Και δεν ήταν το χειρότερο σενάριο: Η Φλόριντα μετρά πληγές από την εφιαλτική επέλαση του Μίλτον: 125 ανεμοστρόβιλοι, 4 νεκροί, πλημμύρες και καταστροφές, χωρίς ρεύμα 3,3 εκ. σπίτια [videos]

epa11651243 People inspect a stranded sailboat at the Marina Jack as the town prepares for Hurricane Milton in Oyster Bay, Sarasota, Florida, USA, 09 October 2024. EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH




Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κομητεία Σεντ Λούσι καθώς ο κυκλώνας Μίλτον πλήττει τη Φλόριντα από τη νύχτα, μετέδωσε σήμερα το CNN, επικαλούμενο αξιωματούχους της κομητείας, σε νεότερο προσωρινό απολογισμό από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα.

Ο κυκλώνας ισοπέδωσε ένα κτίριο που στέγαζε μια κοινότητα συνταξιούχων στην κομητεία, δήλωσε ο τοπικός σερίφης στο CNN.

Ο κυκλώνας Μίλτον διασχίζει σήμερα τη Φλόριντα των ΗΠΑ και, μολονότι υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 1 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, παραμένει πολύ επικίνδυνος, προκαλώντας κατά το πέρασμά του ανεμοστρόβιλους, πλημμύρες, καταστρέφοντας σπίτια και αφήνοντας 3,3 εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, μόλις δύο εβδομάδες μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ελίν.

  • Ο Μίλτον έφτασε στο Σιέστα Κι της Φλόριντα ως καταιγίδα κατηγορίας 3 και υποβαθμίστηκε περίπου στις 8.00 το πρωί (ώρα Ελλάδος σε κατηγορία 1. 

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ, ο Μίλτον έχει ολοκληρώσει τη διέλευση του από τη Φλόριντα και κινείται πλέον ανοικτά των ανατολικών ακτών της. Ωστόσο, εξακολουθεί να δημιουργεί ισχυρούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις στην ανατολική και κεντρική Φλόριντα.

  • Πάνω από 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις στη Φλόριντα έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι βρίσκονται σε καταφύγια, ενώ οι αρχές απηύθυναν νέες δραματικές εκκλήσεις στους κατοίκους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές έχουν προκληθεί στην κομητεία Σεντ Λούσι, όπου υπάρχουν και αναφορές για νεκρούς. Το γραφείο του σερίφη στην κομητεία, που βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Φλόριντα, επιβεβαίωσε στο BBC ότι υπήρξαν περισσότεροι από ένας θάνατοι στην κοινότητα.

«Είχαμε πολλαπλούς ανεμοστρόβιλους που έπεσαν σε αυτήν την κοινότητα και χάσαμε ζωές», δήλωσε ο σερίφης  χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Οι αρχές της Φλόριντα περιμένουν το πρώτο φως της ημέρας για να εκτιμήσουν την ακριβή έκταση των ζημιών.

Τάμπα: Δεν ήταν το χειρότερο σενάριο

Η περιοχή του κόλπου της Τάμπα απέφυγε τις πιο καταστροφικές προβλέψεις για κύμα καταιγίδας από τον τυφώνα Μίλτον, καθώς η καταιγίδα ταλαντεύτηκε νότια πριν από την στεριά, δήλωσε ο κυβερνήτης Ρον Ντε Σάντις.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η καταιγίδα ήταν σημαντική, αλλά ευτυχώς, αυτό δεν ήταν το χειρότερο σενάριο», είπε .

Οι πιο σημαντικές άμεσες επιπτώσεις ήταν διακοπές ρεύματος που επηρέασαν περισσότερους από τρία εκατομμύρια πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας και πλημμύρες από τεράστιες ποσότητες βροχής.




 

Η πρόβλεψη για το υπόλοιπο της ημέρας

Το μάτι του Μίλτον  απέχει περίπου 50 μίλια από την ακτή του Ατλαντικού της Φλόριντα, αλλά η βροχή, ο άνεμος και η καταιγίδα συνεχίζονται.

Ισχυρές βροχοπτώσεις και οι ισχυρότατοι άνεμοι της καταιγίδας σφυροκοπούν την ανατολική ακτή της Φλόριντα από νότια της παραλίας Ντεϊτόνα μέχρι την περιοχή Σαιν Λούσι. Ριπές ανέμων 60 έως 70 mph εξακολουθούν να χτυπούν τις κοντινές ακτές.

Η πλειονότητα της βροχής του Μίλτον θα σταματήσει σήμερα το πρωί [τοπική ώρα], αλλά μερικές βροχές κοντά στην ανατολική ακτή μπορεί να παραμείνουν μέχρι νωρίς το απόγευμα.

Πλημμύρες με κύμα καταιγίδας πολλών είναι επίσης σε εξέλιξη κατά μήκος της βορειοανατολικής ακτής και σε περιοχές της παράκτιας Τζόρτζια. Τα ύψη των κυμάτων έχουν αρχίσει να υποχωρούν κατά μήκος της δυτικής ακτής.

Ο Μίλτον θα κατευθυνθεί μακρύτερα πάνω από τον Ατλαντικό κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά οι συνθήκες ισχυρού αέρα θα επιμείνουν σε μεγάλο μέρος της χερσονήσου της Φλόριντα – ειδικά για τις ανατολικές παράκτιες περιοχές.

Θαλασσοταραχή και επικίνδυνα θαλάσσια κύματα θα παραμείνουν το Σαββατοκύριακο σε μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής ακτής του Ατλαντικού.

 

 Mε πληροφορίες από CNN/Reuters/AFP

Στο “πιάτο” του κ. Μπάιντεν και του Νετανιάχου βρέθηκαν το Ιράν, ο Λίβανος και η Γάζα: Οι νουθεσίες του Αμερικανού Πλανητάρχη στον ανυπάκουο Μπίμπι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: