O πρόεδρος της Ταϊβάν δεν θέλει εκπροσώπιση από την Κίνα, μόνο συνεργασία* Οι πολίτες της πάντως μάλλον τη φοβούνται

Taiwan President William Lai gestures during the Taiwan National Day celebration in front of the Presidential Office in Taipei, Taiwan, 10 October 2024. EPA/RITCHIE B. TONGO




Η Κίνα δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκπροσωπεί την Ταϊβάν, αλλά επιθυμούμε να συνεργαστούμε με το Πεκίνο για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, τόνισε ο πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-Τε, ανήμερα της εθνικής ημέρας της Ταϊβάν.

Η αποφασιστικότητα της Ταϊβάν για την υπεράσπιση της εδαφικής κυριαρχίας της παραμένει σταθερή, όπως και η δέσμευσή της να επιδιώξει έναν ισότιμο κι αξιοπρεπή διάλογο με την Κίνα, τόνισε ο Λάι στην ομιλία του για την Εθνική Ημέρα της Ταϊβάν.

Σύμφωνα πάντως με τα αποτελέσματα μιας κορυφαίας στρατιωτικής δεξαμένης σκέψης στη νήσο που δημοσιεύτηκαν χθες, Τετάρτη, η πλειοψηφία των πολιτών της Ταϊβάν πιστεύει ότι είναι απίθανο η Κίνα να εισβάλλει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά αξιολογεί το Πεκίνο ως σοβαρή απειλή κατά της Ταϊβάν.

Κατά την τελευταία πενταετία και πλέον οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας έχουν πυκνώσει σημαντικά τις δραστηριότητες του γύρω από την Ταϊβάν, την οποία, το Πεκίνο θεωρεί ως δική του επικράτεια, προκαλώντας τις σοβαρές αντιδράσεις της κυβέρνησης στην Ταϊπέι, ενώ ποτέ το Πεκίνο δεν έχει αποκηρύξει το δικαίωμα χρήσης πολεμικής ισχύος, προκειμένου να φέρει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχο της Κίνας.

Στη δημοσκόπηση έλαβαν μέρος περίπου 1.200 άνθρωποι, ενώ πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα από το Ινστιτούτο Εθνικής Άμυνας και Έρευνας Ασφάλειας, δείχνοντας ότι ποσοστό 61% των συμμετεχόντων θεωρεί “απίθανο ή πολύ απίθανο” ότι η Κίνα θα επιτεθεί στην Ταϊβάν μέσα στην επόμενη πενταετία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS
Ταϊπέι, Ταϊβάν

Με ταχύτητα ανέμων 165 χιλ. την ώρα: Ο κυκλώνας Μίλτον κτύπησε βαριά τη Φλόριντα -πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι πρόβλεπαν οι αρχές- τα κύματα έφταναν μέχρι τα τέσσερα μέτρα (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: