Ενας έφηβος από το Νεπάλ συνέτριψε το ρεκόρ ανάβασης στις υψηλότερες κορυφές του πλανήτη* Και μεταφέρει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για τους Σέρπα [video]

Ο 18χρονος Νεπαλέζος/ Φωτογραφία: Seven Summit Treks HANDOUT/ EPA




Ένας 18χρονος από το Νεπάλ κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ του νεότερου ορειβάτη που κατάφερε να ανέβει στις 14 υψηλότερες κορυφές της Γης.

Ο νεαρός σέρπα Νίμα Ρίντζι έφτασε στην κορυφή του όρους Shishapangma του Θιβέτ περίπου στις 06:05 τοπική ώρα την Τετάρτη. Αυτή του η κατάκτηση τον κατέστησε τον τελευταίο από τους μόλις δεκάδες ανθρώπους που έχουν ανεβεί σε όλες τις «οκτώ χιλιάδες» κορυφές του κόσμου – τα 14 βουνά που η Διεθνής Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης (UIAA) αναγνωρίζει ότι βρίσκονται πάνω από 8.000 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Ο Σέρπα, ο οποίος άρχισε να σκαρφαλώνει σε βουνά μεγάλου υψομέτρου σε ηλικία 16 ετών, ανέβηκε και στις 8.000 μέσα σε 740 ημέρες.

Έφτασε στην κορυφή του Manaslu του Νεπάλ, του όγδοου ψηλότερου βουνού στον κόσμο, στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 – λίγο μετά τις απολυτήριες εξετάσεις του.

An undated handout photo made available by Seven Summit Treks shows teenage Nepalese mountaineer Nima Rinji Sherpa posing for a photo at a camp during one of his expeditions in Nepal. EPA/Seven Summit Treks HANDOUT

Η ανάβαση που έσπασε το ρεκόρ την Τετάρτη σηματοδότησε την τελευταία σε μια μακρά λίστα διακρίσεων για τον Νίμα Ρίντζι, ο οποίος είναι επίσης ο νεότερος ορειβάτης στον κόσμο που έχει ανεβεί στα βουνά των Ιμαλαΐων G1 και G2, ο νεότερος ορειβάτης που έχει ανεβεί στο Nanga Parbat του Κασμίρ και ο νεότερος ορειβάτης που έχει ανεβεί τόσο στο Έβερεστ όσο και στο κοντινό Lhotse μέσα σε 10 ώρες.

Στεκόμενος στην κορυφή του όρους Shishapangma το πρωί της Τετάρτης, όμως, μια άλλη φιλοδοξία ζωής ήταν μπροστά στο μυαλό του 18χρονου: να καταρρίψει το στερεότυπο των Σέρπα ως απλών βοηθών για ξένους ορειβάτες στις αναβάσεις τους.

«Αυτή η κατάκτηση δεν είναι μόνο το αποκορύφωμα του προσωπικού μου ταξιδιού, αλλά και ένας φόρος τιμής σε κάθε Σέρπα που τόλμησε ποτέ να ονειρευτεί πέρα από τα παραδοσιακά όρια που έχουν τεθεί για εμάς», δήλωσε ο Νίμα Ρίντζι λίγο μετά την αναρρίχηση στο όρος Σισαπάνγκμα.

«Η ορειβασία είναι κάτι περισσότερο από εργασία, είναι μια απόδειξη της δύναμης, της ανθεκτικότητας και του πάθους μας».

Αν και η λέξη “Σέρπα” χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει κάποιον που είναι οδηγός βουνού ή αχθοφόρος και εργάζεται στην περιοχή του Έβερεστ, στην πραγματικότητα είναι το όνομα μιας εθνοτικής ομάδας ανθρώπων που ζουν στα βουνά του Νεπάλ.

«Δεν είμαστε απλώς οδηγοί- είμαστε πρωτοπόροι», δήλωσε την Τετάρτη ο 18χρονος. «Ας είναι αυτό ένα κάλεσμα σε κάθε Σέρπα να δει την αξιοπρέπεια στη δουλειά μας, τη δύναμη στην κληρονομιά μας και τις απεριόριστες δυνατότητες στο μέλλον μας».

Ο Nima Rinji προέρχεται από οικογένεια ορειβατών που κατέχουν ρεκόρ, οι οποίοι τώρα διευθύνουν την Seven Summit Treks: τη μεγαλύτερη εταιρεία ορειβατικών αποστολών του Νεπάλ, και την ομάδα με την οποία ολοκλήρωσε την ανάβαση στο όρος Shishapangma.

Με πληροφορίες από BBC

Ο Μακρόν παθιάστηκε με την «Έμιλι στο Παρίσι»: Θα παλέψω σκληρά να μείνει εδώ, λέει ο Γάλλος πρόεδρος που βλέπει την σούπερ επιτυχία του Netflix να φεύγει για Ρώμη… [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: