιστεί» στον νότο, στη μεθόριο με το Ισραήλ, όπου οι Ισραηλινοί στρατιώτες πολλαπλασιάζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις τους, με τη στήριξη των καταστροφικών αεροπορικών βομβαρδισμών.

Για τα νότια προάστια της Βηρυτού, όπου οι βομβαρδισμοί είναι πλέον καθημερινοί, η επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας Ανιές Καλαμάρ έκανε λόγο για «ανεπαρκείς» εντολές εκκένωσης. Ορισμένες συνοδεύονταν από «παραπλανητικούς χάρτες» και μοιράστηκαν πολύ αργά: «μία φορά, λιγότερο από 30 λεπτά πριν από τα πλήγματα, μέσα στη νύχτα και στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης», ενώ οι κάτοικοι κοιμούνταν και υπήρχαν ελάχιστες πιθανότητες να τις δουν.

Μόνο την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση 118 κοινοτήτων στον νότιο Λίβανο. Μεταξύ αυτών ήταν και το χριστιανικό χωριό Αΐν Έμπελ, που δεν έχει καμία γνωστή σχέση με τη σιιτική Χεζμπολάχ, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας το Ισραήλ να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους για τους αμάχους, όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχουν εκδοθεί εντολές εκκένωσης από το Ισραήλ για το ένα τέταρτο του λιβανέζικου εδάφους.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα Υόρκη, Ηνωμένα Έθνη
Βηρυτός, Λίβανος

Το Ισραήλ «καθαρίζει» τη Χεζμπολάχ κι οι Αμερικανοί βλέπουν τη μεγάλη ευκαιρία για έναν άλλο Λίβανο * Επαφές Μπλίνκεν με Άραβες ηγέτες για νέα λιβανέζικη ηγεσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: